Dansstipendium till minne av Lena Josefsson

Dansstipendiet är på 10 000 kr och går till en eller flera danskonstnärer som är i början av sin yrkesbana inom danskonsten. Den som ansöker ska bo, jobba i eller på annat sätt ha nära samhörighet med Örebro kommun.

Albin Demo får dansstipendiet till minne av Lena Josefsson

Dansaren Albin Demo tilldelas 2023 års dansstipendium till minne av Lena Josefsson. Med stipendiet vill Albin bland annat testa nya gränser mellan dans och teknik och få större frihet att uttrycka sitt konstnärskap genom dans.

Stipendiet delades ut av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Madelene Spinord Semenets (S) lördagen den 23 september på Kulturkvarteret.

Dansaren Albin Demo tilldelas 2023 års dansstipendium till minne av Lena Josefsson.

Motivering

Dansen har nästan alltid funnits i Albins liv. Han har sedan treårsåldern dansat och vunnit mästerskapstitlar i latinamerikanska danser och SM-vinst i bugg. Idag satsar han på sin egen dansutveckling inom afro, hiphop, dancehall och har blivit uttagen att åka till Sydafrika och delta i Afrikas största hiphoptävling.

Under gymnasiet startade han en egen dansgrupp med målet att dansarna ska känna sig trygga och inkluderade samt medverka i gemensamt kulturutbyte och utveckling. Dansgruppen är fortfarande aktiv och Albin vill med dansstipendiet fokusera på att producera dansvideor med gruppen. Just sammanfogningen med digitalisering och dans som uttrycksform vill Albin satsa på. Han vill också bygga en grund för framtidens dansare och etablera kontakt och utbyten utanför Sveriges gränser.

Juryn fastnade för Albin Demo för att han vill göra dansen tillgänglig för alla och visa att dans är mer än en hobby. Som han själv beskriver det: ”Dans är konst, dans är karriär, dans är folks liv.”

Ansökan och kriterier

Stipendieansökan ska innehålla ett cv samt en kort beskrivning av konstnärskapet och en motivering till vad konstnären önskar göra med stipendiesumman, samt hur det går i linje med ett eller flera av kriterierna:

  • Samverkar med andra i sitt konstnärskap.
  • Har ett inkluderande arbetssätt.
  • Tänker sig internationellt och/eller interkulturellt utbyte.
  • Är gränsöverskridande.
  • Är utforskande.

Ansökan

Sista ansökningsdag till 2023 års stipendium var 1 augusti.

Jury

Juryn består av representanter från Kultur- och fritidsförvaltningen samt personer som har koppling till Lena Josefsson.

Stipendieutdelning 2022

Dansstipendium till minne av Lena Josefsson 2022 tilldelades Mira Jägemar och Gabriella Ek Hällzon.

Motivering

Mira är en frilandsdansare och danspedagog som valt att bo och verka i Örebro. Efter hennes examen från Balettakademin har hon undervisat i dans och fortsatt att utforska och skapa dansprojekt.

Gabriella bestämde sig att bli dansare efter att ha sett kompani Raande-Vos föreställning ”Plutot La Vie”. Hon har utbildat sig inom dans på Balettakademin och även fått möjlighet att praktisera hos Kompani Raande-Vo.

Med stipendiet vill Mira och Gabriella undersöka hur kroppen kan gestalta minnen genom dans. Juryn föll för deras ambition att arbeta gränsöverskridande och att de inkluderar ett brett åldersspann i sitt arbete, vilket Lena också aktivt arbetade med i sitt konstnärskap.

Juryn hoppas att stipendiet bidrar till att Mira och Gabriella kan fortsätta sitt konstnärliga arbete i Örebro, precis som Lena valde Örebro, OM och OM igen.

Senast uppdaterad:

Publicerad: