Stadsparken med Stadsträdgården

Stadsträdgården, blomstergatan

Stadsparkens många olika delar skapar tillsammans den perfekta platsen för att jogga, sola, gå på konsert, strosa, läsa, spela kubb, hämta inspiration till den egna trädgården eller helt enkelt bara vara i. Stadsparken utsågs till Sveriges vackraste park 2004. På den här sidan hittar du korta beskrivningar av parkens olika oaser. Läs gärna även om Stadsparkens historia.

stadsparkens lekplats

Stadsparkens lekplats

Lekplatsen är en av de större i staden och fungerar som ett utflyktsmål för både förskolor och barnfamiljer. I anslutning till lekplatsen kan man solbada och ta sig ett dopp i plaskdammen. Här är det full fart nästan alla dagar på året.

Stadsparkens scen

Stadsparkens scen

På Stadsparkens scen kan du under vår, sommar och höst avnjuta underhållning av olika slag.

 


 

Scenen kan även bokas för olika typer av evenemang. Likaså kan grönytorna i Stadsparken bokas. Scenen är 17 meter bred och 9 meter djup, höjd 6–9 meter. I anslutning till scenen finns tre loger, dusch, samkvämsrum och pentry.
Pris: 3 000 kr/dag (inkl. grönytor framför scenen)
1 000 kr/dag (endast grönytor framför scenen)
Arrangemang får pågå till kl. 23.
Framför scenen finns 75 bänkar som rymmer ca 300 personer.

För bokning av Stadsparkens scen ring 019-21 62 20.

Program för Stadsparkens scen, Waköping och Karlslunds herrgård med trädgårdöppnas i nytt fönster (pdf, 889.1 kB)

Stora holmen

Stora holmenlänk till annan webbplats heter den ö som ligger i anslutning till Stadsparken. Stora holmen är barnens egen ö. Här finns ett lilleputt-tåg som tar dig på en tur runt ön, en trafiklekplats med trampbilar, djur och mycket annat roligt.

Till Stora holmen kan du ta dig med roddfärjan Wiktoria från Stadsparken. Det går även att ta sig till Stora holmen via broar från Universitetssjukhusets område.

Öppettider och informationlänk till annan webbplats

Stadsträdgården

Stadsträdgården med tillhörande växthusanläggning är ett populärt område. I Stadsträdgården finns en Stadsträdgårdens restaurang och cafélänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, ekologisk butik med livsmedel, kläder och andra produkter. Där finns också växthus, utställningslokal, konferensutrymmen, ekologiska odlingar och visningsanläggningar. Anläggningen används även som en pedagogisk resurs för skolor och är en mötesplats för strategiskt miljöarbete i hållbar utveckling med seminarium, föreläsningar och informationsmaterial. Se aktuella öppettider för butiken och växthuset.

Blomstergården

Funderar du på vilka vår- eller sommarblommor du skall ha i din balkonglåda eller trädgård? Då kan vi rekommendera ett besök i Blomstergården. Här kan du uppleva vårblomningen hos 100-tals olika sorters lökar eller penséer. På sommaren planteras sommarblommor ur årets program ut i anläggningen. Växterna är tydligt skyltade med namn.

ros

Rosengården

Rosengården invigdes 1997 och här hittar du ett 90-tal olika sorters gammaldags rosor och ett 70-tal moderna sorter, från lågväxande marktäckande- till floribunda- och storblommiga rosor. I pergolan växer ett 10-tal klängrosor men också olika klematis, kaprifol och pipranka.

Magnolia

Tematrädgård i Magnolialunden

Anläggningen invigdes 1999 och består av flera trädgårdsrum. Vårrummet utgörs av en gräsyta planterad med olika vårlökar och ett gammalt päronträd. Engelska rabatterna är fyllda med perenner och här finns Erik Grates Staty Romeo och Julia på dockteater. Ett annat rum innehåller Japaninspirerad trädgård med den lilla dammen och paljettgången med perenner i olika färger som symboliserar konstnärens blandning av olika färger. Utmed gångvägen finns fyrkantiga urnor planterade med idéer till olika kompositioner av sommarblommor. Anläggningen är omgiven av olika sorters magnolior.

Rhododendronparken. Foto:Göran Carlsson

Rhododendronparken. Foto:Göran Carlsson

Rhododendronparken

Rhododendronparken anlades 2007. Här finns ett 40-tal rhododendron- och azaleasorter samt perenner som trivs i denna miljö. Av träden kan märkas Nothofagus antarctica, sydbok, och en Metasequoia glyptostroboides, kinesisk sekvoja. Det finns även flera andra arter av barrträd. Rhododendronparken ligger där Stadsparken går över i Skytteparken, nära Skyttegatan.

Örtagården

Örtagården invigdes 1998 med ett 100-tal olika örter. Kajsa Warg-statyn av konstnären Kajsa Mattas hittar du här, samt en liten fontän i sten. På spaljéerna växer humle. Örter har sedan flera hundra år använts bl. a som kryddor, medicinalväxter, dofter och hudvårdprodukter.

Vattendraget

Anläggningen är utformad av bildkonstnären Helge Lundström. Den består av en damm med ett litet vattenfall, kantiga stenar och olika växter. Helge Lundström har designat ett 70-tal offentliga anläggningar runt om i landet.

23 maj 2016 • 13.38

Dela:

Kontakt

Servicecenter

019-21 10 00
Vardagar kl. 7-17

Besök på Drottninggatan 5
Vardagar kl. 10-17

Teckenspråk

servicecenter@t-meeting.se

Mejla Servicecenter

 

 

Skicka e-post:


Politiskt ansvar

Tekniska nämnden

RSS-länkar på orebro.se

Örebro kommun, Box 30000, 701 35 Örebro | org.nr: 212000-1967 | 019-21 10 00
kommun@orebro.se | Om webbplatsen | Press | E-post | E-skola | Medvindlänk till annan webbplats