Skolskjuts

Stadsbuss i Örebro

Beroende på hur långt du har mellan din bostad och din skola, skolvägens trafiksäkerhet och andra omständigheter kan du ha rätt till skolskjuts. Det gäller även barn i förskoleklass, trots att detta inte är en skyldighet för kommunen. Däremot inkluderas inte resor till och från fritidshem och förskola.

För dig som går i grundskolan

Du som går i grundskolan får skolskjuts om avståndet mellan hemmet och din anvisade skola är minst:

  • tre km för barn i förskoleklass och skolår 1-3.
  • fyra km för elever i skolår 4-6.
  • fem km för elever i skolår 7-9.

Växelvis boende

Om du bor växelvis på två adresser kan du få skolskjuts från båda adresserna (inom kommunens gränser), även om du endast är folkbokförd på den ena adressen.

Behov av särskild skjuts

Om du har särskilda skäl, till exempel trafiksäkerhet, någon form av funktionshinder eller andra särskilda omständigheter, kan du i vissa fall få s.k. särskild skjuts. Det kan vara i form av ordinarie skolbuss, linjetrafik, taxi eller specialfordon.

Skolval

Om du har valt en annan skola än din anvisningsskola, kan du i vissa fall få skolskjuts. Kontakta Servicecenter för mer information.

Ansök om skolskjuts

Behöver du skolskjuts? Fyll i blanketten Ansökan om skolskjuts som finns i blankettarkivet. Du kan som mest ansöka om ett läsår i taget. När vi har fått in och gått igenom din ansökan kommer du att få ett mejl eller brev med besked om skolskjuts.

Är du missnöjd och vill överklaga?

Är du inte nöjd med ditt beslut om skolskjuts ska du kontakta din handläggare. Om du vill överklaga ditt beslut kan din handläggare förklara hur du gör det.   

För dig som går i gymnasiet

Till och med vårterminen det år du fyller 20 år får du som går i gymnasiet i Örebro kommun ett gymnasiebusskort för att ta dig till och från skolan. Om du är folkbokförd i en kommun utanför Örebro län krävs ett intyg från din hemkommun för att du ska få gymnasiebusskortet.

Hur får jag mitt busskort?

Busskorten delas ut på gymnasieskolorna vid höstens terminsstart. Du som redan går på skolan, åker på ditt gamla busskort från vårterminen, tills du har fått ett nytt. Det gamla kortet fungerar inte i kortläsaren på bussen, du måste då visa upp det för busschauffören.

Du som börjar i årskurs 1 åker på ditt antagningsbesked tills du får ditt gymnasiebusskort. Visa upp antagningsbeskedet för busschauffören.

Med gymnasiebusskortet får du också ett giltighetsbevis, som ska vara fullständigt ifyllt med dina personuppgifter, vilken skola du går på och kortets nummer. Kortet och giltighetsbeviset ska du alltid ha med när du reser.

Trafikinformation

Mer information om tidtabeller, busskort och trafik hittar du på Länstrafikens webbplats.länk till annan webbplats

Giltighet

Gymnasiebusskortet gäller

  • för resor med alla busslinjer inklusive tätortstrafik inom Örebro län och för bussresa över länsgräns till Vingåker, Motala L 629, Götlunda L 321, Arboga L 351, Kristinehamn, Filipstad, Grängesberg och Storfors
  • för resor med alla tåg inom Örebro län utom SJ Snabbtåg, samt över länsgräns till Kristinehamn
  • helgfri måndag–fredag kl. 4.30–19, observera att sista tåg-/bussbyte måste ske senast kl. 19
  • 17 augusti 2015–10 juni 2016.

Om du förlorar ditt kort

Om ditt kort går sönder eller om du tappar bort det vänder du dig till din skola. För att få ut ett nytt kort betalar du en expeditionsavgift på 200 kronor.

Har du längre än fyra kilometer till busshållsplatsen?

Om du har längre än fyra kilometer till busshållsplatsen och bor och studerar i Örebro kommun, kan du få ersättning för den resan.

Studerar du i ett annat län?

Är du folkbokförd i Örebro kommun och studerar på annan ort utanför Örebro län, kan du få ersättning för dagliga resor mellan bostaden och skolan.

25 februari 2016 • 11.19

Dela:

Kontakt

Servicecenter

019-21 10 00
Vardagar kl. 7-17

Besök på Drottninggatan 5
Vardagar kl. 10-17

Teckenspråk

servicecenter@t-meeting.se

RSS-länkar på orebro.se

Örebro kommun, Box 30000, 701 35 Örebro | org.nr: 212000-1967 | 019-21 10 00
kommun@orebro.se | Om webbplatsen | Press | E-post | E-skola | Medvindlänk till annan webbplats