Måltider i kommunens kök och serveringar

Måltider som serveras i kommunens kök och serveringar ska vara en stund att se fram emot! Vi lagar maten från grunden med bra råvaror och vi arbetar för att minska matens klimat- och miljöpåverkan. Vi skapar måltider som gör skillnad!

Måltidsenheten ansvarar för måltiderna

Måltidsenheten ansvarar för måltider inom grund- och gymnasieskolor samt vård och omsorg. Enheten ger även konsultstöd till förskolorna. Enheten har ca 260 medarbetare och ca 60 kök. Alla jobbar för att barn, ungdomar och äldre ska få en positiv inställning till måltiders betydelse för miljö och hälsa. Måltidsenheten skapar måltider som gör skillnad!

Vår ambition är att maten ska vara klimatsmart, näringsriktig och väldigt god. Måltiderna ska vara en stund att se fram emot i lugn och trevlig miljö. Vi lagar maten från grunden med bra råvaror. Hel- och halvfabrikat är något vi försöker undvika och på så sätt slipper vi en hel del tillsatser. Alla restauranger är KRAV-certifierade.

Kontakta oss om Måltidsenheten

För mer information och frågor om Måltidsenhetens verksamhet, kontakta:

Kostchefer skola

Malin Green, kostchef grundskola, maltider.grundskola@orebro.se

Linda Hellström (vik. Adele Mirgallou), kostchef grundskola, maltider.grundskola@orebro.se

Pernilla Berg, kostchef grundskola, maltider.grundskola@orebro.se

Jörgen Beyron, kostchef gymnasium, maltider.gymnasium@orebro.se

Barbro Johansson, kostchef gymnasium, maltider.gymnasium@orebro.se

Kostchefer vård och omsorg

Jörgen Beyron, vård och omsorg, kost.ledning.vo@orebro.se

Barbro Johansson, vård och omsorg, kost.ledning.vo@orebro.se

Måltidschef

Carina Andersson, maltidsenheten@orebro.se

Måltidsstrateg

Irina Hallor, maltidsenheten@orebro.se

Kostchef administration

Patrice Graner, maltidsenheten@orebro.se

Ansvarig nämnd

Grundskolenämnden

Kolla gärna på vår film!

I filmen får du veta mer om hur vi arbetar med hållbar mat.

Logotyp smartare mat

Vi tillagar och serverar "Smartare mat"

Alla kommunala kök och serveringar arbetar för att tillaga och servera ”Smartare mat” som är Örebro kommuns arbete för att minska matens klimat- och miljöpåverkan. Det innebär bland annat att majoriteten av råvarorna är ekologiska, att vi väljer svenskt kött, den fisk vi använder är fiskad på miljömässigt hållbart sätt och med minimal påverkan på ekosystemet och att vi väljer frukt och grönsaker efter säsong. Vårt mål är också att matsvinnet ska minska. Utgångspunkten för ”Smartare mat” är de politiska målen i kommunens klimatstrategi.

Målet med Smartare mat är att minska matens miljö- och klimatpåverkan. Maten ska inte bara vara god och ha hög kvalitet, de som producerar våra livsmedel ska ha schyssta arbetsvillkor också. Helt enkelt smartare mat.

Grönsaker och frukt som hör till säsongen

Var sak har sin tid. Så även grönsaker och frukt. Därför är våra salladsbufféer och fruktskålar säsongsbetonade. Om det går väljer vi också lokalt odlade varor, eftersom vi vill undvika onödigt långa transporter.

Fisk och kött väljs med omsorg

För att minska risken för utfiskning köper vi fisk från hållbara bestånd. Köttet köper vi från leverantörer som kan visa att djuren behandlas bra. När det är möjligt använder vi kött från naturbetesdjur. De ger mindre utsläpp av växthusgaser, ger ett smakrikt kött av god kvalitet och håller vårt landskap öppet.

Mer grönsaker och mindre kött

Förändrade proportioner i grytorna minskar matens klimatpåverkan rejält; vi använder mindre kött och mera grönsaker, bönor och baljväxter. De ger oss protein och är ett bra komplement till kött.

Vi väljer ekologiska, miljömärkta och rättvisemärkta varor

Ekologisk odling och köttproduktion handlar bland annat om kretsloppstänkande, gödsel från egna djur eller andra ekologiska gårdar i närheten och att djuren får behålla mycket av sitt naturliga beteende. Etisk märkning av produkter, till exempel Fairtrade, bidrar till bra arbetsvillkor för dem som producerar våra varor.

Alla restauranger inom skola, vård och omsorg inom Örebro kommun är KRAV-certifierade, och gymnasieskolornas restauranger är även MSC-certifierade.

Vi lagar mat från grunden och provar nya recept

Vi lagar mycket av maten från grunden. Det blir billigare än att använda hel- och halvfabrikat. Vi slipper dessutom många tillsatser och kan sätta vår egen smak på maten. Dessutom får vi mer spännande menyer.

Vi slänger inte mat i onödan

Svinnet ska uppgå till högst 10 procent i de kommunala köken. Det går åt mycket energi för att producera, transportera, lagerhålla och tillaga mat. Därför är det viktigt att vi verkligen äter upp det som lagas. Bättre kösystem, smakportioner och trevlig miljö i matsalen är tre sätt att minska svinnet. Att väga och på ett enkelt sätt visa hur mycket som slängs varje dag är ett annat sätt; det blir ofta en aha-upplevelse och en utmaning att slänga allt mindre.

Politiska mål

I Örebro har vi politiska klimatmål som säger att:

  • andelen ekologiska livsmedel ska vara minst 80 procent 2020,
  • andelen närproducerade livsmedel ska vara minst 20 procent 2020,
  • mängden matsvinn ska uppgå till högst 10 procent 2020,
  • klimatbelastningen per kilo inköpta livsmedel ska genom val av råvaror minska med 20 procent till 2020.

Vi har även politiska mål för etiska inköp eftersom Örebro sedan 2007 är diplomerad som en Fairtrade city. Alla inköp av kaffe, te, bananer, kakao och drickchoklad samt 50 procent av chokladkonfektyr ska vara etiskt märkta 2020.

Hur går arbetet?

  • Öka andelen ekologisk mat: Vi arbetar för att nå klimatmålet och nu har våra enheter inom verksamhetsområdena förskola, grundskola, gymnasium samt vård och omsorg, i genomsnitt 64 procent ekologiska livsmedel.
  • Minska svinn: Arbetet med att minska matsvinnet pågår ständigt och vi mäter två gånger per år för att kunna följa utvecklingen. Matsvinnet ligger nu på mellan 13–18,5% i våra enheter inom verksamhetsområdena förskola, grundskola, gymnasium samt vård och omsorg.
  • Minska klimatbelastningen: Vi förändrar våra menyer succesivt för att bidra till klimatmålen. Vi har fler klimatsmarta rätter, vi har minskat andelen kött och ökat andelen grönsaker bl.a. genom att ändra recepten och servera fler vegetariska rätter. När det gäller livsmedelsinköp har vi nått målet på 1,9 CO2e per kg/livsm. och snittet är nu 1,6 CO2e per kg/livsm.

Priser och nomineringar

I Örebro ligger vi i framkant när det gäller att förnya och förbättra måltidsverksamheten. Det märker vi bland annat när vi jämförs med andra kommuner i landet. Här är några exempel:

  • White Guide Junior 2018: Örebro kommun blev Årets hållbara skolmatskommun och Tullängsgymnasiet nominerades i tre kategorier.
  • SkolmatsGastro 2018: Navets skola kom på andra plats.
  • Ekomatsligan 2018: Örebro kommun kom på tredje plats.
  • Ekobrödspriset 2018: Örebro kommun kom på första plats.
  • White Guide Junior 2017: Årets klimatkök, Tullängsgymnasiet.
  • Interna miljöpriset 2017: Vård- och omsorgsförvaltningen för arbetet med Smartare mat.
  • SkolmatsGastro 2014: Virginska skolan kom på tredje plats.
  • Arla Guldko 2014: Skolrestaurangerna i Örebro kom till semifinal i kategorierna ”Bästa miljöarbete” och Virginska skolan kom till semifinal som ”Bästa matglädjeskola”.
  • Änglamarkspriset 2013: Örebros grundskolor gick till final för arbetet med Smartare mat.
  • Kommunens interna kvalitetspris 2013: Skolrestaurangerna Sydost vann priset för sitt systematiska utvecklingsarbete.

Mer om måltider och mat

Måltider i skolor och förskolor

Reportage om skolmaten i Örebro i tidningen Vårt Örebro, se sidorna 16–17. (pdf, 22.7 MB)

Senast uppdaterad: 10 april 2019
Publicerad: 23 januari 2019
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?