Meningen med livet med Tove Berglund och Ludvig Daae 25 maj 2024

Meningen med livet är en interaktiv helkväll där du tillsammans med konstnären Tove Berglund och koreografen Ludvig Daae undersöker en av livets stora ödesfrågor ... vad är egentligen meningen med livet?

Man och kvinna i badrockar sitter i husvagn och spelar kort

Ur föreställningen Meningen med livet. Foto: Chrisander Brun

I en husvagnspark där varje husvagn bjuder på en unik ingång till meningen med livet möter du en filosof, får en one-on-one-konsert och upplever en skogspromenad kantad av koreografiska inslag. Vilka lokala konstnärer och örebroprofiler som deltar avslöjas löpande under våren!

Kanske är det ett friskt bad i sommarkvällen som är meningen med livet, eller smaken av tillagad mat efter en upplevelserik dag? Oavsett vad det är som skänker din tillvaro betydelse, så avslutas den här försommarkvällen runt lägerelden i ett förtroligt samtal om meningen med livet.

Tid och plats

  • 25 maj 2024 kl. 17–20.30.
  • Plats: Alnängarna (tidigare Alnängsbadet).

Rekommenderad ålder från 15 år.

Biljetter och priser

Ett lättare kvällsmål ingår i biljettpriset. Serviceavgift tillkommer.

Alnängarna ligger i närheten av Naturens hus. Vi kommer vara på den stora parkeringen bredvid Alnängsbadet och föreningen Beachbrothers Beachvolley Club.

Länk till webbkarta där du kan zooma och navigera.

Platsen är på promenad- och cykelavstånd från Örebros centrala delar. Stadsbuss linje 22 Törsjö – Wadköping stannar också vid Naturens hus. Dock går ingen buss från Naturens hus runt kl. 20.30.

Det finns inget dåligt väder …

Såklart kommer solen stråla när vi ses, men vi ber er ta med kläder efter väder. Vi kommer att vara utomhus under evenemanget, så tag gärna med något varmt att ha på dig då sen kväll kan bli lite kylig.

Bastu och bad

Föreställningen innehåller en möjlighet att bada bastu, vilket vi verkligen rekommenderar. Men glöm inte badlakan och badkläder om du ska bada bastu. Om du vill kan du super­förbereda genom att redan komma ombytt till badkläder. För att det ska bli bekvämt för alla så har vi badkläder i bastun.

Tillsammans!

Verket Meningen med livet är deltagarbaserat, där du som besökare är en viktig del under verkets genomförande.

Tillgänglighet

Om du använder något hjälpmedel för att ta dig fram, eller om det är något annat vi behöver veta om dig, får du gärna meddela oss det via mejl till josiane.saade@orebro.se.

I föreställningen ingår att ta sig in och ut ur husvagnar, så om du exempelvis är rullstolsburen kan du behöva hjälp av personer att komma till soffan i husvagnen.

Allergier

Vi kommer bjuda på ett lättare kvällsmål. Om du har någon allergi vore det fint om du meddelar oss det via mejl till josiane.saade@orebro.se.

Information om behandling av personuppgifter

Personuppgifter som du mejlar oss behandlar Kultur- och fritidsnämnden i syfte att administrera föreställningen med stöd av dataskyddsförordningen artikel 6.1e.

Personer med skyddad identitet ska inte mejla oss, utan kontakta då Servicecenter via telefon så får du hjälp med ditt ärende: 019-21 10 00.

Mer information om Örebro kommuns behandling av personuppgifter hittar du på orebro.se/personuppgifter.

Klicka på pilarna för att se fler bilder.

Medverkande

Idé: Tove Berglund.

Av och med: Tove Berglund och Ludvig Daae.

Filosof: Lars Samuelsson.

Teknisk samordnare: Nils Andrén.

Producenter: Johnson & Bergsmark.

Research och kommunikation: Johanna Nordin.

Samproduktion: Norrlandsoperan, Dansnät Sverige.

Med stöd av: Kulturrådet, Estrad Norr, Konstnärsnämnden.

Längd: 3,5 timme.

Foto: Chrisander Brun.

Särskilt för bastubadet

Hand som håller två flaskor med bastuolja

"Vi är så glada över att den legendariske bastumästaren Michael Dertnig tolkat Meningen med livet i två unika bastudofter. En doft tolkar Meningen. Något som Michael upplever när han går i skogen, på fjället vid trädgränsen där stentallen växer. Den andra oljan tolkar Livet, som Michael känner som mest när han kommit ur ett kallt bad efter att ha bastat. Den känslan har han försökt fånga i denna friska doft som avslutar bastusittningen. Vi ser fram emot att dela dofterna med er!"

Särskilt om föreställningen i Örebro

Kvällen presenteras av Dansscen Örebro i samarbete med Naturskolan samt enheten Besöksmål och friluftsliv, Örebro kommun.

Vilka lokala kulturutövare och örebroprofiler som deltar avslöjas löpande under våren! Det blir alldeles unika möten och upplevelser i de olika husvagnarna på området.

Lokal musiker: Alvina Herbinger Rygne

Alvina Herbinger Rygne är riksspelman från Närke och har spelat fiol sedan hon var barn. De senaste åren har hon fördjupat sig i folkmusiken genom studier på Skurups folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Nu frilansar hon med olika projekt, bland annat i duon Alvina & Gard, aktuella med debutalbumet Tillflykten, och kvartetten Tonskalv, som släppte albumet Död, hunger & favoritpolskor 2023 och fick utmärkelsen ”Årets debut” av Lira Musikmagasin. Med ett stort intresse för berättande i såväl ord som ton bjuder Alvina på stor närvaro i sitt spel. Förankrad i traditionen skriver och arrangerar hon även egen musik och ger gärna plats för improvisation och lekfullhet, både i samspel med andra och i solospelet.

Du är välkommen till en unik one-on-one-konsert i husvagn med Alvina!

Alvina Herbinger Rygne med fiol i handen

Alvina Herbinger Rygne. Foto: Alfred Bergkvist

Lokal berättare: Eva Dällerud

Eva Dällerud hade premiär med sin föreställning Jag, mamma och Förintelsen på Förintelsens minnes­dag 27 januari 2019. På hösten gick hon i pension, nu skulle hon turnera med föreställningen så länge hon orkade. Hon ville berätta om hur hennes mamma Elisabeth som barn överlevde Förintelsen och hur det var att växa upp med en mamma som var traumatiserad av sina upplevelser. Hösten 2019 bröt pandemin ut och satte stopp för den planerade turnén. Hösten 2021 dog Evas son, efter en kort tids sjukdom, och hela livet förändrades. Hur lever man vidare efter det? Hur hittar man en mening med livet igen?

Vi är tacksamma att få dela en stund av kvällen med Eva och hennes berättelse!

Eva Dällerud på scen mot svart bakgrund

Eva Dällerud. Foto: Sebastian Duvéng

Man i badrock med champagneflaska och hund utanför husvagn och kvinna i morgonrock med champagneflaska och hund inne i husvagn

Ludvig Daae och Tove Berglund i Meningen med livet. Foto: Chrisander Brun

Tove Berglund är en scenograf, kostymdesigner och konstnär som gör interaktiva scenkonstverk. Hon gick ut Stockholms Dramatiska Högskolas kostymdesign­utbildning 2013 och har arbetat på bland annat Den Norske Teatret, Orionteatern, MDT och Stockholm-, Malmö- och Uppsalas stadsteatrar. I hennes arbete som kostymdesigner har Ludvig Daae varit en återkommande och nära samarbetspart. Toves interaktiva verk har gjort succé bland deltagare och kritiker. Framförallt uppmärksammades trilogin ÅRETS HÄNDELSER som hon avslutade med helaftonsverket JULEN tillsammans med Daae på Norrlandsoperan 2021. I hennes arbete utforskar hon ofta lustfyllda interaktioner, episka teman och god smak.

Ludvig Daae är en norsk koreograf och dansare med bas i Stockholm och Oslo. Hans egna föreställningar har presenterats över 200 gånger i 11 länder. Han har bland annat koreograferat Cullberg på Nobelbanketten i Blå Hallen och skapat föreställningen "Vi kan göra va du vill" för Norrdans. För tillfället är Ludvig intresserad av nationalidentitet och deltagarpraktiker, något han undersöker tillsammans med Tove Berglund i föreställningarna "Landscape", "Vi kan göra va du vill" och "Home". Sedan 2013 har Tove Berglund varit en av Ludvigs närmaste samarbetspartners. Ludvig Daae har tidigare turnerat med Dansnät Sverige med föreställningarna "MM" (2014), "Hyperfruit" (2017) och "The viral dance" (2020).

Logotyp Dansnät Sverige


Turnerar med Dansnät Sverige våren 2024.

Senast uppdaterad:
Publicerad: