Hemfjärden runt

Cykelleden Hemfjärden runt är en cirka 40 km lång markerad cykelled som börjar vid Slussen i Örebro och följer norra sidan av Svartåns nedre del.

Leden är markerad med skyltar i mörkblå bottenfärg och tryck i vitt. Du kan cykla leden i båda riktningarna men vanligast är att börja med den norra sidan av Hemfjärden.

Du cyklar från Slussen till vattenparken och Naturens hus. I Naturens hus kan man fika och äta lättare maträtter. Det finns information om naturreservatet Oset–Rynningeviken och andra sevärdheter i Örebro län att ta del av. Via cykel- och promenadstigar i vattenparken cyklar du över Lillån och vidare till Rynningeviken. Från den forna soptippens högsta punkt är utsikten över Hemfjärden storslagen.

Leden fortsätter via Rinkaby kyrka till Glanshammar, vidare över Skävesundsåsen med det stora järnåldersgravfältet till Norra Ässundet.

Vid Norra Ässundet finns Ässundets café. Det finns även en liten lekplats samt badplatsen Norra Ässundet med både brygga och tillgänglighetsramp. Det finns också två grillplatser. Ved behöver tas med om man vill grilla.

Vid Norra Ässundet tar du dig över sundet med cykelfärjan M/F Åbäket. Följ sedan den stora vägen över Ässön och via bron i öns södra ände når du fastlandet på södra sidan av Hemfjärden.

Vid Hjälmarbaden finns det också badplats. Turen går vidare på små grusvägar, nära en rast- och grillplats med brygga vid Ekeby dreve, förbi vackra ekhagar i Ekeby Almby och Hjälmarsbergs gård och fågelreservatet Oset. Där finns Rosenbergsstugan, uppkallad efter den kände ornitologen Erik Rosenberg. Stugan är öppen dagtid och är avsedd att vara en raststuga.

Sista sträckan går genom Oset och småbåtshamnen, förbi Skebäcksbron och når slutligen Slussen.

M/F Åbäket

Vid Norra Ässundet åker du över sundet med cykelfärjan M/F Åbäket. Du betalar en frivillig avgift på 50 kronor för turen och betalning sker med Swish.

M/F Åbäket avgår varje hel timme och skeppar då över alla cyklister som vill komma över, i tur och ordning.

Avgångstider sommaren 2024

  • 1 maj–9 juni: Turer sker under helger, kläm- och helgdagar kl. 11–17.
  • 10 juni–18 augusti: Turer sker dagligen kl. 11–17.
  • 19 augusti–23 augusti: Inga turer.
  • 24 augusti–29 september: Turer sker enbart lördag–söndag kl. 11–17.

Vid hårt väder ställs turer in.

Senast uppdaterad:

Publicerad: