Landsbygdspriset

Örebro kommuns landsbygdspris delas ut i samband med Landsbygds­nämndens sammanträde under hösten. Landsbygdspriset delas ut i två kategorier: Örebro kommuns stora landsbygdspris och Örebro kommuns unga landsbygdspris för framgångsrikt företagande samt ett hedersomnämnande.

Örebro kommuns stora landsbygdspris

Priset ska gå till en person, förening, företag, organisation, kommunal förvaltning eller kommunalt bolag som utmärkt sig genom att särskilt ha bidragit till en levande och utvecklande landsbygd och genom att fungera som inspirationskälla för andra.

Vinnaren får 10 000 kronor, diplom och blommor.

Örebro kommuns unga landsbygdspris för framgångsrikt företagande

Priset ska gå till en företagare i åldern 15–30 år som på ett framgångsrikt sätt har drivit företag med sin huvudsakliga omsättning på landsbygden. Verksamheten bör kännetecknas av entreprenörskap, nyskapande produkter eller tjänster, samt bidra till landsbygdens utveckling och gärna skapa arbetstillfällen.

Vinnaren får 10 000 kronor, diplom och blommor.

Örebro kommuns hedersomnämnande

Priset utdelas till person, företag, förening eller organisation som gjort hedervärda insatser för landsbygdsutvecklingen, men som av olika anledningar inte är aktuell för någon av de andra kategorierna. Det går inte att nominera till hedersomnämnandet.

Vem kan nominera?

Alla är välkomna att nominera, men tänk på att nomineringen måste innehålla kontaktuppgifter för att vara giltig.

Jury

En jury utser vinnarna bland nomineringarna. Juryn bestå av Landsbygdsnämndens presidium: ordförande Per-Åke Sörman, förste vice ordförande Anna Hedström, andre vice ordförande Carina Börjesson, samt näringslivsdirektör Göran Dahlén och landsbygdsstrateg Mikael Ekman.

Juryns beslut kan inte överklagas.

Frågor

Vid frågor om priset eller hur du nominerar, kontakta landsbygdsenheten@orebro.se

Vinnare 2020

Stora landsbygdspriset

Vinnare: BlåBergens Spa-Bryggeri-Event

Motivering:
– BlåBergens Spa-Bryggeri-Event har sedan starten av BlåBergens lilla spa 2004, kontinuerligt och på ett innovativt sätt utökat sin verksamhet. Detta genom att successivt investera i och nyttja fler delar av sin gård med den omgivande naturen. Hållbarhet och återbruk kännetecknar verksamheten. Arbetstillfällen har skapats i bygden och kundunderlaget för den lokala lanthandeln har ökat.

BlåBergens Spa-Bryggeri-Event har, trots pandemin, startat nya verksamheter inom företaget med lyckat resultat

Företaget, med dess ägare beskrivs på detta sätt: Genom sin småskalighet, närhet till naturen, trevliga bemötande och personliga service har Annika och Robert genom idogt arbete byggt ett småskaligt och innovativt företag med ett koncept som passar nutidens människor som söker rekreation och avkoppling.

Unga landsbygdspriset för framgångsrikt företagande

Vinnare: Kajsa Moberg. Kavat snickerier AB

Motivering:
– Företaget startade 2010. Visionen var då att tillverka gustavianska möbler. I dag har verksamheten inriktat sig mer mot byggnadsvård där man till största del håller på med nytillverkning av fönster och dörrar - allt i massivt trä och med gamla samman­sättningar. Sedan några år tillbaka finns snickeriet i ett gammalt sädesmagasin som inretts till verkstad i Fiskinge. Snickeriet har två anställda förutom ägarna. Inom Kavat snickerier bedrivs också verksamhet med flyttning och renovering av gamla timmerhus.

Intresset för byggnadsvård är stort idag och företagets medvetna fokus på kvalitet och service gör att man ibland måste välja att tacka nej till uppdrag. Detta visar att det finns en stor möjlighet att utveckla verksamheten framåt.

Paret bakom företaget, Kajsa Moberg och Martin Nilsson, beskrivs som engagerade, företagsamma människor som vill bo och verka på landsbygden.

Hedersomnämnande

Vinnare: Bengt Bronner

Motivering:
– Bengt Bronner är djupt engagerad i sin bygds utveckling. Han är engagerad i Samverkarna i Östernärke där han driver företags- och föreningsfrågor med ett starkt engagemang för en levande landsbygd. Bengt är en drivande kraft i många utvecklingsfrågor i både yrkeslivet och på sin fritid.

Bengt beskrivs som en person som är öppen för idéer och som med glädje och engagemang lägger ned mycket även av sin lediga tid på utvecklingen i Östernärke.

Stora landsbygdspriset

2019: Carina Stavenek, Lustiga Landet, Vintrosa.

Vinnare av unga landsbygdspriset för framgångsrikt företagande

2019: Richard Waldesjö, Waldesjös väg och mark, Frösvidal.  

Hedersomnämnande

2019: Jesper Melin, Garphyttan.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!