Anhörigstöd

För dig som vårdar eller stödjer en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning. Ibland behöver du få stöd för egen del. Både kommunen, andra organisationer och föreningar kan stötta dig.

Innehåll på sidan

Anhörigcentrum

På Anhörigcentrum sätter vi fokus på dig som anhörig och dina behov. Du kan få prata enskilt med en anhörigkonsulent om din situation, träffa andra anhöriga med liknande erfarenheter, få råd och vägledning, ta del av friskvård eller komma hit och koppla av en stund i vårt måbra-rum.

Det kostar ingenting att prata med eller besöka oss, du kan komma anonymt och vi har tystnadsplikt.

Det anhörigstöd som Anhörigcentrum erbjuder gäller för dig som är över 18 år och bor i eller vars närstående bor i Örebro kommun.

Se filmen om Anhörigcentrum!

Vilket stöd kan jag få av Anhörigcentrum?

Råd och vägledning

Vi lotsar dig inom kommunen och Region Örebro Län samt inom föreningar och andra organisationer.

Enskilda stödsamtal

Det kan vara skönt att prata av sig med en medmänniska som lyssnar. Ingen kostnad.

Anhöriggrupp

Att träffa andra anhöriga i liknande situation är stärkande och uppskattas av många.

Det känns tryggt att prata med andra som förstår. I en anhöriggrupp träffar du andra anhöriga som lever i liknande situationer. Det är ett tillfälle att i ett tryggt sammanhang få utbyta erfarenheter, dela både glädje och sorg varvat med att få information kring vilket stöd som kan göra det lättare för dig att orka med vardagen.

Anhöriggrupper startas kontinuerligt efter behov och med olika inriktningar. För att få mer information om vilka grupper som är på gång, ställa frågor eller skriva upp dig på utskickslistan gällande grupper hör av dig till oss, 019-21 32 30, anhorigcentrum@orebro.se.

Praktiskt

 • Oftast träffas grupperna 2 timmar varannan vecka vid 6 eller 9 tillfällen och leds av ideella cirkelledare eller anhörigkonsulenter.
 • Gruppernas innehåll anpassas efter behov och önskemål.
 • Det är förenat med en mindre avgift att gå i anhöriggrupp och då ingår fika och studiematerial. Kontakta Anhörigcentrum för information om kostnaden.
 • Om du är i behov av tolk för att kunna delta anmäler du det till Anhörigcentrum.
 • Anhöriggrupper erbjuds i samverkan med Röda Korset och Studieförbundet Vuxenskolan samt med andra föreningar och organisationer vid behov och efterfrågan.

Vem kan delta i en anhöriggrupp?

Du som är över 18 år och vårdar eller stöttar någon närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning.

Ord från en deltagare

”Extra bra var känslan av gemenskap och att jag kunde bära med mig den känslan även när jag var i mitt vardagsliv mellan träffarna. När det var jobbigt i min egen situation så var det skönt att tänka att gruppen finns där. Om en fråga dök upp så visste jag att jag kan ta med mig den till nästa träff, kanske de andra har ett svar. En jobbig dag kan bli lättare när jag tänker på anhöriggruppen.”

Avlösning

Om du vårdar en äldre kan vi erbjuda två olika former av avlösning.

Avlösning via Anhörigcentrum erbjuds dig som vårdar eller tar hand om en äldre person som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan lämnas ensam. Det finns möjlighet till avlösning i några timmar eller flera dygn via våra gästrumsplatser. Vid kontinuerligt behov av avlösning kan vi hjälpa till med kontakt med biståndshandläggare.

Avlösning via gästrum

Vi har två gästrum, ett på vård- och omsorgsboendet Skebäcksgården i Wadköping samt ett på Demenscentrum i Mellringe. Om du som anhörig har behov av att få avlösning och hjälp med din närstående för att till exempel få vila eller resa bort några dagar kan du kontakta oss för att göra en förfrågan om bokning av gästrum. Kostnaden för ett gästrum regleras enligt kommunens avgifter för måltider och omvårdnad.

I samband med bokningsförfrågan sker en genomgång av din närståendes behov, oftast genom ett hembesök. Detta för att samla in information om sådant som är viktigt för personalen att känna till så att vistelsen blir så bra som möjligt. Samtycke från den närstående inhämtas alltid. Platserna går inte att boka akut utan behöver bokas med viss framförhållning.

Avlösning via volontärer

Anhörigcentrum har kontakt med volontärer som vid överenskommelse kan vara tillsammans med din närstående om du önskar delta i någon aktivitet eller anhöriggrupp som anordnas på Anhörigcentrum. Volontärerna är inte utbildad omsorgspersonal så har din närstående större behov av omvårdnad får man istället vända sig till biståndshandläggare. Tjänsten är kostnadsfri och bokas i kontakt med personal på Anhörigcentrum.

Skebäcksgårdens entré

Skebäcksgårdens entré. Klicka på bilden för att komma till Skebäcksgårdens sida på orebro.se om du vill läsa mer.

Huset där Demenscentrum finns.

Demenscentrum. Klicka på bilden för att komma till Demenscentrums sida på orebro.se om du vill läsa mer.

Kunskap

På Anhörigcentrum finns ett stort utbud av böcker som berör anhörigskap på olika sätt, både faktaböcker, personliga berättelser och skönlitteratur. Som anhörig får du gärna låna dessa. I vårt program erbjuds även regelbundet föreläsningar på olika teman, se mer under ”Aktiviteter”.

Friskvård

Prova på olika friskvårdsaktiviteter för att fylla på din energi. Se mer nedan under "Aktiviteter hösten 2022".

Låna vårt "må bra-rum"

Boka en avkopplande stund i vårt "må bra-rum". Här finns värmesäng, bastu och massagefåtölj. Ingen kostnad.

Ljushylla med böcker

Ljushylla med böcker

Massagefåtölj

Massagefåtölj

Tekopp och ljus

Tekopp och ljus

Två fåtöljer

Två fåtöljer

Värmesäng

Värmesäng

Aktiviteter hösten 2022

Vår förhoppning är att programmet erbjuder både sådant som kan få vara ett gott stöd och sådant som ger återhämtning och energi!

Om du är anhörig och bor i Örebro kommun och vill få utskick om aktiviteter vi erbjuder, hör av dig till oss så att vi kan skriva upp dig på vår utskickslista. På så sätt säkerställer du att du inte missar något!

Viktig information gällande alla våra aktiviteter

Anmälan krävs till samtliga programpunkter

Begränsat antal platser. Vid få anmälningar kan aktiviteter komma att ställas in. Utomhusaktiviteter genomförs i alla väder.

Håll dig uppdaterad!

Då aktiviteter kan komma att ställas in med kort varsel är det viktigt att kolla av angiven mejladress, läsa sms och lyssna av telefonsvar innan du åker till aktiviteten för att få veta om det blivit någon ändring.

Anmälan och information

För samtliga aktiviteter gäller att man anmäler sig via Anhörigcentrum på 019‑21 32 30 (öppet måndag–torsdag kl. 9–12) eller anhorigcentrum@orebro.se.

Har du frågor kring någon av aktiviteterna, kontakta oss så berättar vi mer!

Dans för hälsa, 24 oktober och 17 november

Med ledaren Frida Ekholm får man dansa både fint och fult och allt däremellan. Kom precis som du är, alla kan vara med. För vem är en dansare? Den som dansar!

 • Datum och tid:
  • Måndag 24 oktober kl. 10–11.
  • Torsdag 17 november kl. 18–19.
 • Plats: Klostergatan 34, ingång från innergården i Kulturhuset (gamla Folkets hus). Dansen kommer äga rum på våning 2 och hiss finns.
 • Kostnad: 50 kronor/gång. Betalas helst via swish, annars kontant.

Anhörigdagen, 6 oktober

Måbra-dag på Solliden. Mer information kommer.

 • Datum: Torsdag 6 oktober.

Pausmassage, 3 oktober, 17 oktober, 31 oktober, 14 november och 28 november

Du får 20–25 minuters avkoppling och ges möjlighet att återhämta kraft och energi.

 • Massör: Annika Månstig.
 • Kostnad: 1 bokning per person, kostnad 50 kronor (swish/kontant).
 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 6.
 • Datum och tid:
  • Måndag 3 oktober kl. 14–17.
  • Måndag 17 oktober kl. 9.30–12.30.
  • Måndag 31 oktober kl. 14–17.
  • Måndag 14 november kl. 9.30–12.30.
  • Måndag 28 november kl. 14–17.

Guidad meditation, 10 oktober, 7 november och 5 december

En stunds stillhet och möte med dig själv genom guidad meditation där du också får lära dig enkla tekniker för att bättre hantera stress i vardagen.

 • Plats: Medveten andning, Norrgatan 27c.
 • Datum och tid:
  • Måndag 10 oktober kl. 17–18.
  • Måndag 7 november kl. 17–18.
  • Måndag 5 december kl. 17–18.

Vad innebär palliativ vård? 13 oktober

Välkommen du som är anhörig till någon som har en obotlig sjukdom och som kommer att, eller redan är i behov av palliativ vård. Möt Örebro Kommuns Palliativa samordnare som berättar om grunderna i palliativ vård och hur den är organiserad i Örebro kommun.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 6.
 • Datum och tid: Torsdag 13 oktober kl. 10–12 eller kl. 17–19.

Fråga juristen, 26 oktober

Välkommen till en träff kring anhörigbehörighet och godmanskap. Medverkar gör Anna Skult, jurist vid Familjens jurist. Frågeställningar får gärna meddelas i samband med anmälan. Träffen genomförs i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

 • Plats: Brolyckans matsal, Tulegatan 8–12.
 • Datum och tid: Onsdag 26 oktober kl. 17–18.30.

Få vardagen att fungera! 22 november

Anhörigcentrum erbjuder utbildning tillsammans med NP resurs och samverkan för dig som är anhörig till någon i åldern 15–24 som har en neuropsykiatrisk problematik.

Innehåll:

 • Kort grundläggande information om olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
 • Information om bemötande och strategier för anhöriga.
 • Anhörigstöd.

Fika finns att köpa för 25 kr.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 6.
 • Datum och tid: Tisdag 22 november kl. 17–20.

LSS insats - från ansökan till genomförande, 23 november

Välkommen till en träff om vilket stöd som finns för personer med funktionsnedsättningar enligt SoL och LSS och hur det går till från ansökan av stöd till planering och genomförande av vård och omsorgsinsatser. Möt biståndshandläggare SoL/LSS och representanter från Förvaltningen för Sociala Insatser (FSI).

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 6.
 • Datum och tid: Onsdag 23 november kl. 17–18.

Vilket stöd finns och vad händer om stödet inte uppfylls? 24 november

Marie-Louise Hammar, Socialt ansvarig samordnare (SAS) samt Sandra Christensson, biståndshandläggare vård och omsorg/Örebro kommun informerar om deras uppdrag och svarar på allmänna frågor.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 6.
 • Datum och tid: Torsdag 24 november kl. 10–11.30.

"Om jag bara visste", 5 december

Anhörigcentrum erbjuder utbildning för dig som är anhörig till någon som nyligen fått en demensdiagnos eller där det finns misstankar om demenssjukdom.
Innehåll:Information om demenssjukdomar och bemötande.

 • Föreningsinformation.
 • Anhörigstöd.
 • Dagverksamhet.

Utbildningen sker i samverkan mellan Alzheimer Örebro och Örebro kommun. Fika finns att köpa för 25 kronor.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 6.
 • Datum och tid: Måndag 5 december kl. 17–19.30.

Café Minnesvärt, 24 november

Alzheimer Örebro län och Studieförbundet Bilda anordnar i samarbete med Anhörigcentrum föreläsning kl. 17–19 den 24 november ”Vad händer efter demensdiagnosen?” Valentina Chandorkar överläkare och övriga samarbetspartners. Föreläsningen vänder sig till anhöriga och närstående samt intresserade av området.

 • Plats: Brolyckans matsal, Tulegatan 8–12.
 • Datum och tid: Torsdag 24 november kl. 17–19.

Caféträffar, 12 oktober, 9 november och 7 december

Träffarna sker i samverkan mellan Alzheimer Örebro, Röda Korset, patientbiblioteket USÖ och Studieförbundet Vuxenskolan. Både närstående och anhöriga är välkomna. Fika finns att köpa för 25 kronor (swish/kontant).

 • Plats: Anhörigcentrums café, Tulegatan 6.
 • Datum och tid:
  • Onsdag 12 oktober kl. 14: Bokskatter - Patientbiblioteket tipsar om böcker i olika
   former och genre. Var gärna med och tipsa om dina favoritböcker!
  • Onsdag 9 november kl. 14: Naturens hälsoeffekter - Representanter från Studieförbundet Vuxenskolan förläser om hur naturen är välgörande för hälsan.
  • Onsdag 7 december: Musikskatter med jultema - Ingmarie och Lars Jansson
   skapar julstämning med utvalda musikskatter. Du får gärna önska låtar och vi sjunger och lyssnar tillsammans.

Bio, 4 oktober och 11 oktober

Välkommen att se filmen ”Kupé nr 6” tillsammans med oss. Filmen är 1 timme och 47 minuter. Insläpp 30 minuter innan. Bion erbjuds i samverkan med Röda Korset.

 • Plats: Biograf Roxy, Olaigatan 19.
 • Datum och tid:
  • Tisdag 4 oktober kl. 10.
  • Tisdag 11 oktober kl. 18.

Målning, 4 oktober, 8 november och 6 december

Välkommen på en stunds målning i all enkelhet. Vi tillhandahåller material för att måla akvarell, tusch och mandala. Kostnad 50 kronor inklusive fika. Målningen sker i samverkan med Röda Korset.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 6.
 • Datum och tid:
  • Tisdag 4 oktober kl. 17.30–19.30.
  • Tisdag 8 november kl. 17.30–19.30.
  • Tisdag 6 december kl. 17.30–19.30

Chokladprovning, 18 oktober och 19 oktober

Välkommen på chokladprovning med Maria Mattsdotter från Örebro kaffe & pralin. Chokladprovningen sker i samverkan med Röda Korset.

 • Plats: Anhörigcentrum, Tulegatan 6.
 • Datum och tid:
  • Tisdag 18 oktober kl. 14–15.30.
  • onsdag 19 oktober kl. 17–18.30.

Programmet i pdf-format

Program hösten 2022 Pdf, 2.1 MB.

Vilket mer stöd finns för just mig?

Under respektive rubrik hittar du riktat stöd till dig som anhörig utifrån vilken situation din närstående eller du befinner dig i.

Du kan självklart även kontakta oss på Anhörigcentrum så kan vi tillsammans hitta ett stöd som passar dig.

På följande sidor finns det mycket bra material i form av artiklar, inspelade föreläsningar/utbildningar & tips för anhöriga med olika former av anhörigskap;

 • Anhörigas riksförbund
  De driver även Anhöriglinjen, en stödlinje för anhöriga som bemannas av volontärer med stor erfarenhet.
 • NKA (Nationellt kompetenscentrum anhöriga)

Jag är anhörig till någon med ...

Information och stöd

 • På 1177 finns bland annat beskrivning av olika demenssjukdomar, hur en utredning går till samt vilka läkemedel som ibland föreskrivs.
 • Navigationskurs demens (digitalt) – innehåller föreläsningar och konkreta tips och råd för dig som anhörig till någon med demenssjukdom.
 • Ängens minnesmottagning i Örebro är en öppen mottagning. Hit kan du vända dig för en första kontakt om du är orolig för ditt eget eller någon annans minnesproblem.
 • ”Om jag bara visste – för dig vars närstående nyligen drabbats av en demenssjukdom”.
  En informationsföreläsning (40 minuter) där representanter från Anhörigcentrum, Ängens minnesmottagning, dagverksamhet med demensinriktning och Alzheimer Örebro län berättar om vad anhöriga och de som har drabbats av en demenssjukdom kan få för stöd i Örebro kommun.
 • Checklista för anhöriga till personer med demenssjukdom/kognitiv svikt
  Listan är framtagen av Geriatriska Kliniken Universitetssjukhuset Örebro, Alzheimer Örebro Län, Anhörigcentrum Örebro och Ängens minnesmottagning Örebro. Klicka här för checklista Pdf, 142.2 kB..
 • Svenskt demenscentrums anhörigsidor stöttar dig som är anhörig till någon med demens. Svenskt demenscentrum arbetar som en sambandscentral och en kunskapsbank inom demensområdet. Här finns även en handbok och en webbutbildning för anhöriga. På Demenscentrums Youtube-kanal finns flera föreläsningar och filmer att ta del av.
 • DemensSam är en webbplats framtagen av en samverkansgrupp inom Örebro region. Den är till för personer med demenssjukdom, anhöriga och de som arbetar med demensvård/-omsorg.
 • Unganhörig.se och Fight Dementia ger stöd till dig som är ung och anhörig till någon med demenssjukdom.
 • Svenskt nätverk för unga anhöriga (SNUA), har bra material samt tips om exempelvis facebookgrupper för unga anhöriga.
 • Unga anhöriga berättar – För dig som har en förälder med demenssjukdom
  Faktabok som går att ladda hem som pdf-fil.

Föreningar och organisationer

Poddtips

 • Demensdialogen Angvik & Björk
  Podden som vill lyfta fram det som kan förbättra för personer med demenssjukdom, oavsett om du är anhörig, omsorgspersonal eller själv har en demenssjukdom
 • Alzheimerpodden – en podd för unga anhöriga
 • Hjälp jag har Alzheimer
  I den här poddserien träffar läkaren Henrik Frenkel forskare, kända personer som fått sjukdomen, anhöriga och många andra.
 • Demenspodden
  Svenskt Demenscentrums poddradio där man lyfter frågor om demens, sprider kunskap och information i syfte att verka för ett demensvänligt samhälle.
 • Inte utan min mamma
  Vad händer när ens älskade föräldrar åldras och behöver en hjälpande hand? I den här podcasten bjuder journalisten Annika Jankell in till samtal om den osynliga anhörighetsomsorgen.

Information och stöd

Föreningar och organisationer

Poddtips

 • Funkismorsorna
  En avslappnad podd om vardagen för tre vanliga morsor, med ett gäng lite annorlunda och fantastiska barn!
 • Funka olika
  En podd om funktionsnedsättningar och habilitering, från Habilitering & Hälsa, i Stockholms läns landsting.
 • Fatta familjen – Utbildningsradion
  Föräldrarådgivning när det fungerar som sämst med dem du älskar mest. Experter svarar på lyssnarnas frågor om föräldraskapets allra svåraste utmaningar. – Utbildningsradion.
 • NPF-podden
  För alla som är intresserade av frågor som rör barn med neuropsykiatriska diagnoser. Psykologen Bo Hejlskov Elvén och logopeden Ulrika Aspeflo svarar på frågor och ger handledning om hur man kan hjälpa barn med särskilda behov
 • Podden Lika värde – Specialpedagogiska myndigheten
  I podden förklarar, fördjupar och diskuterar vi specialpedagogik och ger goda råd till dig som arbetar i eller har barn som går i förskolan och skolan.
 • Familjebalanspodden
  I Familjebalans-podden kommer samtalen att handla om hur det kan vara att ha olika diagnoser som ADHD, OCD, Tourette, Aspergers m.fl. samt om vad som kan vara bra att veta för dig.
 • Funka med ADHD
  Podden för dig som vill ha konkreta metoder och tips på hur du kan klara vardagen bättre när du har barn med ADHD.

Information och stöd

Föreningar och organisationer

 • Föreningen för psykiatriskt samarbete (FPS) i Örebro län stödjer anhöriga till personer med psykiskt ohälsa och engagerar sig för de funktionsnedsattas intressen. Föreningen har en anställd anhörigkonsulent som arbetar för psykisk hälsa. De erbjuder stödsamtal, utbildningar, anhöriggrupper m.m.

Poddtips

 • Kafferast i kunskapsfabriken – NSPH
  I podden Kafferast i kunskapsfabriken möter du personer som har egen erfarenhet eller anhörigerfarenhet av psykisk ohälsa, personer som använder sin erfarenhet till att förändra vården, omsorgen eller samhället samt beslutsfattare, forskare och experter inom områden som brukarinflytande, återhämtning, antistigma, diskriminering och personcentrerad vård och omsorg.

Information och stöd

Föreningar och organisationer

 • Anhöriga hjälper Anhöriga (AHA) i Örebro är en ideell, religiöst och partipolitiskt obunden organisation, vars huvudsakliga verksamhet i första hand riktar sig till alla som står nära en anhörig som missbrukar alkohol, droger, narkotika eller är spelberoende.
 • Al-Anon familjegrupper är en gemenskap av anhöriga och vänner till alkoholister, som delar sina erfarenheter, sin styrka och sitt hopp med varandra för att lösa sina gemensamma problem.
 • Hur kan du stötta ditt barn om det finns missbruk i familjen? Bris har en sida som guidar dig som förälder.

Poddtips

 • Medberoendepodden - en podcast om medberoende.
  I varje avsnitt samtalar Ida Högström med en psykolog, forskare, behandlare, föreläsare, författare, offentlig person eller en person som delar sin egen livshistoria. Vi berör ämnen som; medberoendets olika skepnader, olika typer av beroende, psykisk ohälsa, dysfunktionella eller destruktiva relationer mm. Viktigast av allt - vi talar om vikten av att ta hjälp och vilken typ av hjälp som finna att få.

Information och stöd

 • 1177 Vårdguiden finns råd och stöd för både drabbad och anhörig, t.ex. kan du läsa om olika sjukdomar, hur du kommer i kontakt med vården och vilket ekonomiskt stöd som finns.
 • Näracancer.se är till för dig som är ung och står nära någon som har cancer. Här möter du andra unga i liknande situation och kan få svar på dina frågor av sjukvårdspersonal.
 • Inom Region Örebro län finns en hjärnskadekoordinator som kan hjälpa den som drabbats av hjärnskada och ge stöd till dig som är anhörig.

Föreningar och organisationer

Poddtips

 • Parkinsonpodden
  Här pratar man om det mesta som rör Parkinsons sjukdom. Du kommer att få höra olika patientberättelser, hur det är att leva med Parkinson, om Parkinsonförbundets verksamhet och om aktuell forskning.
 • Hjärna tillsammans
  En podcast om förvärvad hjärnskada. I varje avsnitt bjuds en gäst för ett samtal. Gästen är någon med egen erfarenhet, är närstående, arbetar med, eller har annan erfarenhet av ämnet.
 • Strokepodden
  Här vill föreningen förmedla upplevelser av hur det är att leva med konsekvenserna efter stroke eller att vara anhörig till någon som har haft stroke.
 • En podd om cancer
  En podcast som riktar sig till dig som lever med cancer, som drabbad eller anhörig.

Information och stöd

Jag är ung anhörig

Information och stöd

Föreningar och organisationer

 • Via Maskrosbarn erbjuds stöd för dig som är ungdom till en förälder med missbruk eller psykisk ohälsa.
 • Drugsmart kan du som är ung anhörig ställa frågor kring alkohol och droger.
 • Det finns särskilda föreningar för dig som är ung med en närstående som drabbats av cancer, Ung cancer och Nära cancer.
 • Unganhorig.se och Fight Dementia vänder sig till dig som är ung och som har en närstående med demenssjukdom.
 • Är din närstående drabbad av psykisk ohälsa finns umo.se.

Boktips

 • "Har jag en dotter?" av Gun Burman.
  En mamma som börjar uppträda som barn på nytt ger dottern en ny och omtumlande roll. Gun skildrar livet med en dement mor med värme och en god portion humor.
 • "Du är inte ensam" av Jenny Eriksson.
  Faktabok om demenssjukdomar för barn, unga och hela familjen.
 • "Mysteriet mamma" av Trude Lorentzen.
  Om att växa upp när en mamma blir psykiskt sjuk. Mysteriet mamma är en dotters kärleksförklaring till en mor som inte klarade av att leva. Det är en historia om vanmakt och hopp, sorg och överlevnad.

Poddtips

 • Alzheimerpodden
  En podd för unga anhöriga får vi höra exempel på hur andra unga har gjort. Johanna och Emilia (själva barn till alzheimerdrabbade) samtalar med gäster kring ansvar, skuld, dåligt samvete, att be om hjälp, att få hjälp och att få livet i övrigt att gå ihop.

Jag har frågor som rör ekonomi

Ekonomiska frågor kan ta stor plats för anhöriga. Det kan handla om att ens egen ekonomi blir påverkad för att man till exempel inte kan ta hand om sin närstående utan att gå ner i arbetstid. Det kan också vara så att man på olika sätt behöver hjälpa den närstående med hantering av dennes ekonomi och för att möjliggöra detta behöver man ofta ordna vissa praktiska saker.

Beroende på den närståendes situation och sjukdom ser behoven olika ut för olika anhöriga. Vår erfarenhet är att när det gäller en progressiv sjukdom som exempelvis demens kan det vara svårt att ta tag i dessa saker i ett tidigt stadium av en sjukdom. Ofta kan det dock underlätta framöver och minska risken för onödiga stressorer i en redan svår situation.

Som anhörig behöver man komma fram till (tillsammans med den närstående om det är möjligt) vad som behövs för den ekonomiska hanteringen och vara förberedd för vad som krävs vid eventuella försämringar av den närståendes förmåga att klara sig själv.

Det finns många olika delar när det gäller ekonomiska frågor som kan vara bra att fundera kring och klarlägga. Nedan följer några tips samt hänvisningar till hemsidor som tar upp en del av dessa frågor.

Tips

 • Fundera kring vad för form av fullmakt, framtidsfullmakt m.m. som kan vara angeläget för er (se nedan för mer info).
 • Säkerställ att det finns giltig ID-handling. Om ett körkort dras in på grund av sjukdom är det bra att se till så det finns en annan form av ID-handling.
 • Prata med din bank kring vad de har för riktlinjer gällande fullmakter m.m., vår erfarenhet är att det kan skilja sig från bank till bank.
 • Kontrollera digitala fakturor och se om det finns fakturor som behöver ställas om. Avslut av digitala brevlådor behöver göras tidigt, annars finns en risk att du som anhörig i ett senare skede inte har koll på att din närstående fått fakturor och inte heller kommer åt dem eftersom den närståendes BankID behövs för att logga in.

Information och stöd

 • Svenska bankföreningens hemsida finns information om vad som gäller när man ska hantera bankärenden för annans räkning. Där finns en 17 minuter lång informationsfilm som ger dig en snabbutbildning om skillnad på anhörigbehörighet, god man, förvaltare och framtidsfullmakt. På den hemsidan finns även faktablad och mallar för bl.a. fullmakt.
 • Om du behöver fördjupad information om godmanskap och förvaltare finns det på sidan God man och förvaltare här på orebro.se.
 • webbplatsen för Nationellt kompetenscentrum anhöriga (anhoriga.se) har Demensförbundet information om hur man gör bankärenden för annans räkning. Där finns även en föreläsning i ämnet på 42 minuter. Där finns också en fördjupning om lag och rätt.
 • Närståendepenning är pengar som du får för att vara hos en närstående person som är svårt sjuk. Med svårt sjuk menas att sjukdomen är ett påtagligt hot mot hens liv. Mer info om krav samt ansökan finns på Försäkringskassans webbplats.
 • sidan Pengar och bidrag på orebro.se finns information från kommunen om till exempel försörjningsstöd samt budget- & skuldrådgivning.
 • EKSAM ideell förening erbjuder stöd och råd kring privatekonomi för dig som bor i Örebro kommun.
 • Är du 65+ och har låg pension så kanske du kan ha rätt till bostadstillägg. Mer information finns på Pensionsmyndighetens webbplats.

Jag har frågor som rör våld i nära relationer

Som anhörig kan du befinna dig i situationer där du möter våld av olika slag. Inom kommunen finns hjälp att få, både för den som är utsatt för våld och för den som själv riskerar att utsätta andra.

På följande sida finns information både om olika former av våld och vilka verksamheter man kan vända sig till vid frågor/behov av stöd. På sidan finns även en röd ”Lämna sidan snabbt” knapp längst upp till höger som du kan trycka på om du känner dig hotad. Då hamnar du istället på startsidan på orebro.se.

Centrum mot våld i nära relation – orebro.se

Jag har frågor som rör familjerådgivning

För många anhöriga kan de nära relationerna inom familjen påverkas när någon närstående är i behov av vård/stöd.

Om du/ni behöver stöd i din parrelation eller familjesituation kan man söka sig till Familjerådgivningen Örebro – regionorebrolan.se eller till Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning – Svenska kyrkan i Örebro.

Kontakta Anhörigcentrum

Det kostar ingenting att besöka eller prata med oss och vi har tystnads­plikt.
Vi nås på mejladress anhorigcentrum@orebro.se. Det går även bra att fylla i kontaktformuläret nedan om du vill få kontakt med oss så återkopplar vi till dig på mejl eller telefon. Om du vill får du gärna kortfattat beskriva din situation under ”Övrigt” i formuläret.

Telefon

019-21 32 30 måndag–torsdag kl. 9–12. Övrig tid har vi telefonsvarare.

Besök

Tulegatan 8, Örebro.
Vi har öppet för drop-in besök tisdag–torsdag kl. 9–15. Kom och låna böcker från vårt anhörigbibliotek, hämta informationsmaterial eller lämna dina kontaktuppgifter till någon på plats om du önskar enskilda samtal framöver. Vi tar emot för bokade besök måndag-fredag.

Följande dagar stänger vi för spontanbesök kl. 12

 • 25 oktober.
 • 27 oktober.
 • 30 november.
 • 15 december.
 • 21 december.

Följande dagar har vi stängt (men nås på telefon)

 • 2 november.
 • 8 december.
 • 27–29 december.

Följande dagar har vi helt stängt

 • 1–2 december.

E-post

Fyll i kontaktformuläret nedan om du vill ha kontakt via e-post eller om du vill att vi ringer upp dig på en tid som passar dig.

Anhörigcentrums folder

Anhörigcentrums folder, på svenska. Pdf, 1.5 MB.

Följ oss på Facebook

HBTQ-diplomering

Anhörigcentrum är HBTQ-diplomerad. Du kan läsa mer på RFSL:s webbplats om vad diplomeringen innebär.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta $sitenamn

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Måndag–fredag kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Måndag–fredag kl. 10–16

Teckenspråk: servicecenter@t-meeting.se

Kontaktperson