Hoppa av kriminalitet

För dig som funderar på att lämna kriminaliteten, ett kriminellt gäng, nätverk eller gruppering, finns det hjälp och stöd att få. Även du som är anhörig kan få stöd och råd. Stödet är kostnadsfritt.

Detta stöd kan du få som avhoppare

Det stöd du kan få som avhoppare varierar beroende på situationen. Du kan till exempel få hjälp till kontakt med en kurator som du kan bolla tankar om framtiden med eller som kan hjälpa dig komma vidare när det gäller utbildning och försörjning på hemmaplan. Du kan också få hjälp med boendefrågor och placering i skydd på annan ort i samverkan med polisen om det bedöms nödvändigt.

Du kan få stöd/skydd så länge behovet bedöms kvarstå. Bedömningen görs genom regelbundna uppföljningar så länge insatsen pågår. Det kan vara alltifrån någon månad till något år beroende på hur planeringen ser ut.

Har jag rätt till skyddat boende/ny identitet/polisskydd?

Svar: En bedömning kring skyddat boende sker i samverkan med polisen. Ny identitet och polisskydd är det polisen som gör bedömning kring.

Vilket skydd/hjälp finns att få för anhöriga?

Svar: Om man är hotad som anhörig kan man göra en ansökan om skydd till socialtjänsten. Sedan görs en bedömning om man är i behov av skydd, och för att kunna göra den bedömningen krävs bland annat samverkan med polisen. Vill/kan man vara kvar hemma, kan man få stöd av kurator i hur man ska/kan hantera situationen.

Är jag skyldig att hjälpa polisen och/eller socialtjänsten för att få skydd?

Svar: Polisen kan behöva viss information för att kunna göra en bedömning om behovet av skydd. Har du fler frågor vad det innebär kan du ringa till polisen på telefonnummer 010-567 47 47.

För att socialtjänsten ska kunna göra sin bedömning behöver du medverka i en utredning genom att vara tillgänglig på telefon, komma på möten etc. och ge den information som handläggaren behöver.

Kontakta oss så berättar vi mer

Hör av dig till socialtjänstens mottagningsgrupp, så berättar vi mer om vad det innebär att bli avhoppare eller bara ta ett första steg i en annan riktning. Alla som vill lämna en kriminell livsstil kan kontakta oss – det finns ingen åldersgräns eller andra krav.

Även familj och vänner kan kontakta oss för stöd och råd.

Så här kontaktar du oss

Ring Mottagningsgruppen 019-21 30 00 måndag–fredag eller vår socialjour 019-21 41 05 som har öppet kvällar och helger.

Polisen

Du kan även kontakta polisen på telefonnummer 010-567 47 47. Både för dig som funderar på att hoppa av, för dig som anhörig eller för dig som möter målgruppen och har frågor.

Senast uppdaterad:

Publicerad: