Partnerskap Örebro

Partnerskap Örebros övergripande uppdrag är att genom samverkan förbättra livskvalitén för invånarna i våra fem partnerskapsområden, Vivalla, Baronbackarna, Varberga, Oxhagen och Brickebacken.

Övergripande mål

Målet är att arbeta för en bra utveckling för de boende i våra områden. Det handlar om att på lokal nivå samordna och förenkla för kommunala förvaltningar i nära samverkan med det civila samhället och övriga myndigheter för att skapa en framtidstro hos invånarna.

Partnerskapets fyra övergripande mål:

  1. Stärka förutsättningar för barn och unga att nå målen i skolan.
  2. Stärka förutsättningar för en attraktiv och trygg stadsdel.
  3. Stärka förutsättningar för medborgare kring utbildning, arbete och integration i det svenska samhället.
  4. Stärka förutsättningarna för en meningsfull fritid.

Etablerings- och förankringsfas

Sedan januari 2024 har Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen (GAF) tagit över driften av Partnerskap Örebro. De fyra övergripande målen ligger fast, och under våren 2024 pågår en etablerings- och förankringsfas.

Etableringsfasen innebär att tillsätta områdesprocessledare för varje område, och i varje område skapa former för god samverkan. Förankringsfasen innebär att förankra arbetssätt, ambitionsnivåer, uppföljnings- och rapporteringsrutiner hos uppdragsgivare och kommunledning.

Målsättningen är att Partnerskap Örebro ska vara etablerat i samtliga områden till hösten 2024, och att det ska skapas gemensam verkstad i syfte att nå de uppsatta målen.

Sedan januari 2024 har Kultur- och fritidsförvaltningen (KFF) tagit över driften av Trainstation.

Bakgrund

Historiskt har Partnerskap Örebro sitt ursprung i Partnerskap Vivalla som startade 2011. Syftet var då att skapa bättre förutsättningar för barn och unga i Vivalla att nå målen i skolan och gå vidare till studier på gymnasiet, universitetsstudier eller arbete.

Efter ett beslut i kommunstyrelsen 2014 utvidgades Partnerskap Vivalla till Partnerskap Örebro. Från januari 2015 är fem områden – Vivalla, Baronbackarna, Varberga, Oxhagen och Brickebacken – inkluderade i Partnerskap Örebro.

Många kommunala verksamheter är viktiga aktörer i Partnerskapsarbetet, men det finns även många viktiga externa aktörer som till exempel de kommunala fastighetsbolagen ÖBO, Västerporten och Futurum, Polisen, det lokala näringslivet, religiösa samfund samt civilsamhället.

Kontaktperson

Stefan Ask, biträdande förvaltningsdirektör, Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen, stefan.ask@orebro.se.

Senast uppdaterad:
Publicerad: