Dansstipendium till minne av Lena Josefsson

Dansstipendiet är på 10 000 kr och går till en eller flera danskonstnärer som är i början av sin yrkesbana inom danskonsten. Den som ansöker ska bo, jobba i eller på annat sätt ha nära samhörighet med Örebro kommun.

Love Andersson får dansstipendiet till minne av Lena Josefsson

Årets stipendiat

2024 års stipendium tilldelas Love Andersson! Love har en stark drivkraft inom dansen som har berikat Örebro ända sedan hon valde att flytta till vår kommun. Motiveringen i sin helhet hittar du längre ner på sidan.

Stipendieutdelningen

För tredje året i rad har Kultur- och fritidsnämnden delat ut dansstipendiet till minne av Lena Josefsson. Stipendieutdelningen skedde den 7 september på Teater Martin Mutter, innan Tendai Makurumbandis dansföreställning My Song. Tendai har dansat i Lenas danskompani Raande-Vo. Innan stipendieutdelningen presenterade förra årets stipendiat Albin Demo sitt dansår.

På plats för att dela ut priset var Kultur- och fritidsnämndens ordförande Anton Johansson (S).

Love Andersson dansar med andra dansare på gata

Love Andersson är dansaren som får 2024 års Dansstipendium till minne av Lena Josefsson. Foto: Sofie Isaksson.

Motivering till stipendiet 2024

Love Andersson har en stark drivkraft inom dansen och har berikat Örebro sedan hon flyttade hit. Hon kom till vårt län som student på Kävesta Folkhögskolas danslinje och har även studerat på Stockholms konstnärliga högskolas kandidatprogram i danspedagogik.

Love har ett inkluderande, varmt och professionellt tilltal i allt hon gör. Tillsammans med två kollegor driver hon scenkonstkollektivet Dansbandet som har skapat, producerat och spelat dansföreställningar för barn och unga och genomfört communityprojekt med ungdomar i Laxå. Och just att arbeta deltagarbaserat, bygga relationer och skapa pedagogiska projekt riktat till barn och unga är något Love brinner för vilket märks i allt hon tar sig an.

Love vill använda stipendiet för att tillsammans med Dansbandet göra en dansresa i Europa med huvudmålet att visa deras nästa projekt ”Slickepott” i Zürich. Juryn ser fram emot att följa Loves arbete professionellt och ideellt i Örebro för att stärka och tillgängliggöra dansen i kommunen.

Ansökan och kriterier

Stipendieansökan ska innehålla ett cv samt en kort beskrivning av konstnärskapet och en motivering till vad konstnären önskar göra med stipendiesumman, samt hur det går i linje med ett eller flera av kriterierna:

  • Samverkar med andra i sitt konstnärskap.
  • Har ett inkluderande arbetssätt.
  • Tänker sig internationellt och/eller interkulturellt utbyte.
  • Är gränsöverskridande.
  • Är utforskande.

Sista ansökningsdag till 2024 års stipendium var 1 augusti. Vi informerar här när det går att ansöka om 2025 års stipendium.

Jury

Juryn består av representanter från Kultur- och fritidsförvaltningen samt personer som har koppling till Lena Josefsson.

Stipendieutdelning 2023

Stipendiat: Albin Demo.

Motivering

Dansen har nästan alltid funnits i Albins liv. Han har sedan treårsåldern dansat och vunnit mästerskapstitlar i latinamerikanska danser och SM-vinst i bugg. Idag satsar han på sin egen dansutveckling inom afro, hiphop, dancehall och har blivit uttagen att åka till Sydafrika och delta i Afrikas största hiphoptävling.

Under gymnasiet startade han en egen dansgrupp med målet att dansarna ska känna sig trygga och inkluderade samt medverka i gemensamt kulturutbyte och utveckling. Dansgruppen är fortfarande aktiv och Albin vill med dansstipendiet fokusera på att producera dansvideor med gruppen. Just sammanfogningen med digitalisering och dans som uttrycksform vill Albin satsa på. Han vill också bygga en grund för framtidens dansare och etablera kontakt och utbyten utanför Sveriges gränser.

Juryn fastnade för Albin Demo för att han vill göra dansen tillgänglig för alla och visa att dans är mer än en hobby. Som han själv beskriver det: ”Dans är konst, dans är karriär, dans är folks liv.”

Stipendieutdelning 2022

Stipendiater: Mira Jägemar och Gabriella Ek Hällzon.

Motivering

Mira är en frilandsdansare och danspedagog som valt att bo och verka i Örebro. Efter hennes examen från Balettakademin har hon undervisat i dans och fortsatt att utforska och skapa dansprojekt.

Gabriella bestämde sig att bli dansare efter att ha sett kompani Raande-Vos föreställning ”Plutot La Vie”. Hon har utbildat sig inom dans på Balettakademin och även fått möjlighet att praktisera hos Kompani Raande-Vo.

Med stipendiet vill Mira och Gabriella undersöka hur kroppen kan gestalta minnen genom dans. Juryn föll för deras ambition att arbeta gränsöverskridande och att de inkluderar ett brett åldersspann i sitt arbete, vilket Lena också aktivt arbetade med i sitt konstnärskap.

Juryn hoppas att stipendiet bidrar till att Mira och Gabriella kan fortsätta sitt konstnärliga arbete i Örebro, precis som Lena valde Örebro, OM och OM igen.

Senast uppdaterad:

Publicerad: