Information med anledning av situationen i Ukraina – så kan du hjälpa till

Du som vill hjälpa de ukrainska flyktingarna kan till exempel anmäla dig som frivillig till en ideell organisation, lämna en gåva på Gåvocentralen eller skänka pengar via en insamlingsorganisation.

Innehåll på sidan

Hjälp gärna till via en ideell organisation

Vill du hjälpa till kan du anmäla dig som frivillig till en ideell organisation.

Röda korset

Röda korset hjälper människor på flykt i allt från familjeåterförening till att träna svenska. I Örebro driver Röda Korset Gåvocentralen där volontärer tar emot och lämnar ut gåvor till flyktingar.

Du anmäler dig som frivillig till Röda korset i Örebro genom att skicka ett mejl till beredskap.orebro@redcross.se. Om du kan bidra med tolkningshjälp får du gärna ange det.

Örebro Stadsmission

Örebro Stadsmission ställer om sitt arbete för att kunna hjälpa nyanlända från Ukraina. Du kan bidra i deras arbete på flera sätt: skänka en gåva, bli vänföretag/partner eller bli volontär. Du kan även gå med i deras Facebook-sida där du kan dela information, idéer och aktiviteter för ett varmt mottagande av nyanlända.

Läs mer på Örebro Stadsmissions webbplats.

Tegelbruket

Tegelbruket arbetar för att ukrainska ungdomar ska komma in i den ordinarie ungdomsverksamheten. Tegelbruket efterfrågar volontärer som extra ledare/resurs utöver ordinarie personal, för att kunna lägga tid på relationsskapande och aktiviteter med de ukrainska ungdomarna. Du ska vara en trygg vuxen med ledaregenskaper och gärna tala svenska eller engelska samt ryska eller ukrainska.

Kontakt: Unnur Tryggvadóttir Nordell, biträdande verksamhets­chef, unnur@tegelbruket.org, 073-337 05 36.

Studieförbundet Vuxenskolan

Studieförbundet har undervisning i svenska, samhällskunskap och arbetsmarknad för ukrainska flyktingar måndag–fredag i Örebro. De efterfrågar kontakt med volontärer och föreningar som vill göra insatser för att komplettera undervisningen.

Kontakt: Shahla Ojagh, shahla.ojagh@sv.se.

Ukraina-information från Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro län.

Ukrainagruppen

Föreningen Ukrainagruppen Örebro hjälper flyktingar från Ukraina på flera sätt. De ordnar insamlingar, fritidsaktiviteter, utbildningstillfällen, guidade turer och fadder-/mentorsverksamhet samt hjälper flyktingar i kontakter med myndigheter, vården med mera.

Lämna gåvor till flyktingar via Ukrainagruppen

Det som behövs nu är:

  • Hygienartiklar, exempelvis barnblöjor, tvål, schampo, tandkräm, tandborstar, mensskydd och deodorant.
  • Städ och tvättredskap/-artiklar, exempelvis rengöringsmedel, diskmedel, tvättmedel, strykjärn och dammsugare.
  • Kökssaker, exempelvis tallrikar, kastruller, stekpannor, vattenkokare, kaffebryggare, mikrovågsugn, mixer och blender.
  • Annat, exempelvis hårfön, resväskor, gardiner och mobiltelefoner.

Ukrainagruppen finns på Köpmangatan 42 i Örebro och har öppet för inlämning torsdagar kl. 14–18 och lördagar kl. 10–14.

Lämna gåvor till flyktingar via Gåvocentralen

Gåvocentralen är ett samarbete mellan Örebro kommun, Röda Korset och ÖrebroBostäder AB.

Öppettider för inlämning av kläder:

Onsdagar och lördagar kl. 10–14.

Adress

Köpmangatan 44, 702 24 Örebro.

Gåvocentralen stänger

Lördagen den 25 februari är sista dagen Gåvocentralen har öppet, sen stängs verksamheten på grund av att det akuta behovet av kläder bedöms vara uppfyllt. De kläder som finns kvar kommer att sparas under en period ifall nytt behov uppstår. Därefter lämnas kläderna vidare till försäljning i Röda Korsets verksamhet.

Om du vill skänka pengar

Om du vill bidra ekonomiskt, tänk på att välja en insamlingsorganisation med 90-nummer, som står för Svensk insamlingskontroll.

Svar på vanliga frågor

På migrationsverkets webbplats finns svar på vanliga frågor från personer och organisationer som vill hjälpa till, exempelvis om att låna ut sin bostad och att ordna aktiviteter.

Aktuella frågor om situationen i Ukraina, migrationsverket.se. Se rubriken "Till dig som vill hjälpa de som flyr från Ukraina".

Skola för nyanlända barn och ungdomar

Om du har kontakt med flyktingfamiljer kan det vara bra att känna till att föräldrar som är nya i Sverige behöver anmäla sitt barn till skolan för att barnet ska få sin plats. Anmälan ska göras till Perrongen i Örebro via ett anmälningsformulär. Mer information och anmälningsformulär finns på sidan Skola för nyanlända.

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Om du har frågor som rör stöd till personer med funktionsnedsättning, kontakta Migrationsverket, 0771‑235 235.

Mer information om situationen i Ukraina

Information med anledning av situationen i Ukraina.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?