Tvätthallen är bästa valet

Om bilen tvättas på garageuppfarten, gatan eller parkeringsplatsen rinner olja och metaller direkt ut i naturen med smutsvattnet. Vid tvätt på en gör-det-själv-hall eller tvättanläggning renas det smutsiga vattnet innan det släpps ut i naturen.

Biltvättarhelgen är ett nationellt evenemang som i år äger rum den 27-28 april. Syftet är att uppmärksamma den påverkan som biltvättar har på naturen och få fler att tvätta på ett klokare sätt.

Inför helgen genomförs en informationskampanj för att öka kunskapen om biltvätt på garageuppfarten, gatan eller parkeringsplatsen. Det smutsiga tvättvattnet innehåller bland annat olja, kemikalier och metaller och via gatubrunnarna rinner det direkt ut i naturen utan att renas. Det innebär att smutsvattnet förorenar vårt gemensamma bad-, fiske- och dricksvatten.

Tvätta i stället bilen på en tvättanläggning eller gör-det-själv-hall. Där samlas smutsvattnet upp och renas innan det släpps tillbaka till naturen. Det är också viktigt att bara använda miljömärkta och biologiskt nedbrytbara produkter.

Vattenskyddsområden extra viktiga

För den som bor eller har verksamhet i ett vattenskyddsområde är det extra viktigt att vara rädd om naturen. Då måste fordonen tvättas på tvättanläggning. Om fordon tvättas på gata, garageuppfart, gräsmatta eller annan likvärdig plats inom ett vattenskyddsområde riskerar det att förorena vårt dricksvatten. På orebro.se finns en karta, för den som är osäker på om fastigheten ligger inom vattenskyddsområde eller inte.

Läs mer på orebro.se/biltvatt

Senast uppdaterad:
Publicerad: