Almby, ny parkeringsreglering

Den 1 april ändras parkeringen i Almby. Det gör vi för att öka trafiksäkerhet och förbättra framkomlighet i området. Förändringen påverkar var du får, och inte får, stanna och parkera din bil. Se skyltning på plats.

Bilar parkerade på en gata i Almby.

Det är många som parkerar längs gatorna i Almby. Från den 1 april får du endast parkera på angivna sträckor i Almby.

Område

Bostadsområdet Almby, i sydöstra Örebro.

Varför förändras parkeringen i Almby?

Vi har fått in många synpunkter från boende och vårdnadshavare om att trafiksituationen i bostadsområdet och runt skolan inte fungerar.

Det är många som parkerar sin bil längs gatorna i bostadsområdet Almby. Så många att det skapar en ohållbar och otrygg trafiksituation. Olika gator har dessutom olika parkeringsregler, vilket försvårar städning och snöröjning. För att komma till rätta med problemen inför Örebro kommun ny enhetlig parkering i Almby från 1 april.

Målet med parkeringsregleringen som nu införs är att:

  • öka trafiksäkerheten och framkomligheten för boende och besökare i Almby
  • skapa en säkrare trafiksituation runt Almby skola, och en säkrare skolväg för barn som går och cyklar till skolan
  • underlätta för renhållning och underhåll av gatorna (sandupptagning, städning, snöröjning), genom en mer enhetlig utformning av parkeringen för hela området.

Vad innebär parkeringsregleringen för mig som trafikant?

Regleringen av parkeringen i Almby påverkar var och när du får, och inte får, stanna och parkera. Följ skyltning på plats.

Så här läser du parkeringsskylten

Parkeringsskylt - blå skylt med bokstaven "P"

Den blå skylten ”Parkering” tillåter parkering 24 timmar i följd på vardagar utom vardag före söndag och helgdag, förutom då det är parkeringsförbud vilket visas på tilläggstavlan.

Det innebär att du får stå parkerad max 24 timmar under vardagar. Övrig tid är det fri parkering, och det är lördagar och söndagar, dag före röd dag och röd dag. Om du till exempel parkerar på en fredag och tänker stanna över helgen får du måndagen på köpet. Det vill säga, du behöver inte flytta bilen förrän klockan 24:00 på måndagskvällen.

Tilläggstavla för parkering - gul skylt med svart text

Den gula tilläggstavlan visar när det är parkeringsförbud. I exemplet ovan är det parkeringsförbud varje måndag mellan kl. 0–6 under vinterperioden 1 november till 30 april, och måndagar jämna veckor mellan kl. 9–13 under sommarperioden 1 maj till 31 oktober.

Vad är nytt?

Den 1 april blir hela Almbyområdet ett så kallat parkeringsförbudsområde, det innebär att parkering endast är tillåten på angivna platser.

Sträckorna med tillåten parkering har två olika städtider, en för sommarhalvåret och en för vinterhalvåret. Under städtiderna råder parkeringsförbud. Vilken dag och tid det är parkeringsförbud för städning visas på en tilläggstavla. Olika gator har städtid olika veckodagar. Se skyltning på plats.

Utökat stannaförbud vid skolan

Sträckan med stannaförbud på Rudbeckiusvägen kl. 7–17 vid Almby skola utökas till att gälla hela Rudbeckiusvägen väster om Vallgatan. Det ökar framkomligheten för skolbussen och skapar en säkrare skolväg för barn som går och cyklar till skolan.

För dig som är vårdnadshavare innebär det att du inte kan stanna och släppa av ditt barn längs Rudbeckiusvägen. Istället kan du till exempel använda intilliggande Almbyvägen, Kyrkoherdegatan, Vallgatan eller Prostvägen för att lämna och hämta ditt barn vid skola.

Nya parkeringsplatser för parkering 15 minuter

Två nya sträckor för parkering 15 minuter skapas på Almbyvägen vid förskolorna.

Efter 1 april – här får du parkera

Karta över Almby med olika färgmarkeringar och siffror.Förstora bilden

Gröna sträckor (1-6) visar var du får parkera, rosa sträckor (nr 7) visar stannaförbud vid Almby skola, röd linje (nr 8) visar det nya parkeringsförbudsområdet. Klicka på bilden för att se den i större format.

De gröna strecken visar sträckor där du får parkera. Siffrorna bredvid strecken hänvisar till mer detaljerad parkeringsinformation och städtider för just den sträckan. Se nedan.

Nr 1

De sträckor markerade med nummer 1 tillåter parkering 24 timmar vardagar förutom vardag före sön- och helgdag, förutom då det är parkeringsförbud vilket visas på tilläggstavlan: ”Parkeringsförbud 1/11–30/4 Måndag 0–6 1/5–31/10 Jämna veckor Måndag 9–13”

Nr 2

De sträckor markerade med nummer 2 tillåter parkering 24 timmar vardagar förutom vardag före sön- och helgdag, förutom då det är parkeringsförbud vilket visas på tilläggstavlan: ”Parkeringsförbud 1/11–0/4 Tisdag 0–6 1/5–31/10 Jämna veckor Tisdag 9–13”

Nr 3

De sträckor markerade med nummer 3 tillåter parkering 24 timmar vardagar förutom vardag före sön- och helgdag, förutom då det är parkeringsförbud vilket visas på tilläggstavlan: ”Parkeringsförbud 1/11–30/4 Onsdag 0-6 1/5–31/10 Jämna veckor Onsdag 9–13”

Nr 4

De sträckor markerade med nr 4 tillåter parkering 24 timmar vardagar förutom vardag före sön- och helgdag, förutom då det är parkeringsförbud vilket visas på tilläggstavlan: ”Parkeringsförbud 1/11–30/4 Torsdag 0-6 1/5–31/10 Jämna veckor Torsdag 9–13”

Nr 5

De sträckor markerade med nr 5 tillåter parkering 24 timmar vardagar förutom vardagar före sön- och helgdag, förutom då det är parkeringsförbud vilket visas på tilläggstavlan där det kommer stå ”Parkeringsförbud 1/11–30/4 Fredag 0–6 1/5–31/10 Jämna veckor Fredag 9–13”

Nr 6

På de två sträckor markerade med nummer 6 kommer det att vara parkering 15 minuter.

På sträckan på norra sidan väster om korsningen kommer det att vara parkering 15 minuter mellan kl. 6–18 och övrig tid kommer det att vara parkering 24 timmar vardagar förutom vardag före sön- och helgdag.

På sträckan på södra sidan öster om korsningen kommer det att vara parkering mellan kl. 6–18 i 15 minuter och övrig tid är det parkeringsförbud.

Detaljerad parkeringsinformation nr 7, stannaförbud på Rudbeckiusvägen

De rosa sträckorna som är markerade med nummer 7 visar att det kommer vara stannandeförbud på hela Rudbeckiusvägen väster om Vallgatan mellan 7-17 varje vardag, det innebär att du inte får stanna och lämna av ditt skolbarn på Rudbeckiusvägen. Övrig tid kommer det att vara parkeringsförbud.

Detaljerad parkeringsinformation nr 8, markering för parkeringsförbudsområdet

Den röda markeringen runt hela området visar inom vilket område det kommer att bli parkeringsförbud. Det innebär att det är parkeringsförbud på alla sträckor som inte är markerade med grön färg (men du får stanna för att lasta, lämna av eller hämta upp någon/något).

Tidplan

De nya skyltarna börjar sättas upp i området från 25 mars.
Från 1 april gäller ny enhetlig parkering i Almby.

Kontakt

För mer information kontakta Servicecenter.

Senast uppdaterad:
Publicerad: