Natur- och kulturguide i din smartphone

Med appen "Natur- och kulturguide" får du nya möjligheter att upptäcka omgivningarna i Oset / Rynningeviken och Karlslund. Du kan till exempel lyssna på berättelser, se teckenspråksfilmer och titta på bilder med anknytning till områdena. Appen finns just nu bara för iPhone och iPad.

Appen innehåller mycket data, därför kan det vara bra att du laddar ner den i förväg när du har tillgång till Wi-Fi. Ladda även ner data för den slinga du tänkt gå.

Så här fungerar appen

När du använder appen Natur- och kulturguide och kommer till olika punkter i områdena, så får du lyssna på en röst som berättar om historien, kulturen och naturen.

De här slingorna finns i appen:

  • Tidsresan i Karlslund och
  • Vattenparken- och Rävgångsslingan i Oset och Rynningeviken

Informationen är tillgänglighetsanpassad

Informationen i appen är anpassad så att du som har en syn- kognitiv- eller hörselnedsättning kan ta del av guidningen. Det finns bland annat teckenspråksfilmer, lättlästa texter och bildspråk (bilder från Symwriter)

Appen guidar dig vidare med vibrationer eller ljud från punkt till punkt. Den innehåller också kartor som till exempel visar vart du har gått och vart du ska gå.

Flera av stigslingorna är också anpassade fysiskt för att förenkla framkomligheten för dig som har en syn- eller rörelsenedsättning.

Om appen

Appen är unik i Sverige då vi testar ny teknik för att underlätta så att fler ska kunna tas sig ut i naturen och lära sig om natur och kultur.

Appen är framtagen av Örebro kommun i projektet TiNaKul, som finansierats av Post och Telestyrelsen ihop med Örebro kommun. Det kommunala handikapprådet kom med idén till appen. Projektet var ett innovationsprojekt för att anpassa en app till framförallt kognitivt nedsatta, dvs. skapa en pedagogisk app.

Appen har utvecklats ihop med pedagoger och elever från Ekeskolan, Adolfsbergsskolan, Tullängsskolan, Risbergska skolan samt Barn och ungdomshabiliteringen. Nu släpper vi första utgåvan och vi vill gärna veta vad du tycker om den.

Appen finns just nu bara för iPhone och iPad.

Senast uppdaterad:

Publicerad: