Råd vid hemkompostering

Här får du tips vid hemkompostering som vilken behållare du ska välja och hur du ska placera den. Vi tipsar också om vad du kan göra åt störande lukt eller om du får andra problem med din kompost.

Val av behållare

Välj rätt storlek på behållaren, minst 50 liter per person i hushållet. Ska du kompostera ditt trädgårdsavfall i samma behållare som matavfallet behöver du en större behållare, ca 100 liter per 100 m² tomtyta.

Vid kompostering av matavfall ska du ha en kompostbehållare som bland annat skyddar mot skadedjur. Den måste vara sluten med både lock och botten men med lufthål. För att hålla igång komposteringsprocessen under vintern ska kompostbehållaren vara värmeisolerad.

Placering av behållaren

Det ska vara lätt att nå behållaren, även när det regnar och är mörkt eller snön ligger djup. Komposten luktar normalt inte illa men den kan göra det t.ex. om man lägger i för mycket matavfall och för lite strömaterial. Placera komposten närmare ditt eget hus än grannens. Välj en skuggig plats, ej direkt mot norr.

När du börjar kompostera

Lägg ett lager med kvistar eller annat grövre material i botten som dränering och som gör det luftigt. Finfördela avfallet och sprid det över hela ytan i komposten.

Matavfall ska blandas med kolrikt material; kvistar, sågspån, torra löv, bark, halm eller granbarr. Cirka 2/3 matavfall blandas med 1/3 kolrikt material. För bästa resultat, rör om i komposten flera gånger i veckan så att den syresätts, gärna vid varje påfyllning.

Du ska inte fylla behållaren på kortare tid än tre månader. Fyller man för snabbt kan det bli syrebrist, med dålig lukt och försämrad nedbrytning som följd.

Den halvfärdiga kompostjorden ska efterkomposteras i särskild behållare. Komposten är färdig när temperaturen har gått ned och komposten känns som jord.

Fyra faktorer som är viktiga och avgörande för hur bra komposteringen går är, näring (köksavfall), vatten, luft och temperatur.

Vad kan jag använda jorden till?

Köksträdgårdar

5 liter kompost per m² arbetas in i jorden före sådd/utplantering. Så aldrig i oblandad kompost.

Plantering av perenner och små buskar

5 liter kompost per m² arbetas in i jorden före plantering.

Utplantering av sommarblommor

5 liter kompost per m² arbetas in i jorden före plantering.

Sådd av blomsterbädd

5 liter kompost per m² arbetas in i jorden före sådd. Så aldrig i oblandad kompost!

Anläggning av gräsplaner

15 liter kompost mer m² arbetas in i jorden före sådd.

Plantering av större buskar och träd

Jorden från planthålet blandas med kompost enligt förhållandet 1 del kompost/6 delar jord (ingen oblandad kompost i botten på hålet). Efter plantering läggs ett ca 2 cm tjockt lager kompost på jorden omkring plantan, lämna lite luft alldeles intill stammen.

Gamla buskar och träd

Lägg ett 1,5 cm tjockt lager kompost på jorden under plantorna. Lämna lite luft alldeles intill stammen.

Gamla perennrabatter

Lägg ett 1,5 cm tjockt lager kompost på jorden runt plantorna.

Gamla gräsplaner

1 del kompost blandas med 4 delar sand och läggs i ett 1,5 cm tjockt lager på våren. Riv därefter gräsplanen försiktigt (om gräset är täckt mer än 1-2 veckor skall planen vattnas).

Drivhus- och vardagsrumsväxter

1 del kompost blandas med 4 delar torvströ före sådd eller omplantering.

Om du får problem med:

  • Dålig lukt

För lite kolrikt material har lagts i komposten — blanda i strö och rör om.
Komposten har blivit för kompakt – lufta genom att röra om, blanda i någon strö som ger struktur, t.ex. flisade kvistar och grenar.

Komposten är för blöt – blanda i något strö som har god uppsugningsförmåga t.ex. sågspån och gärna även något strö som ger struktur, rör om.

Fisk-, kött- eller skaldjursrester har täckts för dåligt – blanda i strö och täck ordentligt med strö.

  • Flugor

Materialet (främst fruktrester och skal) har täckts för dåligt – blanda om i ytskiktet och täck med strö. Även köttrester kan förorsaka maggot och spyflugor.

  • Blöt kompost

Om din kompost blir för blöt kan du blanda i strö. Tänk på att en väl fungerande kompost ska vara fuktig.

  • Att ingenting händer

Komposten har blivit för kompakt eller för blöt/torr – blanda i strö, rör om. Komposten ska vara lagom fuktig – som en urkramad svamp ungefär. Om den blir för blöt täpps lufthålen igen och det blir för lite syre i komposten. Om den blir för torr avstannar processen.

För lite material har lagts i komposten – lägg i mer. Om behållaren är för stor i förhållande till mängden komposterbart material, kan den avdelas i fack, eventuellt kan man ha ett "flytande" innerlock i behållaren.

  • Myror

Komposten är för torr (vanligare i trädgårdskompost), vattna och rör om.

Senast uppdaterad:
Publicerad: