Borgerlig begravning

En borgerlig begravning är ett alternativ när den avlidne eller de anhöriga inte vill ha en kyrklig begravningsgudstjänst.

När en person har avlidit är det de anhöriga som bestämmer hur begravningen ska gå till. En borgerlig begravning kan utformas helt efter era egna önskemål. Ni kan välja var ni vill vara, hur det ska gå till och vem som ska hålla i ceremonin. Det kan till exempel vara en vän, en släkting eller en begravningsförrättare. Ceremonin kan till exempel innehålla minnestal, dikter, sång och musik.

Alla medborgare betalar en begravningsavgift i den kommun de är folkbokförda. Det gör att vi har rätt till gravplats, gravsättning, kremering, transporter och en lokal för begravningsceremonin.

En borgerlig begravningsceremoni kan äga rum i stort sett var som helst eftersom det inte finns några formella krav på lokalen. De praktiska arrangemangen kring en begravning sköts ofta av en begravningsbyrå. Byråns personal har stor kunskap om vilka möjligheter som finns och kan ge råd om både begravningsceremonin och själva gravsättningen. De kan även ge tips på andra begravningsförrättare som kan anlitas.

Begravningsförrättare och ombud

Vill du ha hjälp av en borgerlig begravningsförrättare kan du kostnadsfritt anlita en via kommunen. De här personerna är begravningsförrättare i Örebro kommun:

Borgerlig begravningsförrättare i Örebro kommun.

Begravningsombud:
Anne-Lie Edlund, 019-611 28 68

Mer information om uppgiften som begravningsombud hittar du på Länsstyrelsens webbplats.

Örebro kyrkogårdsförvaltnings webbplats kan du läsa mer om borgerlig begravning, gravplatser m.m.

Senast uppdaterad:

Publicerad: