Parkeringsplatser i city

Parkeringsledningssystem

Centrala Örebro har ett  parkeringsledningssystem för drygt tusen p-platser.

Bilister kan snabbt se om det finns lediga platser i de sex parkeringshusen som ingår, där det finns sammanlagt 1 076 p‑platser.

De sex p-husen är: Conventum, Behrn Center, P-Hus City på Nygatan, Krämaren, Vågen Gallerian (fd.Träffpunkt) och Södergaraget på Änggatan.

Tavlor i närheten av varje parkeringshus visar om det finns lediga p-platser i de närmaste p-husen. När p-husen är stängda (nattetid) är också tavlorna släckta. Varje p-hus har avläsare vid in- och utfarter som registrerar antalet bilar som passerar. Denna information omvandlas sedan till antal lediga platser, som visas på tavlorna.

Nattparkeringsförbud och lokala parkeringsregler

Inom centrala Väster, Norr, Öster, Eyra- och Örnsro-området gäller nattparkeringsförbud. Det innebär att vi en natt i veckan vill ha den ena sidan av gatan fri från fordon för att bland annat kunna sköta städning och snöröjning. Mer information om var och när du får parkera hittar du på respektive parkeringsskylt.

I de mest centrala delarna av stan gäller datumparkering. Var det gäller ser du på en tilläggstavla under parkeringsskylten. Utanför de områdena och fram till gränsen för tätbebyggt område gäller regeln om längsta uppställningstid på 24 timmar, utom dag före söndag och helgdag. Denna regel är inte uppskyltad.

Betala parkeringsavgiften med SMS

Du kan parkera på kommunens alla parkeringsplatser och betala parkeringsavgiften via ett SMS från din mobiltelefon. För att betala med SMS så måste du vara ansluten till tjänsten WyWallet. Hur du går till väga kan du läsa om på deras webbplats.länk till annan webbplats

Betala parkeringsavgiften med ett samtal eller App

Du kan betala avgiften på kommunens parkeringsplatser med ett samtal eller använd dig av en app från din mobiltelefon. Två olika operatörer administrerar telefonparkeringen, Easypark och Tele-P. För att kunna använda tjänsten måste du registrera dig som kund hos operatören. Då får du en dekal som ska placeras i bilens vindruta, väl synlig från utsidan.

Parkeringsavgiften betalar du genom att ringa operatören och uppge det zonnummer som finns angivet på biljettautomaten eller p-mätaren, där du parkerar. När du åker därifrån ringer du och avregistrerar dig.

Privatpersoner

Easypark

EasyPark har två olika paket beroende vad du har för parkeringsbehov:

Easypark Small - 0 kr i månadsavgift, 15 procent per parkering (min. 4,95 kr) *, 99 kr i anslutningsavgift **

Easypark Large - 59 kr i månaden, 0 kr per parkering *,  99 kr i anslutningsavgift **

* Parkeringskostnad tillkommer enligt aktuell taxa.
** Anslutningsavgiften (99 kr) rabatteras när du registrerar dig via vår app eller hemsida www.easypark.selänk till annan webbplats eller ladda ner appen här app.easypark.netlänk till annan webbplats

Tele-P

Tele-P har en månadsavgift på 30 kr utöver ordinarie parkeringsavgift.

Hos båda operatörerna betalar du genom att pengarna dras på ett registrerat bensinkort eller  kontokort.

Företag

För företag gäller andra bestämmelser och priser. Mer information finns på:

Easypark

www.easypark.selänk till annan webbplats eller 0770 -11 22 00.

Tele-P

www.tele-p.selänk till annan webbplats eller 08 - 50 600 500.

eParkera

Med eParkera betalar du endast för den tiden du behöver.

Du betalar din parkering snabbt, enkelt och säkert direkt i mobilen. Du slipper bära runt på en massa mynt eller att råka ut för att automaten inte tar det betalkort du har.

Ladda ner eParkera app från Android market eller App store alternativt gå in på www.eparkera.selänk till annan webbplats så är du igång.

Parkeringsanmärkning och kontrollavgift (parkeringsböter)

Vad är skillnaden mellan parkeringsanmärkning och kontrollavgift?

En parkeringsanmärkning kan utfärdas på kommunal mark (offentlig mark), och en kontrollavgift kan utfärdas på tomtmark (privat mark, till exempel parkeringen vid en mataffär). Ordet böter användas bara i sammanhang där polisen är inblandad och brottet finns med i straffskalan, vilket felparkering inte gör.

När ska jag betala?

Parkeringsanmärkningar ska betalas inom 9 dagar. En påminnelse skickas ut automatiskt efter förfallodagen om anmärkningen till exempel kastats eller försvunnit på annat sätt och inte betalas. Uppge OCR-nummer eller ärendenummer när du betalar, du hittar numret på parkeringsanmärkningen.

Kontrollavgifter ska betalas inom 8 dagar.

Går betalningen att skjuta upp?

Nej.

Vad gjorde jag för fel?

På parkeringsanmärkningen/kontrollavgiften finns en punkt som heter "överträdelse" där det står på vilket sätt du parkerat fel.

Vem kan jag prata med om anmärkningen/ avgiften?

Läs parkeringsanmärkningen/kontrollavgiften noga, all information du behöver finns där. Har du frågor om till exempel vad som menas med överträdelsen, eller om något är oklart kan du kontakta de som utfärdat parkeringsanmärkningen/ kontrollavgiften.

Har du frågor om betalning av parkeringsanmärkning kontaktar du Transportstyrelsen.länk till annan webbplats

Har du frågor om betalning av kontrollavgift kontaktar du Tekniska nämnden, via mejl tekniska.namnden@orebro.se.

Vad gör jag om jag anser att anmärkningen/avgiften är felaktig?

Parkeringsanmärkning

Om du vill bestrida eller begära rättelse av parkeringsanmärkning kontaktar du den polismyndighet som finns på orten där anmärkningen är utfärdad. 

Kontrollavgift

Om du vill överklaga en kontrollavgift gör du det skriftligen till Tekniska nämnden och begär rättelse. Du kan mejla dem på tekniska.namnden@orebro.se. Handläggaren avgör sedan om du har rätt till återbetalning, om kontrollavgiften avskrivs eller om du ska betala avgiften.

Vad gör jag om jag har tappat bort anmärkningen/avgiften?

Parkeringsanmärkning

Du kan begära ut en kopia genom att kontakta Transportstyrelsen.länk till annan webbplats

Kontrollavgift

Du kan kontakta Tekniska nämnden, via mejl tekniska.namnden@orebro.se.

Felanmälan

Webbformulär för felanmälanlänk till annan webbplats

Av biljettautomater och p-mätare 019-21 51 00.

Tillfälliga parkeringstillstånd - kontakta parkeringsvakterna

Om du tillfälligt behöver köra bil på gator eller i områden där det råder körförbud, vid till exempel flytt eller transport av tunga saker, ska du kontakta kommunens parkeringsvakter. Läs mer på sidan om parkeringstillstånd.

Kontakta parkeringsvakterna på parkeringsvakt@orebro.se eller
019-21 18 61.

19 augusti 2016 • 09.01

Dela:

Kontakt

Servicecenter

019-21 10 00
Vardagar kl. 7-17

Besök på Drottninggatan 5
Vardagar kl. 10-17

Teckenspråk

servicecenter@t-meeting.se

Politiskt ansvar

Tekniska nämnden

RSS-länkar på orebro.se

Örebro kommun, Box 30000, 701 35 Örebro | org.nr: 212000-1967 | 019-21 10 00
kommun@orebro.se | Om webbplatsen | Press | E-post | E-skola | Medvindlänk till annan webbplats