Meny

Hantverksprogrammet

En kreativ och professionell utbildning.

4

Inriktningar:

Florist

Frisör

Stylist

Textil design

Brinner du för ett hantverksyrke och vill ägna mycket tid åt ditt intresse har du möjlighet att förverkliga detta på Hantverksprogrammet på Virginska gymnasiet. Välj mellan inriktningarna Florist, Frisör, Stylist eller Textil design.

Kreativ och professionell utbildning

Här får du en kreativ och professionell utbildning med bredd inom våra olika inriktningar: Florist, Frisör, Stylist och Textil design. Du lär dig ett hantverk som kräver både praktiskt handlag och teoretisk kunskap. I utbildningen använder vi oss av digitala tekniker och som hjälpmedel har du en egen elevdator.

Läs mer om respektive inriktning längre ner på sidan.

Samarbete med branschen och arbetsplatsförlagt lärande

Våra lärare har en bred kompetens med många års erfarenhet av såväl yrkesliv som av läraryrket. Vi har även ett gott samarbete med olika branschföreträdare. Minst 15 veckor av din utbildning är har du arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom din inriktningsbransch.

Uppdrag, event och Fashion Show

Virginskas hantverkselever är ofta ute och arbetar med olika uppdrag och event, i såväl charmig vardag som glammig glamour. Ett av de största samarbetena mellan våra inriktningar är vår stora fashionshow. Då samarbetar elever över såväl inriktningar som ämnesgränser för att kunna presentera allt de lärt sig under sin utbildning, inför en allmän publik.

Se vår film från Fashion Show 2017

UF-företag

I årskurs 2 och/eller 3 får du möjlighet att driva ett UF-företag.

Efter gymnasiet – högskola, yrkeshögskola eller arbete

Vi erbjuder dig goda möjligheter att komplettera dina studier för att uppnå grundläggande behörighet för studier på universitet och högskola. Efter utbildningen är det även möjligt att påbörja en yrkesbana eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Kurser för grundläggande behörighet för studier på universitet och högskola ingår i utbildningen.

Programmet finns även på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade och går att kombinera med en idrottssatsning i fotboll/futsal inom dövidrotten.


Egen dator/surfplatta

Yrkesdiplom

INRIKTNINGAR

Florist

Florist – ett kreativt och skapande yrke

Floristutbildningen riktar sig till dig som är intresserad av ett kreativt och skapande yrke, och som vill arbeta med människor, försäljning och service. Floristyrket är ett hantverk som kräver både praktiskt handlag och teoretisk kunskap.

På utbildningen får du lära dig olika tekniker och binderistilar för dekorationer och buketter, arrangemang, färg och form, växtkunskap med mera. Försäljning och kundservice tränar du på under den arbetsplatsförlagda tiden (APL) som du har i en blomsterbutik.

Det här ingår i utbildningen

 • Kunskaper i olika tekniker och binderistilar för dekorationer och buketter, färg och form, växtkunskap med mera.
 • Färdigheter och kunskaper som krävs i floristyrket. Du får en god inblick i hur branschen fungerar då du är på APL (arbetsplatsförlagt lärande).
 • Under alla tre läsåren jobbar vi praktiskt i skolan med blommor, för att varva de kunskaperna med de man får på sin APL-plats.

Arbetsplatsförlagt lärande – APL

Det är väl genomtänkt vilka veckodagar APL-dagarna ligger på i de olika årskurserna. Detta för att man ska kunna delta i det löpande butiksarbetet. Det händer så många olika saker i en butik på olika dagar. I början av veckan så fyller man på varor, städar, ansar växter med mera. I slutet på veckan laddar man för helgen och producerar arrangemang och buketter, ordnar med begravningsdekorationer samt vackra brudarbeten med mera.

Vi på skolan har god kontakt med alla handledare så vi vet att ni kommer att ha det bra och att ni får de kunskaper som ni ska ha inom yrket och blir anställningsbara direkt efter gymnasiet.

Många av våra elever jobbar extra under helger och lov på sin APL-plats. När det är som mest att göra i butiken som till exempel till jul och påsk, är det lov från skolan och då behöver de extra personal. På så sätt får du lätt in en fot på arbetsmarknaden.

Yrkesbevis

På skolan kan du i åk 3 pröva för yrkesbevis för florister, det är en yrkesexamen som är en ”kvalitetsstämpel” som utfärdas av floristernas yrkesråd (FYR). Mer information om vad det innebär finns på deras webbplats.

Jobb eller fortsatta studier på yrkeshögskola och högskola

Efter utbildningen är det möjligt att påbörja en yrkesbana eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Vi erbjuder dig också goda möjligheter att komplettera dina studier för att uppnå grundläggande behörighet för studier på universitet och högskola.

Floristeleven Matilda fick jobb direkt efter studenten

Möt Mathilda Sjöstedt som gått floristinriktningen och som fick jobb direkt efter studenten.

Ladda ner vår folder

Läs mer om utbildningen i vår folder. (pdf, 2.3 MB)

De här kurserna ingår i utbildningen

Förutom de gymnasiegemensamma ämnena läser du även dessa kurser. Länkarna leder till Skolverkets information om respektive kurs.

Visas inte

Visas inte

Programgemensamma kurser 400 p


Entreprenörskap och företagande

100 p

Hantverk - introduktion

200 p

Hantverk - tradition och utveckling

100 p

Inriktning 500 p


Florist 1

200 p

Florist 2

200 p

Material och miljö

100 p

Programfördjupning 700 p


Florist 3

200 p

Florist 4

200 p

Florist 5

200 p

Florist 6a

100 p

Total

1600 p

Frisör

Frisör – en rolig och professionell utbildning

Är du intresserad av att arbeta med människor? Gillar du mode, trender, färg och form? Vill du utveckla och träna på ditt kreativa skapande? Då passar frisörutbildningen på Virginska gymnasiet dig.

Arbetsplatsförlagt lärande – APL

Vi samarbetar med branschen och svenska frisörföretagarna. Det innebär att du under dina tre år på Virginska gymnasiet kommer ha minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) på en frisörsalong.

Driv ditt eget UF-företag

Utbildningen drivs med ett entreprenöriellt lärande. Det innebär att du får möjlighet att driva ett eget UF-företag. UF ger dig som elev en bra övning inför din framtida karriär som frisör då många frisörer väljer att starta ett eget företag.

Möjligheter efter utbildningen

Efter utbildningen har du många vägar att välja på. Du kan:

 • välja att arbeta 3 000 timmar på en salong med behörig handledare, och därefter avlägga ditt gesällbrev och bli behörig frisör.
 • nischa dig inom yrket och till exempel bli barberare, löshårstekniker eller perukmakare.
 • specialisera dig och fördjupa dina kunskaper inom kemi för att bli produktutvecklare.
 • arbeta med utbildning inom branschen, till exempel klipp- och färgtekniker.
 • arbeta som säljare för frisörföretag.
 • arbeta utomlands då svenska frisörer är eftertraktade internationellt.
 • fortsätta studera på högskola eller universitet. Vi erbjuder goda möjligheter att komplettera dina frisörstudier med kurser för att du ska uppnå grundläggande behörighet för studier på universitet och högskola. 

Vårt fokus – din kunskapsutveckling

Hos oss på Virginska gymnasiet kommer du att möta engagerade lärare med bred yrkeskunskap där vi har fokus på dig och din kunskapsutveckling.

Ladda ner vår folder

Läs mer om utbildningen i vår folder. (pdf, 3.2 MB)

De här kurserna ingår i utbildningen

Förutom de gymnasiegemensamma ämnena läser du även dessa kurser. Länkarna leder till Skolverkets information om respektive kurs.

Visas inte

Visas inte

Programgemensamma kurser 400 p


Entreprenörskap och företagande

100 p

Hantverk - introduktion

200 p

Hantverk - tradition och utveckling

100 p

Inriktning 500 p


Frisör 1

200 p

Frisör 2

200 p

Material och miljö

100 p

Programfördjupning 700 p


Frisör 3

200 p

Frisör 4

200 p

Frisör 5

200 p

Frisör 6a

100 p

Total

1600 p

Stylist

Stylist – utbildningen där du får utveckla din kreativitet och ditt skapande

Är du en person som gillar make up, hår, kläder, mode och foto. Då är stylistutbildningen något för dig.

Här får du lära dig att styla utifrån en uppdragsgivares önskemål med hjälp av make up, kläder, accessoarer med mera. I utbildningen får du även lära dig att fotografera, redigera och designa för att möta den digitala stylistbranschen. 

Utbildningen ger kunskaper i:

 • Makeup och hår: Grunder i hudvård, skönhetsmakeup, introduktion till teatermakeup, fantasi/temamakeup, skulpteringsmakeup, håruppsättningar, fön- och locktekniker.
 • Stil: SMART-styling,dam- och herrstyling, färglära, proportioner, optiska illusioner, matcha färger, fackteckning
 • Digitala tekniker: Foto, Photoshop, Illustrator, Indesign

Medverkan på Stockholm Fashion Week

Att arbeta mot branschen anser vi är viktigt för dig som elev. Därför arbetar vi med olika branschsamarbeten och events. Ett av våra samarbeten är med Swedish Fashion Council där eleverna på stylistutbildningen är med och arbetar backstage på Stockholm Fashion Week.

Egen portfolio

Efter avslutad utbildning kommer du att ha skapat din egen portfolio, både i digital form och i bokform. Portfolio är ett CV i bild och formspråk. I portfolien visar du upp dina egna idéer, skisser, moodboards och fackteckningar som du sedan omvandlat till helhetsstyling med fokus på kläder, hår och makeup. All fotografering, bildredigering i Photoshop, illustration i Illustrator och layout i Indesign är utförd av eleven.

Driv ditt eget UF-företag

Utbildningen drivs med ett entreprenöriellt lärande. Det innebär att du får möjlighet att driva ett eget UF-företag. UF ger dig som elev en bra övning inför din framtida karriär som stylist då många stylister väljer att arbeta som frilansare (egen företagare).

Läs för grundläggande behörighet

Vi erbjuder goda möjligheter att komplettera dina styliststudier med kurser för att du ska uppnå grundläggande behörighet för studier på universitet och högskola.

Vårt fokus – din kunskapsutveckling

Hos oss på Virginska gymnasiet kommer du att möta engagerade lärare med bred yrkeskunskap där vi har fokus på dig och din kunskapsutveckling.

Från stylistutbildning till TV4

Möt vår före detta elev Jennifer som nu jobbar i sminket på TV4.

Ladda ner vår folder

Läs mer om utbildningen i vår folder. (pdf, 5.2 MB)

De här kurserna ingår i utbildningen

Förutom de gymnasiegemensamma ämnena läser du även dessa kurser. Länkarna leder till Skolverkets information om respektive kurs.

Textil design

Fashion design – för dig som gillar mode och kläder

Om du gillar mode och kläder är vår utbildning inom Textil design något för dig, vi kallar den för Fashion design. Det här är utbildningen för dig som vill gå en av Sveriges bästa grundläggande utbildningar inom sömnad, mode och design.

Här får du stora möjligheter att utveckla dig som klädskapare och din känsla för design och olika trender. Du skapar dina egna kollektioner och får använda din kreativa förmåga. Utbildningen håller hög kvalitet, lärarna är professionella och våra lokaler är förstklassiga.

Modevisningar, UF-företag, praktik, designtävlingar med mera

Under dina tre år hos oss får du möjlighet att:

 • visa dina egna designade plagg på olika modevisningar där vi samarbetar med de andra inriktningarna på Hantverksprogrammet; Florist, Frisör och Stylist.
 • driva UF-företag (Ung Företagsamhet).
 • få kontakt med olika företag under dina 15 veckors praktik.
 • göra en del av din praktik som ett internationellt utbyte.
 • vara med och tävla i den nationella designtävlingen Young Designer Competition.
 • jobba bakom scenen på Stockholms Fashion week.
 • arbeta med olika designuppdrag till exempel till Kulturskolans musikallinje, vandringsutställningen Stilmedveten, skapa nyårskreation för tidningen ETC.
 • inom programmet komplettera dina studier för att uppnå grundläggande behörighet för studier på universitet och högskolor.

Designhögskola, studier utomlands eller arbete

Efter att du studierna på Fashion design kan du söka vidare till exempelvis Beckmans designskola eller Borås textilhögskola för att bli textilingenjör, inköpare, mönsterkonstruktör eller designer. Det finns också många bra utbildningar utomlands till exempel Central Saint Martins i London eller Accademia Italiana i Florens. Du kan också börja jobba direkt som försäljare i butik eller starta eget eller starta eget.

Ladda ner vår folder

Läs mer om utbildningen i vår folder. (pdf, 5.6 MB) Där kan du också hitta intervjuer med två av våra tidigare elever. Läs vad de tycker om utbildningen och vad de gör nu.

De här kurserna ingår i utbildningen

Förutom de gymnasiegemensamma ämnena läser du även dessa kurser. Länkarna leder till Skolverkets information om respektive kurs.

Programgemensamma kurser

ÄMNEN OCH POÄNG

1. Gymnasiegemensamma ämnen 600 poäng
Programämnen

Visas inte

Visas inte

Engelska 5

100 p

Historia 1a1

50 p

Idrott och hälsa 1

100 p

Matematik 1a

100 p

Naturkunskap 1a1

50 p

Religionskunskap 1

50 p

Samhällskunskap 1a1

50 p

Svenska 1 eller Svenska som 2:a språk 1

100 p

Total

600 p

2. Programgemensamma ämnen 400 poäng
Programämnen

Visas inte

Visas inte

Entreprenörskap

100 p

Hantverk

200 p

Hantverkskunskap

100 p

Total

400 p

3. Inriktningar 500 poäng
Programämnen

Visas inte

Visas inte

Inriktningskurser inom vald inriktning

500 p

Total

500 p

4. Fördjupningar 700 poäng
Programämnen

Visas inte

Visas inte

Fördjupningskurser inom vald inriktning

700 p

Total

700 p

5. Individuellt val 200 poäng
Programämnen

Visas inte

Visas inte

Individuellt val

200 p

Total

200 p

6. Gymnasiearbete 100 poäng
Programämnen

Visas inte

Visas inte

Gymnasiearbete

100 p

Total

100 p

efter studenten

 • Anställning i klädbutik
 • Anställning i blomsterbutik
 • Egen företagare
 • Lärling på frisörsalong
 • Gesällbrev efter 3000 timmar på salong som lärling
 • Högskolestudier (kräver grundläggande och/eller särskild behörighet)

under utbildningen

 • Arbetsplatsförlagd lärande (APL)
 • Modevisningar
 • Mässor
 • Uppdrag och samarbete med näringslivet

efter högskolestudier

 • Inköpare
 • Designer
 • Textilekonom

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Kontakt

Titel

Telefon

E-post

Evalena Sjögren

Studie- och yrkesvägledare

019-21 66 58

evalena.sjogren@orebro.se

Anna-Lena Olsénius

Programledare

019-21 64 85

anna-lena.olsenius@orebro.se

Anna Bengtsson

Programledare

019-21 66 79

anna.bengtsson@orebro.se

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagningen i Örebro län sköter antagningen till årskurs 1 för alla kommunala och fristående gymnasieskolor i länet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats hittar du även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Senast uppdaterad: 6 december 2018

Publicerad: 25 augusti 2015
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Virginska gymnasiet

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019–21 10 00 

Öppettider: Måndag kl. 7–17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Måndag–fredag kl.10–17

E-post till servicecenter

servicecenter@orebro.se