Ny riskklassnings- och debiteringsmodell för livsmedelstillsyn

1 januari 2024 får livsmedelsverksamheter en ny riskklassnings- och debiteringsmodell. Samtidigt ändras timavgiften för några taxor, bland annat taxan för tillsyn och prövning av tobak, tobaksfria nikotinprodukter och andra liknande produkter. Anledningen är förändrad lagstiftning.

Livsmedelsverket har tagit fram en ny riskklassningsmodell för livsmedelstillsyn som börjar gälla 1 januari 2024. Till skillnad från idag när tillsynen beräknas utifrån antal timmar per år utgår den nya modellen från hur många kontroller verksamheten behöver under en femårsperiod.

Vilken riskklassning en verksamhet får beror på verksamhetens huvudsakliga inriktning och omfattning, vilka aktiviteter som bedrivs i verksamheten och om verksamheten hanterar livsmedel som omfattas av speciella regler.

– Den nya riskklassningsmodellen påverkar verksamheter olika. För de allra flesta blir det ingen större skillnad jämfört med idag. En del verksamheter får fler kontroller per år, medan andra får färre. God efterlevnad av lagstiftningen och vissa certifieringar reducerar också antalet kontroller, säger Anton Öhman, enhetschef på Livsmedelsenheten.

Faktura efter utförd kontroll

Vid årsskiftet börjar även en ny debiteringsmodell att gälla för livsmedelsverksamheter. Till skillnad från idag, då verksamheter betalar en årsavgift, kommer verksamheter debiteras efter utförd kontroll.

En stor verksamhet, som i nuläget betalar för 10 timmars kontroll en gång per år, kommer istället få 2-3 fakturor fördelade över året och lika många kontroller. En mindre verksamhet, som enligt riskklassning ska ha en kontroll vart fjärde år, får en faktura efter genomförd kontroll. Det innebär att verksamheten betalar en större faktura vart fjärde år, till skillnad från idag när de betalar en lägre årsavgift.

Justerad timavgift

1 januari 2024 förändras timavgiften, från 1020 kronor till 1140 kronor, för följande taxor:

  • ”Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen” som berör krögare med serveringstillstånd och de som säljer folköl. Ändringarna sker bara i de delar som handlar om folkölsförsäljningen.
  • ”Taxa för tillsyn och prövning av tobak, tobaksfria nikotinprodukter och andra liknande produkter”. Både årsavgifterna och timavgifterna ändras.
  • ”Taxa för kontrollverksamhet enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel”
Senast uppdaterad:
Publicerad: