Arbete inom vattenskyddsområde

Ett vattenskyddsområde syftar till att skydda en vattentäkt mot verksamheter eller åtgärder som kan ha negativ påverkan på vattentäkten. Skyddet kan gälla både ytvattentäkter och grundvattentäkter.

Vattenskyddsområden och skyddsföreskrifter

I Örebro kommun finns åtta vattenskyddsområden. Dessa delas in i en inre och en yttre skyddszon, där den inre har högst skyddsvärde. Undantaget är Bista och Jägarbacken som har tre skyddszoner (primär, sekundär och tertiär).

För varje vattenskyddsområde finns en skyddsföreskrift som anger om en åtgärd eller verksamhet är förbjuden eller om det krävs tillstånd eller en anmälan. Vad som gäller kan skilja sig mellan vattenskyddsområdena och åtgärd. Generellt krävs oftast anmälan i yttre eller den tertiära zonen medan krav på tillstånd eller förbud gäller i inre eller den primära eller sekundära zonen.

Om något är förbjudet krävs en dispens från Länsstyrelsen. En ansökan om detta kan göras här (Vattenskyddsområden | Länsstyrelsen Örebro (lansstyrelsen.se). Tillstånd och anmälan ska sökas hos Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen, Miljöavdelningen.

Anmälan

Ansökan

Innan du gör en ansökan eller anmälan, se föreskriften för vattenskyddsområdet om vilka krav som ställs. Om du är osäker på om det krävs en anmälan eller ansökan för verksamheten eller åtgärden, kontakta Servicecenter på telefon 019-21 10 00.

Föreskrifter för vattenskyddsområden hittar du på Länsstyrelsens webbplats. Klicka på plusboxen Örebro under rubriken "Vattenskyddsområden i Örebro län".

Handläggning av anmälan och ansökan

När Miljöavdelningen mottagit er anmälan eller ansökan görs en bedömning om och i vilken omfattning åtgärden eller verksamheten kan påverka dricksvattenförsörjningen negativt. Därefter kommer Miljöavdelningen att fatta ett beslut med antingen försiktighetsmått (för anmälan) eller villkor (för tillstånd).

Det är viktigt att du som söker kan visa att åtgärden eller verksamheten kan genomföras utan att utsätta vattentäkten för stora risker och hur riskerna kan minimeras genom olika försiktighetsåtgärder.

Handläggningstid

Miljöavdelningen har som målsättning att handlägga ditt ärende inom 6 veckor från det att ärendet är komplett.

Kostnad

Bygg- och miljönämnden tar ut en avgift för handläggningen av ansökan eller anmälan. Timavgiften är 1140 kr.

  • Ingen förvaring, tankning eller påfyllning av olja och drivmedel i fordon eller arbetsmaskiner får ske inom vattenskyddsområdet. Undantag kan ges för icke hjulburna maskiner.
  • Endast bränsle av miljöklass 1 får användas.
  • Arbetsmaskiner som utför arbete inom vattenskyddsområde ska använda hydraulvätskor som finns upptagna på Rise förteckning över hydraulvätskor som uppfyller miljökraven i Svensk Standard 15 54 34 och är miljöanpassade. Alternativt kan likvärdig produkt användas som inte finns upptagen på listan, så länge miljökraven i Svensk Standard 15 54 34 uppfylls och hydraulvätskan är miljöanpassad.
  • Mindre maskiner, till exempel byggmaskiner, och även motordrivna handredskap, exempelvis motorsåg, ska drivas med akrylatbensin eller bränslen med likadana eller bättre miljövärden.
  • Uppställning av arbetsfordon utanför arbetstid ska ske utanför vattenskyddsområdet alternativt på tätgjord yta med invallning eller på anvisade platser.
  • Arbetsmaskiner och fordon ska vara utrustade med absorberingsmedel.
  • Upplag av flis och timmer bör bortforslas inom två månader.
  • Verksamheter som utför arbeten inom vattenskyddsområden ska redovisa rutiner för vilka åtgärder som ska vidtas vid olycka, haveri, spill eller läckage som riskerar att förorena mark och/eller vatten.
  • Företaget som utför arbeten inom vattenskyddsområden ansvarar för att personal som arbetar inom vattenskyddsområde är informerad om och följer gällande bestämmelser.

Ansökan spridning av bekämpningsmedel

För att hantera bekämpningsmedel inom vattenskyddsområde ska en särskild ansökan göras. Mer information och ansökan hittar du på sidan Bekämpningsmedel.

Karta

Karta över vattenskyddsområden. Klicka på bilden för att se webbkartan med alla vattenskyddsområden
Linje som markerar Bista Jägarbackens vattenskyddsområde

Linje

Bista Jägarbackens vattenskyddsområde

Orange linje

Primär skyddszon (inre zon) - högsta skyddsvärde

Röd linje

Sekundär skyddszon

Blå linje

Tertiär skyddszon (yttre zon)

Linje som markerar övriga vattenskyddsområden

Linje

Övriga vattenskyddsområden

Röd linje

Inre zon - högsta skyddsvärde

Blå linje

Yttre zon

Olycka

Om det inträffar en olycka inom ett vattenskyddsområde ring omgående 112.

Senast uppdaterad:
Publicerad: