Utvecklingsförslag för stråket Rinkaby-Glanshammar-Lillkyrka

Status

Under framtagande

Ärendenummer

Moe 424/2023

Ärendestatus

Under framtagande

Område

Utvecklingsförslaget omfattar stråket Rinkaby-Glanshammar-Lillkyrka.

Karta som visar stråket Rinkaby-Glanshammar-Lillkyrka och Örebro.

Utvecklingsförslaget gäller det prickade området runt Rinkaby-Glanshammar-Lillkyrka.

Bakgrund

I Örebro kommuns översiktsplan anges strategier för hur kommunens mark- och vattenanvändning ska ske på ett hållbart sätt. I översiktsplanens utvecklingsstrategi har ett antal geografiska områden pekats ut och definierats som så kallade utvecklingsområden såväl inom Örebro tätort som på landsbygden. Områdena på Örebros landsbygd är områden där bebyggelseutveckling utanför Örebro tätort ska prioriteras i syfte att bibehålla eller skapa funktionella stråk. Nu vill kommunen göra ett fördjupat arbete i ett av dessa utvecklingsområden som är stråket Rinkaby-Glanshammar-Lillkyrka.

Syfte och mål

Det övergripande syftet med utvecklingsförslaget är att utreda områdets planeringsförutsättningar och visa på hur området kan utvecklas, stärkas och bevaras. Vidare är syftet att tydliggöra kommunens intentioner för området och skapa förutsättningar för att bebyggelseutvecklingen i området sker med utgångspunkt i översiktsplanens strategier för en hållbart växande landsbygd.

Det övergripande målet med uppdraget är att skapa förutsättningar för en hållbart växande landsbygd i stråket från Örebro tätort och vidare österut mot Rinkaby, Glanshammar och Lillkyrka. Målet är att möjliggöra en bebyggelseutveckling i kombination med att landskapets befintliga värden och karaktärer tillvaratas.

Genom att fördjupa planeringsunderlagen i området är målet vidare att tillskapa förutsättningar för ett ökat befolkningsunderlag vars behov och önskemål beaktas.

Vad är ett utvecklingsförslag?

På sidan Om översiktlig planering finns information om vad ett utvecklingsförslag är.

Dialog om Glanshammarstråket

Örebro kommun har haft en dialog under perioden 22 maj–16 juni 2023, för att samla in kunskaper, erfarenheter och synpunkter på hur stråket Rinkaby-Glanshammar-Lillkyrka upplevs. Syftet var att få fördjupad kunskap om områdets befintliga värden inför framtida utveckling.

Vi samlade in synpunkter genom en digital enkät och vid en fysisk träff i Glanshammar. Vid den fysiska träffen kunde man även ställa frågor om utvecklingen i stråket. Informationen vi samlade in är tänkt att användas som underlag inför politiska beslut om områdenas utveckling.

Här kan du läsa sammanställningen av dialogen om stråket Rinkaby-Glanshammar-Lillkyrka. Pdf, 526.6 kB.

Kontaktpersoner

Victoria Hannfors, samhällsplanerare.

Johanna Östman, samhällsplanerare.

Har du frågor om utvecklingsförslaget? Kontakta Örebro kommuns servicecenter.

Senast uppdaterad:
Publicerad: