Information med anledning av situationen i Ukraina – så kan du hjälpa till

Du som vill hjälpa de ukrainska flyktingarna kan till exempel anmäla dig som frivillig till en ideell organisation, lämna en gåva på Gåvocentralen eller skänka pengar via en insamlingsorganisation.

Innehåll på sidan

Hjälp gärna till via en ideell organisation

Vill du hjälpa till kan du anmäla dig som frivillig till en ideell organisation.

Röda korset

Röda korset hjälper människor på flykt i allt från familjeåterförening till att träna svenska. I Örebro driver Röda Korset Gåvocentralen där volontärer tar emot och lämnar ut gåvor till flyktingar.

Du anmäler dig som frivillig till Röda korset i Örebro genom att skicka ett mejl till beredskap.orebro@redcross.se. Om du kan bidra med tolkningshjälp får du gärna ange det.

Örebro Stadsmission

Örebro Stadsmission ställer om sitt arbete för att kunna hjälpa nyanlända från Ukraina. Du kan bidra i deras arbete på flera sätt: skänka en gåva, bli vänföretag/partner eller bli volontär. Du kan även gå med i deras Facebook-sida där du kan dela information, idéer och aktiviteter för ett varmt mottagande av nyanlända.

Läs mer på Örebro Stadsmissions webbplats.

Tegelbruket

Tegelbruket arbetar för att ukrainska ungdomar ska komma in i den ordinarie ungdomsverksamheten. Tegelbruket efterfrågar volontärer som extra ledare/resurs utöver ordinarie personal, för att kunna lägga tid på relationsskapande och aktiviteter med de ukrainska ungdomarna. Du ska vara en trygg vuxen med ledaregenskaper och gärna tala svenska eller engelska samt ryska eller ukrainska.

Kontakt: Unnur Tryggvadóttir Nordell, biträdande verksamhets­chef, unnur@tegelbruket.org, 073-337 05 36.

Studieförbundet Vuxenskolan

Studieförbundet har undervisning för ukrainska flyktingar måndag–fredag i Örebro. De efterfrågar cirkelledare i svenska och samhällskunskap samt kontakt med volontärer och föreningar som vill göra insatser för att komplettera undervisningen.

Kontakt: Shahla Ojagh, shahla.ojagh@sv.se.

Ukraina-information från Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro län.

Lämna gåvor till flyktingar via Gåvocentralen

Gåvocentralen har lämnat ut kläder till flyktingar 4–6 dagar i veckan under vår, sommar och höst. Nu är behovet varma vinterkläder och vinterskor i alla storlekar. Gåvocentralen ber därför om hjälp med att fylla på med utvalda kläder. Se nedanstående listor.

Behovet av underkläder är mycket stort hos både män, kvinnor, flickor och pojkar. Observera att endast nyinköpta underkläder är godtagbara. Stort tack för din gåva!

Gåvocentralen är ett samarbete mellan Örebro kommun, Röda Korset och ÖrebroBostäder AB.

Dessa damkläder behövs:

  • Vinterkläder alla storlekar.
  • Vinterskor alla storlekar.

Dessa herrkläder behövs:

  • Vinterkläder alla storlekar.
  • Vinterskor alla storlekar.

Dessa barnkläder behövs:

  • Vinterkläder alla storlekar.
  • Vinterskor alla storlekar.

Och vi tar gärna emot leksaker till barnen.

Behovet av underkläder är mycket stort hos både män, kvinnor, flickor och pojkar. Observera att endast nyinköpta underkläder är godtagbara. Stort tack för din gåva!

Öppettider för inlämning av kläder, kl. 10–14, enligt följande schema:

  • vecka 38–43: onsdagar och lördagar.

Adress

Köpmangatan 44, 702 24 Örebro

Utlämning

Utlämning sker enligt överenskommelse efter mejlkontakt till beredskap.orebro@redcross.se.

Om du vill skänka pengar

Om du vill bidra ekonomiskt, tänk på att välja en insamlingsorganisation med 90-nummer, som står för Svensk insamlingskontroll.

Svar på vanliga frågor

På migrationsverkets webbplats finns svar på vanliga frågor från personer och organisationer som vill hjälpa till, exempelvis om att låna ut sin bostad och att ordna aktiviteter.

Frågor och svar om situationen i Ukraina, migrationsverket.se. Se rubriken "Till privatpersoner och frivilligorganisationer som vill hjälpa till".

Skola för nyanlända barn och ungdomar

Om du har kontakt med flyktingfamiljer kan det vara bra att känna till att föräldrar som är nya i Sverige behöver anmäla sitt barn till skolan för att barnet ska få sin plats. Anmälan ska göras till Perrongen i Örebro via ett anmälningsformulär. Mer information och anmälningsformulär finns på sidan Skola för nyanlända.

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Om du har frågor som rör stöd till personer med funktionsnedsättning, kontakta Migrationsverket, 0771‑235 235.

Mer information om situationen i Ukraina

Information med anledning av situationen i Ukraina.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?