Vattentornet Svampen

Vattentornet Svampen

Vattentornet Svampen invigdes i maj 1958. Sedan dess har Svampen varit ett av våra allra populäraste besöksmål i Örebro. Under Svampens levnad har cirka 9 miljoner människor fått möjligheten att se Örebro från ovan. Världens mest besökta vattentorn?

Vattentornet Svampen i Örebro började byggas 1955. Efter nästan tre år, invigdes den och blev en av Sveriges mest välkända byggnader. Det kostade 3,7 miljoner kronor att bygga det 58 meter höga vattentornet, vilket var väldigt mycket pengar på den tiden. Arkitekten hette Sune Lindström och arbetade i Stockholm på ett företag som hette AB Vattenbyggnadsbyrån.  När Svampen byggdes började man med hatten nere på marken och hissade den, allt eftersom foten byggdes högre och högre, upp i skyn.

Öppettider

Svampen är öppen dagligen kl. 10–18, året runt och där finns Svampen café och restauranglänk till annan webbplats samt konferenslokal.

Svampen har alltid varit öppen för besökare på sommaren och många människor har åkt upp och tittat på den vackra utsikten genom åren. En person som blev väldigt förtjust i Svampen var prins Feisal. Han såg Svampen i en vattentornskatalog och tyckte att den var så fin att han beslöt bygga en kopia av den i sin hemstad, Riyadh i Saudiarabien.

Används Svampen fortfarande som vattentorn?

Svampen används fortfarande som vattentorn och innehåller 9 miljoner = 9 000 000 liter vatten! Vattnet pumpas upp i Svampen och finns i bassänger uppe i hatten. Vattnet rinner sedan ut till örebroarna genom ledningar i Svampens fot. Varje natt fylls Svampen med vatten så att det ska räcka till när örebroarna vaknar och duschar, äter frukost, går på toaletten och borstar tänderna. Under dagen töms tornet på mycket  vatten för att sedan fyllas på igen på eftermiddagen och kvällen. Alla måste ju ha vatten när de kommer hem från skolan och jobbet och ska laga mat, diska och tvätta.

Varför behövs vattentorn?

Svampen fungerar alltså som ett sorts vattenlager, en vattenreservoar. Om det skulle börja brinna, bli stopp eller en läcka i vattenledningarna då är det bra att vi har  mycket vatten samlat i Svampen. Svampens viktigaste uppgift är ändå att se till att vattnet rinner ut till alla hus i Örebro. I och med att Svampen är så hög bildas ett vattentryck. Vattentrycket gör att vattnet får sådan fart när det rinner ner från Svampen, att det orkar "rinna uppåt" i husen. Ju högre vattentorn, desto högre orkar vattnet trycka sig upp i husen. Detta kallas kommunicerande kärl, alltså kärl som kommunicerar eller "pratar" med varandra.

12 september 2016 • 10.17

Dela:

Kontakt

Servicecenter

019-21 10 00
Vardagar kl. 7-17

Besök på Drottninggatan 5
Vardagar kl. 10-17

Teckenspråk

servicecenter@t-meeting.se

Politiskt ansvar

Tekniska nämnden

RSS-länkar på orebro.se

Örebro kommun, Box 30000, 701 35 Örebro | org.nr: 212000-1967 | 019-21 10 00
kommun@orebro.se | Om webbplatsen | Press | E-post | E-skola | Medvindlänk till annan webbplats