Sök
meny

Ta emot en praoelev

Att ta emot en praoelev är inte bara roligt – du och din arbetsplats gör även en stor insats för ungdomar i årskurs 8–9. Ge en ung människa chans att kanske för första gången se hur arbetslivet fungerar, samtidigt som ni själva får nya perspektiv på verksamheten.

Elever praktiserar i kök

Foto: Maskot Bildbyrå AB/Johnér

Varför har elever prao i grundskolan?

Prao är lagstadgat och alla elever i årskurs 8 ska erbjudas en praoplats. Prao ger eleverna viktiga erfarenheter från arbetslivet och stärker elevernas valkompetens inför gymnasievalet och vidgar perspektivet inför olika arbetsområden.

Genom att erbjuda praoplatser kan du och din arbetsplats inspirera och forma framtidens ungdomar. Samtidigt är det en möjlighet att möta framtidens arbetskraft.

För dig som vill ta emot en praoelev

För att ta emot en praoelev behöver du som arbetsgivare göra en anmälan. Det finns två sätt att göra sin anmälan på, via samverka.nu eller genom formuläret som du hittar här under.

Registrering på samverka.nu

samverka.nu kan du som intresserad arbetsgivare registrera dig för möjligheten att ta emot en praoelev. Efter registreringen får du en riskbedömning av arbetsplatsen som måste fyllas i. Du kommer sedan få en förfrågan från praosamordningen om vilka veckor för prao som Örebro kommun är i behov av. När du fått förfrågan kan du själv välja de veckor som passar din arbetsplats bäst.

Riskbedömning

Riskbedömningen behöver du endast fylla i en gång så länge inga förändringar sker. Om det däremot sker förändringar på arbetsplatsen som påverkar riskbedömningen måste du fylla i en ny.

Anmäl din arbetsplats

Här anmäler du att din arbetsplats har möjlighet att ta emot praoelever. Förutom anmälan måste du även fylla i en riskbedömning av arbetsplatsen om du inte redan gjort det för tidigare praoperioder.






Praoperioder
Markera de veckor ni kan ta emot praoelever. Fyll även i det antal elever ni kan ta emot under respektive period.
Vecka 9–10
Vecka 9–10


Vecka 11–12
Vecka 11–12


Vecka 13–14
Vecka 13–14


Vecka 17–18
Vecka 17–18


Vecka 19–20
Vecka 19–20


Vecka 20–21
Vecka 20–21



Skyddskläder * (obligatorisk)
Skyddskläder



Lunch * (obligatorisk)
Lunch









Praoperioder
Markera de veckor ni kan ta emot praoelever. Fyll även i det antal elever ni kan ta emot under respektive period.
Vecka 40–41
Vecka 40–41


Vecka 42–43
Vecka 42–43


Vecka 45–46
Vecka 45–46


Vecka 47–48
Vecka 47–48


Vecka 49–50
Vecka 49–50



Skyddskläder * (obligatorisk)
Skyddskläder



Lunch * (obligatorisk)
Lunch




Bra att veta för dig som vill ta emot en praoelev

Innan du bestämmer dig för att ta emot en praoelev finns det saker som är bra att veta, exempelvis att det ska finnas en ansvarig handledare och att du som erbjuder praoplats får stöd under prao-perioden från praosamordnaren och SYV på de olika skolorna.

Längd på perioderna

Perioderna för prao är oftast två veckor långa. Som arbetsgivare kan du välja vilka veckor under perioderna som passar dig och din verksamhet bäst. Val av perioderna kan göras när du fyller i blanketten "Anmäl din arbetsplats".

Handledare måste finnas

Det ska finnas en eller flera handledare som är ansvariga för eleven under praon. De ansvarar för att eleven får ett bra mottagande, att det finns planerade arbetsuppgifter och att eleven presenteras för medarbetarna och får en genomgång av regler och rutiner på arbetsplatsen.

Utvärdering ska göras i slutet av praon

I slutet av praoperioden gör handledaren och eleven en gemensam utvärdering. Utvärderingsblanketten, det vill säga praktikkortet, får handledaren via systemet samverka.nu.

Stöd till dig som erbjuder praoplats

Som stöd under praoperioden finns elevens lärare och skolans studie- och yrkesvägledare. Innan eleven kommer ut på prao får du ett informationsbrev och kontaktuppgifter till ansvariga på skolan via systemet samverka.nu. Tveka inte att kontakta skolan om du funderar över något. Det går också bra att kontakta Skolornas praosamordning.

Arbetsuppgifter under praon

En praoelev behöver inte prova på alla arbetsuppgifter som finns i verksamheten utan det viktiga är att få känna sig delaktig och vara med under arbetsdagarna. Eleven kan prova att arbeta på olika avdelningar och kan också ha med egna uppgifter från skolan.

Ett tips är att ha en löpande avstämning med eleven om hur det går, vad som fungerar bra eller mindre bra. Då finns det möjlighet att justera upplägget om det behövs.

För dig som ska ta emot en praoelev

Här finns information som du ska ta del av innan du tar emot praoeleven.

Praon är en viktig del av våra elevers utbildning, där de får en inblick i närsamhället och dess arbets-, förenings- och kulturliv. Praon ska också kunna fungera som en hjälp när eleverna ska ta ställning till vilken gymnasieutbildning de ska välja. Därför är vi från skolan angelägna om att de genomför sin praoperiod på bästa sätt.

Riktlinjer och tips som stöd för dig/er som tänker ta emot praoelev

  • Det ska finnas handledare på praoplatsen som tar ansvar för praoeleven.
  • Försök i möjligaste mån tillhandahålla konkreta, varierande uppgifter till eleven.
  • Informera i förväg på arbetsplatsen om att det kommer en praoelev.
  • Det är viktigt att arbetsmiljö- och säkerhetskrav efterföljs samt att eventuell skyddsutrustning.
  • Planera gärna in en introduktion med presentation och rundvandring första dagen.
    tillhandahålls.
  • Meddela eventuell frånvaro till skolan.
  • Lägg gärna upp ett schema för elevens praoperiod.
  • Vi är tacksamma om du/ni skriftligen ger feedback till eleven efter praon.
  • Eleven ska om det är möjligt följa ordinarie arbetstider.

Regler från Arbetsmiljöverket gällande ungdomar och arbete

På Arbetsmiljöverkets webbplats kan du läsa mer om vad som gäller för unga under 18 år i arbete.

Skolan utgår ifrån att företaget följer Arbetsmiljölagen och att eleven omfattas av de
arbetsmiljöåtgärder som arbetet kräver. Arbetsuppgifterna ska vara säkra och inte mer omfattande än vad elev i grundskolan kan klara av.

Försäkring och kontakt

Alla elever är olycksfallsförsäkrade genom skolan. Om något skulle hända, anmäl till Praosamordningen i Örebro kommun, praosamordning@orebro.se.

Läs mer om försäkringar för praoelever. Pdf, 34.1 kB.

Tips till dig som är handledare

Tips till dig som handleder en prao-elev. Pdf, 506.9 kB.

Kontakta oss!

Det är Skolornas praosamordning som samordnar prao för elever i Örebro kommuns grundskolor.

Om du vill veta mer eller har frågor är du välkommen att höra av dig till Praosamordningen i Örebro, praosamordning@orebro.se.

Senast uppdaterad:

Publicerad: