Alkohollagen och riktlinjer

Alkohollagen reglerar vad som krävs för att få servera alkohol. Varje kommun ska även ha riktlinjer som beskriver hur de tillämpar lagen.

Alkohollagen

Alkohollagens syfte är att begränsa alkoholens skadeverkningar. Människors hälsa går före ekonomiska intressen och alkoholdrycker ska serveras återhållsamt.

Alkohollagen (SFS 2010:1622) finns på Riksdagens webbplats.

Kunskapskrav i alkohollagen

Den som ansvarar för alkoholserveringen behöver ha godkänt kunskapsprov i alkohollagen. Nivån på kunskapskravet varierar beroende på vilken typ av tillstånd som söks. I vissa fall kan man slippa kunskapsprov, till exempel om man har gjort ett prov inom fem år eller om ansökan avser ett (1) enstaka tillfälle med servering till ett slutet sällskap.

Göra tentamen

Om du inte nyligen har gjort en tentamen bör du boka tid för detta. Vänd dig till Miljöavdelningen, se kontaktuppgifter.

Om du saknar kunskaper för en tentamen kan du:

Riktlinjer för alkoholservering

Målen med Örebro kommuns riktlinjer för alkoholservering är att:

  • minska överkonsumtion av alkohol, särskilt fokus ska ligga på ungdomar och unga vuxna,
  • bidra till en förbättrad folkhälsa,
  • bidra till att endast seriösa entreprenörer erhåller tillstånd,
  • tydliggöra sambandet mellan matservering och alkoholservering,
  • se till att den som söker tillstånd ska få ett professionellt och tydligt bemötande,
  • verka för fler alkoholfria ungdomsmiljöer och ungdomsarrangemang,
  • Bygg- och miljönämndens riktlinjer för alkoholservering har en acceptans bland Örebroarna.

Vi har riktlinjer för dessa områden:

  • ansvarsfull alkoholhantering
  • ordning och nykterhet
  • serveringslokaler
  • serveringstider
  • kök och mat
  • diskriminering
  • uteserveringar
  • tillfälliga tillstånd
  • tillsyn
  • avslag och återkallelse
  • handläggningstid, kvalitetsdeklaration och service
Senast uppdaterad:

Publicerad: