Landsbygdspriset

Landsbygdspriset delas ut i två kategorier: Örebro kommuns stora landsbygdspris och Örebro kommuns unga landsbygdspris för framgångsrikt företagande samt ett heders­omnämnande.

Örebro kommuns stora landsbygdspris

Vinnare 2022: Mosjö områdesförening

Motivering:
Enligt nomineringarna så skapar Mosjö områdesförening mängder av evenemang för barn och unga och bidrar starkt till sammanhållning, glädje och meningsfull fritid i lokalsamhället.

Mosjö områdesförening driver, genom ideella insatser av föräldrar, fritidsgård för barn och ungdomar i stationshuset på fredagskvällar. Föreningen har också mängder av andra aktiviteter för barn och unga som äggjakt vid påsk, spökerier vid Halloween, Tomtens brevlåda vid Jul, fixardagar vid stationshuset och mycket mer.

Föreningen engagerar sig också i trygghetsvandringar i området, tillsammans med vägföreningen och kommunen.

Enligt föreningens stadgar är alla boende i området medlemmar i föreningen utan krav och utan kostnad, vilket är unikt.

Mosjö områdesförening är ett enastående exempel på vad som kan åstadkommas med ideella krafter.

Om priset

Priset ska gå till en person, förening, företag, organisation, kommunal förvaltning eller kommunalt bolag som utmärkt sig genom att särskilt ha bidragit till en levande och utvecklande landsbygd och genom att fungera som inspirationskälla för andra.

Vinnaren får 10 000 kronor, diplom och blommor.

Örebro kommuns unga landsbygdspris för framgångsrikt företagande

Vinnare 2021: Bolinders Gårdsbutik

Motivering:

Matilda Bolinder beskrivs i nomineringarna som en ung och entusiastisk entreprenör. För några år sedan startade hon gårdsbutiken på föräldragården i Via i trakterna av Asker och driver den i form av enskild firma. Butiken har ett brett sortiment, men fokus ligger på lokala råvaror inkluderande potatis från den egna gården. Verksamheten går bra och omsättningen har fördubblats det senaste året.

Gårdsbutiker och lokala råvaror ligger rätt i tiden. Konsumenterna får tillgång till lokala råvaror och lokala odlare gynnas, och därigenom livsmedelsproduktionen.

Bolinders gårdsbutik är ett utmärkt exempel på ungt företagande på landsbygden.

Om priset

Priset ska gå till en företagare i åldern 15–30 år som på ett framgångsrikt sätt har drivit företag med sin huvudsakliga omsättning på landsbygden. Verksamheten bör kännetecknas av entreprenörskap, nyskapande produkter eller tjänster, samt bidra till landsbygdens utveckling och gärna skapa arbetstillfällen.

Vinnaren får 10 000 kronor, diplom och blommor.

Örebro kommuns hedersomnämnande

Vinnare 2021: Centrumgruppen Stora Mellösa

Motivering:

Centrumgruppen och vägföreningen i Stora Mellösa arbetar för att på olika sätt göra orten synligare. Man vill skapa ett tydligare centrum. Detta förväntas bidra till förstärkt näringsliv, förstärkt identitet och sammanhållning, samt stimulera till framväxt av nya företag.

Centrumgruppen har sett till att Stora Mellösa nu har välkomstskylt, informationstavla, roliga stenar för barnen, målade som djur, morötter och insekter. Projektet har också inspirerat det lokala näringslivet till att investera i bord och bänkar i detta nya centrum.

Centrumgruppen har också skapat Morotshuset, en lokal som kan nyttjas för evenemang och utställningar där det lokala lyfts. Man kan också låna Morotshuset för försäljning eller annat som gör centrum levande

Centrumgruppen i Stora Mellösa är ett utmärkt exempel på den driftighet som kan utveckla och förbättra en mindre ort på landsbygden.

Om priset

Priset utdelas till person, företag, förening eller organisation som gjort hedervärda insatser för landsbygdsutvecklingen, men som av olika anledningar inte är aktuell för någon av de andra kategorierna. Det går inte att nominera till hedersomnämnandet.

Vinnaren får 5 000 kronor, diplom och blommor.

Tidigare vinnare

Stora landsbygdspriset

2021: Humlehagen AB

2020: BlåBergens Spa-Bryggeri-Event.

2019: Carina Stavenek, Lustiga Landet, Vintrosa.

Unga landsbygdspriset för framgångsrikt företagande

2021: Trailer park paintball

2020: Kajsa Moberg. Kavat snickerier AB.

2019: Richard Waldesjö, Waldesjös väg och mark, Frösvidal.  

Hedersomnämnande

2021: Björntorpets Islandshästgård

2020: Bengt Bronner.

2019: Jesper Melin, Garphyttan.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?