Hjälmarvägen, byggnation av cirkulationsplats

Vi bygger en cirkulationsplats på Hjälmarvägen, korsningen Sjölandsgatan/Stortorpsvägen, för att få ner hastigheterna och öka trafiksäkerheten.

Karta över området

Den nya cirkulationsplatsen på Hjälmarvägen och anslutningen till Sjölandsgatan och Stortorpsvägen är öppna för trafik. Klicka på bilden för att komma till webbkartan där du kan zooma och navigera.

Aktuellt

December: Även Stortorpsvägen öppen tillfälligt för trafik

Arbetet med cirkulationsplatsens anslutning till Stortorpsvägen tar nu paus och Stortorpsvägen öppnas tillfälligt för trafik från fredag 7 december. Stortorpsvägen att stängas av igen under våren för att färdigställas helt.

November: Hjälmarvägen och Sjölandsgatan öppnas för trafik

Måndag den 13 november öppnas Hjälmarvägen, filen i riktning in mot centrum, åter för fordonstrafik.

Under onsdag 22 november öppnas även Hjälmarvägen, filen ut från centrum, samt anslutningen till Sjölandsgatan för fordonstrafik.

Gång- och cykelvägarna förbi cirkulationsplatsen är delvis asfalterade, och kommer att färdigställas så snart vädret tillåter.

 

Foto på nya cirkulationsplatsen

Nya cirkulationsplatsen på Hjälmarvägen. November 2023.

Område

Norra Ormesta

Vad utför vi för arbete?

På Hjälmarvägen, vid korsningen med Sjölandsgatan och Stortorpsvägen, bygger vi en cirkulationsplats och övergångställen för cyklister och fotgängare.

I arbetet ingår också en ny infart från Hjälmarvägen till Lantmännen, ny trädallé söder om Hjälmarvägen och utsmyckning i mitten av rondellen med växter och belysning.

Varför utförs arbetet?

Hjälmarvägen har idag karaktär av en landsväg, en lång och bred raksträcka där gatans utformning och enformiga omgivning inbjuder till höga hastigheter. De senaste årens utbyggnad av stadsdelen Norra Ormesta har skapat behov av en säkrare trafiklösning och lugnare trafiktempo.

Genom att bygga om korsningen till cirkulationsplats sänks hastigheten och trafiksäkerheten ökar, samtidigt som det är en smidigare trafiklösning för biltrafiken. Nya övergångsställen skapar en säkrare passage över Hjälmarvägen för oskyddade trafikanter, och förbättrar cykel- och gångförbindelserna in till Örebro centrum och till närmsta skola.

Hur påverkar det mig som trafikant?

Du kommer att kunna ta dig förbi arbetsområdet under hela byggtiden, följ skyltning på plats.

Mars 2023:

  • Den 31 mars flyttas befintliga busshållplatser vid korsningen Hjälmarvägen/ Sjölandsgatan/ Stortorpsvägen tillfälligt cirka 300 meter västerut (närmare centrum). Där har vi skapat ett tillfälligt övergångsställe över Hjälmarvägen.

April-maj:

  • Förberedelser för byggnationen startar, bland annat nedtagning av några träd. Dessa träd kommer senare att ersättas med en ny allé söder om Hjälmarvägen.
  • Ny infart från Hjälmarvägen till Lantmännen byggs. För biltrafiken innebär det att trafiken i båda riktningar leds förbi i endast ett körfält under en kortare period (några dagar).
  • En tillfällig infart till tvätthallen byggs.
  • Åtgärder vid korsningen Hjälmarvägen/Ålholmsgatan utförs för att underlätta vänstersväng från Hjälmarvägen in i bostadsområdet.
  • Anslutningen mellan Stortorpsvägen och Hjälmarvägen stängs tillfälligt av, trafiken leds om via Maskingatan.
  • Tillfällig omledningsväg byggs förbi korsningen där cirkulationsplatsen ska byggas.

Maj-december:

  • Cirkulationsplats byggs. Under denna period leds trafiken om via grusad omledningsväg söder om korsningen Sjölandsgatan/Hjälmarvägen.
  • Infarten till bostadsområdet Norra Ormesta via Sjölandsgatan är avstängd för fordonstrafik under tiden cirkulationsplatsen byggs. Trafiken hänvisas till infarten via Ålholmsgatan. Gångtrafikanter och cyklister kan använda Sjölandsgatan under hela byggtiden, följ skyltning på plats.
  • Semesteruppehåll och paus i bygget, vecka 28–31.
  • Hjälmarvägen och Sjölandsgatan öppnas för trafik i november 2023. Sjölandsgatan och Stortorpsvägen kommer att vara fortsatt avstängda för fordonstrafik till sommaren 2024, då cirkulationsplatsen är klar.
  • Arbetet med cirkulationsplatsens anslutning till Stortorpsvägen tar vinterpaus och Stortorpsvägen öppnas tillfälligt för trafik från fredag 7 december. Dock kommer Stortorpsvägen att stängas av igen under våren för att färdigställas helt.

Januari-juni 2024:

  • Kvarstånde arbeten återupptas så snart vädret tillåter, cirkulationsplatsen slutförs under första halvan av 2024.
  • Gång- och cykelbana längs Sjölandsgatan ansluts med gång- och cykelbanan från cirkulationsplatsen. Det innebär att Sjölandsgatan tillfälligt stängs av under byggtiden.
  • Hela cirkulationsplatsen beräknas vara klar till sommaren 2024.

Tidplan

Byggstart: april 2023.

Planerat att vara klart: juni 2024.

Utförare

Bygg och Drift, Örebro kommun.

Kontaktpersoner

Projektledare: Ulf Pragnert, 019-21 10 00.

Byggledare: Alexander Örtensjö, 019-21 10 00.

Arbetsledare: Ernst Folkesson, 019-21 10 00.

Senast uppdaterad:
Publicerad: