Meny

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Arbeta med måltider nära kunder och gäster på restaurang, bageri eller i butik.

2

Inriktningar:

Bageri och konditori

Restaurang

Är du intresserad av nya trender inom mat och dryck och har förmågan att kombinera nya smaker, eller vill lära dig det? Då är programmet Restaurang och livsmedel på Virginska gymnasiet just för dig. Här får du en utbildning nära verkligheten. Redan i årskurs ett får du öva på riktiga gäster.

Välj mellan inriktningarna Bageri och konditori eller Restaurang. Läs mer om inriktningarna längre ner.

Vi har en à la carte-restaurang med fullständiga rättigheter där vi serverar lunch. Vi har även en lunchbufférestaurang, ett skolbageri där det tillverkas både bröd och konditoriprodukter, en delikatess- och charkavdelning samt en butik.

Utbildningen grundar sig i viktiga framtidskompetenser där service, kommunikation, produktkunskap hållbar utveckling samt sälj är kärnan i utbildningen.

Utlandspraktik och uppdrag i verkligheten ger extra glans åt utbildningen. Tack vare gott samarbete med branschen kan vi erbjuda sammanlagt 16–19 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) där du får träna på dina yrkeskunskaper och skapa viktiga nätverk.Några ges möjlighet att göra sin APL utomlands i olika europeiska länder.

För att dessutom kunna spetsa din utbildning ges du möjlighet att tävla i de olika yrkena, både nationellt och internationellt.

Efter utbildningen ska det vara möjligt att direkt påbörja en yrkesbana eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan.

Kurser för grundläggande behörighet för studier på universitet och högskola ingår i utbildningen.

Programmet finns även på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade och går att kombinera med en idrottssatsning i fotboll/futsal inom dövidrotten. 


Egen dator/surfplatta


Utlandspraktik

INRIKTNINGAR OCH FÖRDJUPNINGAR

Bageri och konditori

Vill du arbeta som bagare eller konditor och baka bröd, bullar och skapa fina tårtor? Då är det här inriktningen för dig.

Restaurang

Inom restauranginriktningen har du möjlighet att välja mellan nedanstående fördjupningar:

  • Färskvaror, delikatesser och catering som vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta i en livsmedelsaffär och sälja delikatesser över disk? Den passar även dig som vill starta eget inom catering.
  • Kock är fördjupningen för dig som vill skapa vackra maträtter och ge gästerna en matupplevelse som de aldrig glömmer.
  • Servering passar dig som trivs med att vara nära gästerna och ge dem personlig service.

ÄMNEN OCH POÄNG

1. Gymnasiegemensamma ämnen 600 poäng
Programämnen

Visas inte

Visas inte

Engelska 5

100 p

Historia 1a1

50 p

Idrott och hälsa 1

100 p

Matematik 1a

100 p

Naturkunskap 1a1

50 p

Religionskunskap 1

50p

Samhällskunskap 1a1

50p

Svenska 1

100 p

Total

600 p

2. Programgemensamma ämnen 400 poäng
3. Inriktningar 300 poäng
Programämnen

Visas inte

Visas inte

Inriktningar

300 p

Total

300 p

4. Programfördjupningar 900 poäng
Programämnen

Visas inte

Visas inte

Programfördjupningar

900 p

Total

900 p

5. Individuellt val 200 poäng
Programämnen

Visas inte

Visas inte

Individuellt val

200 p

Total

200 p

6. Gymnasiearbete 100 poäng
Programämnen

Visas inte

Visas inte

Individuellt val

100 p

Total

100 p

efter studenten

  • Kock
  • Kallskänka
  • Butikskock
  • Arbeta med färskvaror
  • Catering och arbete i butik/deli
  • Bagare och konditor
  • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

under utbildningen

  • Praktik med möjlighet till utlandspraktik år 2 och 3

efter högskolestudier

  • Kulinarisk kock, köksmästare, restaurangchef, food & baverage-manager
  • Egen företagare
  • Sommelier och måltidskreatör

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Kontakt

Titel

Telefon

E-post

Eva-Lena Sjögren

Studie- och yrkesvägledare

019-21 66 58

evalena.sjogren@orebro.se

Liselotte Ekstrand

Programledare

019-21 16 62

liselotte.ekstrand@orebro.se

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Örebro län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats hittar du även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Senast uppdaterad: 2 oktober 2018

Publicerad: 25 augusti 2015
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Virginska gymnasiet

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019–21 10 00 

Öppettider: Måndag kl. 7–17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Måndag–fredag kl.10–17

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se