Trädgårdarna

Trädgårdarna är beläget i nordvästra Örebro med bra bussförbindelse och cykelvägar från centrum. I vår utemiljö finns härliga atriumgårdar, där man kan möta årstiderna.

Information till dig som anhörig med närstående på vård- och omsorgsboende

Aktuell information

2020-04-21 Informationsbrev till anhöriga om coronaviruset. (pdf, 107 kB)

2020-03-27 Informationsbrev till anhöriga om coronaviruset. (pdf, 113 kB)

För dig som vill ha videosamtal med närstående på vård- och omsorgsboende – här finns en guide som visar hur du kommer igång med videosamtal.

Besöksförbud på vård- och omsorgsboenden för att begränsa smittspridningen av coronaviruset

För att begränsa smittspridningen av coronaviruset så tillåter vi till och med den 31 augusti inte besök på våra boenden eller verksamheter inom vård och omsorg. Ta i första hand kontakt med boende och personal via telefon eller e-post.

Besök kan i vissa fall tillåtas efter överenskommelse med boendets enhetschef eller ansvarig sjuksköterska, exempelvis om det handlar om besök vid livets slutskede. Det får då inte finnas någon misstanke om smitta.

Här finns mer information med anledning av coronaviruset.

Vi ställer om till mer utomhusaktivitet

Besök av volontärer och anordnade kulturarrangemang inomhus är inställda vid vård- och omsorgsboenden tills vidare. Vi ställer om till mer utomhusaktivitet!

Boendemiljö

Välkommen till trädgårdarna. Som hyresgäst kan man vara med och så och skörda, eller bara njuta av omgivningarna. I en härlig grannsämja är våra trädgårdar en arena för festligheter och samvaro. Vi har även en fin vinterträdgård.

Intill boendet finns Boglundsängens naturreservat med fina promenadstråk.

Öppningsår

Trädgårdarna öppnade hösten 2016 och våren 2018.

Antal boende

85 platser.

Antal lägenheter

81 lägenheter fördelade på 10 enheter. På en enhet finns fyra parboendelägenheter.

Ritningar på Trädgårdarna

Enheter

På nedre plan, Hedgatan 55 finns tre enheter för personer med demenssjukdom. Övriga sju vårdboendeenheter har somatisk inriktning.

Rökfritt

Trädgårdarna är ett rökfritt boende och miljö. Det innebär att varken hyresgäster, personal eller besökare får röka i huset eller på fastighetens mark.

Lägenheter

Parlägenheterna är 65-70 kvadratmeter.

Övriga lägenheter är 35 kvadratmeter och består av ett rum med pentry, ett stort badrum, fransk balkong och ett litet lägenhetsförråd. Lägenheten är utrustad med elmanövrerad säng, sängbord och egen tvättmaskin.

På varje enhet finns en matsal och ett tv-rum där man kan umgås i en trivsam atmosfär. Vart man än befinner sig på Trädgårdarna så har man närhet till vacker utemiljö och huset har en genomtänkt design för att möta olika människors behov. Här finns ett utvecklat larmsystem som kan anpassas efter olika individers behov.

Vår målsättning

Att få vård, stöd och hjälp är bara en del av den enskildes liv. De som bor på Trädgårdarna ska uppleva att de lever livet på sina villkor. Här har man sitt hem, man går hemifrån för att delta i aktiviteter eller samvaro när man så vill. Här finns små och stora mötesplatser i hus och trädgård.

Vår målsättning är att bidra till en meningsfull vardag som hyresgästerna tycker är värd att satsa tid och engagemang på.

Vårt uppdrag är att bidra till en trygghetsskapande och identitetsstödjande vardag för våra hyresgäster. Vårt förhållningssätt är en personcentrerad vård och omsorg, vilket innebär att vi jobbar i partnerskap med varje hyresgäst. Den enskildes berättelse, motivation och resurser är vår utgångspunkt för att tillsammans planera och utföra en individuell vård och omsorg.

Mat och måltider

Måltiderna utgör en viktig del av dagen, vi serverar frukost, lunch, middag och mellanmål. Man väljer om man vill inta måltiden med andra eller enskilt i din lägenhet. Vi gör skillnad på vardag och helg. Vid storhelgerna dukas det extra fint för att alla ska känna det lilla extra. Det bjuds ofta på hembakat. Anhöriga är alltid välkomna i gemenskapen. Hyresgäster och anhöriga har även möjlighet att brygga kaffe i lägenheten, där det även finns kylskåp för förvaring av dryck och livsmedel.

På bottenplan, Hedgatan 55, finns vår restaurang som levererar mat till enheterna. Där finns även en daglig lunchservering, utöver seniorer är även anhöriga välkomna att köpa lunch.

Meny

Meny för vård- och omsorgsboende med alternativ.

Om du vill se rättens ingredienser – klicka på pilen till höger.

Om du vill prenumerera på menyn i din kalender – klicka på "Kalender".

Hälso- och sjukvård

På Trädgårdarna finns sjuksköterskor och arbetsterapeut som bistår den enskilde med kunskap och stöd utifrån den enskildes hälsa.

Trädgårdarna är bemannat med omvårdnadspersonal dygnet runt. Sjuksköterskor finns dag, kväll och arbetsterapeut dagtid vardagar. Under nätter finns tillgång till en sjuksköterskepatrull som alltid går att nå. Trädgårdarna har ett utvecklat samarbete med Vivalla vårdcentral och har därifrån tillgång till läkare och sjukgymnast.

Alla hyresgäster har rätt till hembesök från en tandhygienist en gång per år och subventionerad tandvård.

Samverkan

Som hyresgäst på Trädgårdarna är man en viktig resurs och är medansvarig i att utveckla innehållet i verksamheten. Det sker i det vardagliga mötet men även genom strukturerade samtal tillsammans med den enskildes team: kontaktpersonen, omvårdnadsansvarig sjuksköterska och arbetsterapeut.

Ett hyresgästråd finns för dem som bor på Trädgårdarna, rådet träffas fyra gånger per år. Anhörigträffar erbjuds två gånger per år med olika teman efter önskemål.

Pengar och värdesaker

När man flyttar in till oss vill vi veta om man har hjälp med ekonomiska ärenden.

En mindre summa kontanter bör finnas tillgänglig för utgifter till fot- och hårvård m.m. För att verksamheten ska kunna ansvara för den enskildes medel så får dessa högst uppgå till 1 500 kronor. Pengarna förvaras i ett värdeskåp i hyresgästens lägenhet.

Övrigt

Alla hyresgäster får vid ankomsten en inflyttningsmapp med information.

Adress

Hedgatan 55
703 74 Örebro

Hitta till Trädgårdarna med hjälp av karta.

Kontaktuppgifter

 • Enhet 1 A, 019-21 41 78.
 • Enhet 1 B, 019-21 41 79.
 • Enhet 1 C, 019-21 41 80.
 • Enhet 1 E, 019-21 41 92.
 • Enhet 1 F, 019-21 41 93.
 • Enhet 2 A, 019-21 41 81.
 • Enhet 2 B, 019-21 41 83.
 • Enhet 2 C, 019-21 41 84.
 • Enhet 2 D, 019-21 41 86.
 • Enhet 2 EF, 019-21 41 96.
 • Kväll och natt, kl. 22–07, 019-21 41 80

Enhetschefer

Administrativ assistent

Senast uppdaterad: 12 mars 2020
Publicerad: 29 september 2016
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?