Gör en insats – du behövs för ett barn!

Just nu väntar många barn i Örebro på trygga vuxna, som kan finnas där som stöd för dem under kortare eller längre tid. Du kan göra en ovärderlig insats för ett barn genom att ställa upp som familjehem, jourhem eller kontaktfamilj.

Alla barn kan inte bo hemma hos sina föräldrar. De behöver komma till en familj där de kan få trygghet, omsorg och kärlek.

– Att barnen väntar betyder i de flesta fallen att de placerats akut i ett jourhem, i väntan på att vi ska hitta ett familjehem som matchar just det specifika barnet, berättar familjehems­sekreterare Sandra Pehart. Väntan innebär ovisshet om hur framtiden kommer att se ut, vilket ju är väldigt jobbigt för de flesta. Att inte ha ett eget rum eller en egen säng att sova i, för man vet att man inte ska vara kvar där man är.

Vi vill att barnen ska få bästa möjliga omhändertagande och snabbt komma till ett hem som passar just dem. Därför är det oerhört viktigt att vi får fler som kan ställa upp som familjehem.

Kuddkrig mellan liten tjej och en man som ligger ner i soffa

Foto: Jockum Klenell

Du som är redo för kuddkrig och vardagsstrid

Ett familjehem kan se ut på många olika sätt. Man kan bo i lägenhet i stan eller villa på landet. Man kan vara ensamstående eller leva i familj med egna barn hemma, det finns alla varianter.

– Och precis som när man är förälder till egna barn så är livet som familjehem fullt av både utmaningar och glädjeämnen, säger Sandra Pehart. Det är stort att kunna ge av sin tid och omsorg och verkligen göra skillnad i ett barns liv.

Se film om uppdraget

Just själva upplevelsen av att vara familjehem och hur viktig man är för barnen känns verkligen i den här filmen från Socialstyrelsen. Du kan välja att se filmen med undertexter.

Med kampanjen Min insats vill Socialstyrelsen rekrytera fler uppdragstagare till alla Sveriges kommuner.

– ”Du som är redo för kuddkrig och vardagsstrid” säger man i filmen och det är verkligen en så bra sammanfattning av hela uppdraget som familjehem, avslutar Sandra Pehart från Familjehem Örebro.

Vill du göra en insats? Anmäl ditt intresse!

Det finns olika sätt att engagera sig för barn och unga som inte kan bo hemma eller behöver stöd. Du kan ställa upp som familjehem, jourhem eller kontaktfamilj.

Just nu är behovet av familjehem allra mest akut här i Örebro, men alla uppdragstagare behövs – alltid!

Läs mer om de olika uppdragen och lämna din intresseanmälan här.

Senast uppdaterad:
Publicerad: