Måltider i kommunens kök och serveringar

Måltider som serveras i kommunens kök och serveringar ska vara en stund att se fram emot! Vi lagar maten från grunden med bra råvaror och vi arbetar för att minska matens klimat- och miljöpåverkan. Vi skapar måltider som gör skillnad!

Måltidsverksamheten ansvarar för måltiderna

Måltidsverksamheten ansvarar för måltider inom grund- och gymnasieskolor samt vård och omsorg. Vi ger även konsultstöd till förskolorna. Verksamheten har cirka 260 medarbetare och cirka 60 kök. Alla jobbar för att barn, ungdomar och äldre ska få en positiv inställning till måltiders betydelse för miljö och hälsa. Måltidsverksamheten skapar måltider som gör skillnad!

Vår ambition är att maten ska vara klimatsmart, näringsriktig och väldigt god. Måltiderna ska vara en stund att se fram emot i lugn och trevlig miljö. Vi lagar maten från grunden med bra råvaror. Hel- och halvfabrikat är något vi försöker undvika och på så sätt slipper vi en hel del tillsatser. Alla restauranger är registrerade för varumärkesanvändning hos KRAV.

För mer information och frågor om Måltidsverksamheten mejlar du maltidsverksamheten@orebro.se. Du når alla kontaktpersoner via denna mejladress.

Kostchefer skola

  • Carolina Franzén, kostchef grundskola
  • Linda Hellström, kostchef grundskola
  • Christin Hallner, kostchef grundskola
  • Kristoffer Lindh, kostchef gymnasium
  • Åsa Sandholm, kostchef gymnasium

Kostchefer vård och omsorg

  • Kristoffer Lindh, vård och omsorg
  • Åsa Sandholm, vård och omsorg

Måltidschef

  • Carina Andersson

Strateg och administration

  • Adele Mirgallou

Måltidsstrateg och verksamhetsutvecklare

  • Helena Tranquist, måltidsstrateg
  • Pernilla Berg, verksamhetsutvecklare

Ansvarig nämnd

Teknik- och servicenämnden

Kolla gärna på vår film!

I filmen får du veta mer om hur vi arbetar med hållbar mat. Filmen kan visas med valbara undertexter.

Rotfruktsbiffar

120 g rivna palsternackor
120 g rivna morötter
40 g finhackad gul lök
160 g avrunna, kokta kikärtor (spara spadet till aiolin, se recept nedan)
20 g potatismjöl
40 g rostade solroskärnor
Krydda av med salt, peppar, timjan, persilja och rosmarin

Gör så här

Stek rotfrukter och lök lätt i en stekpanna med lite olja tills de är gyllenbruna, så att en del vätska försvinner. Mixa de avrunna kikärtorna och blanda med alla övriga ingredienser och forma till biffar. Stek i olja i stekpanna.

Vegansk aioli

3 msk spad från färdigkokta kikärtor
1 st riven vitlöksklyfta
1 msk rödvinsvinäger
1 msk senap
2 dl rapsolja
Salt
Peppar

Gör så här

Börja med att se till så att samtliga ingredienser har ungefär samma temperatur. Rumstemperatur är att föredra. Vispa ihop kikärtsspadet, den rivna vitlöken, senapen och rödvinsvinägern till en fluffig konsistens. Vispa sedan ner rapsoljan i en tunn stråle i blandningen tills du har en krämig och fast konsistens. Smaka av med salt och eventuellt peppar.

Logotyp smartare mat

Vi tillagar och serverar "Smartare mat"

Alla kommunala kök och serveringar arbetar för att tillaga och servera ”Smartare mat” som är Örebro kommuns arbete för att minska matens klimat- och miljöpåverkan.

Det innebär bland annat att majoriteten av råvarorna är ekologiska, att vi väljer svenskt kött, den fisk vi använder är fiskad på miljömässigt hållbart sätt och med minimal påverkan på ekosystemet och att vi väljer frukt och grönsaker efter säsong.

Vårt mål är också att matsvinnet ska minska. Utgångspunkten för ”Smartare mat” är de politiska målen i kommunens klimatstrategi.

Målet med Smartare mat är att minska matens miljö- och klimatpåverkan. Maten ska inte bara vara god och ha hög kvalitet, de som producerar våra livsmedel ska ha schyssta arbetsvillkor också. Helt enkelt smartare mat.

Var sak har sin tid. Så även grönsaker och frukt. Därför är våra salladsbufféer och fruktskålar säsongsbetonade. Om det går väljer vi också lokalt odlade varor, eftersom vi vill undvika onödigt långa transporter.

För att minska risken för utfiskning köper vi fisk från hållbara bestånd. Köttet köper vi från leverantörer som kan visa att djuren behandlas bra. När det är möjligt använder vi kött från naturbetesdjur. De ger mindre utsläpp av växthusgaser, ger ett smakrikt kött av god kvalitet och håller vårt landskap öppet.

Förändrade proportioner i grytorna minskar matens klimatpåverkan rejält; vi använder mindre kött och mera grönsaker, bönor och baljväxter. De ger oss protein och är ett bra komplement till kött.

Ekologisk odling och köttproduktion handlar bland annat om kretsloppstänkande, gödsel från egna djur eller andra ekologiska gårdar i närheten och att djuren får behålla mycket av sitt naturliga beteende. Etisk märkning av produkter, till exempel Fairtrade, bidrar till bra arbetsvillkor för dem som producerar våra varor.

Alla restauranger inom skola, vård och omsorg inom Örebro kommun är registrerade för varumärkesanvändning hos KRAV och gymnasieskolornas restauranger är även MSC-certifierade.

Vi lagar mycket av maten från grunden. Det blir billigare än att använda hel- och halvfabrikat. Vi slipper dessutom många tillsatser och kan sätta vår egen smak på maten. Dessutom får vi mer spännande menyer.

Svinnet ska uppgå till högst 8 procent i de kommunala köken. Det går åt mycket energi för att producera, transportera, lagerhålla och tillaga mat. Därför är det viktigt att vi verkligen äter upp det som lagas.

Bättre kösystem, smakportioner och trevlig miljö i matsalen är tre sätt att minska svinnet. Att väga och på ett enkelt sätt visa hur mycket som slängs varje dag är ett annat sätt; det blir ofta en aha-upplevelse och en utmaning att slänga allt mindre.

Politiska mål

Alla kommunala kök och serveringar ska arbeta för att tillaga och servera Smartare mat. Utgångspunkten för detta är målen i kommunens klimatstrategi Pdf, 847.7 kB.. som antogs i Kommunfullmäktige i juni 2016. I strategin finns mål som sträcker sig ända fram till år 2030 men flertalet mål gick ut år 2020.

Just nu pågår en revidering av klimatstrategin och fram tills att en ny strategi finns på plats jobbar vi vidare med att uppnå målen till 2030 (nedan), samtidigt som vi fortsätter arbetet med att öka andelen ekologiska, närproducerade och etiskt märkta livsmedel.

  • Mängden matsvinn ska uppgå till högst 8 procent 2030.
  • Klimatbelastningen per kg inköpta livsmedel ska genom val av råvaror minska med 46 procent till 2030, jämfört med nivån 2014.

Hur går arbetet?

  • Öka andelen ekologisk mat: Vi arbetar för att nå klimatmålet och nu har våra restauranger inom verksamhetsområdena grundskola, gymnasium samt vård och omsorg, i genomsnitt 77 procent ekologiska livsmedel.
  • Minska svinn: Arbetet med att minska matsvinnet pågår ständigt och vi mäter två gånger per år för att kunna följa utvecklingen. Under 2022 låg matsvinnet på 11 procent i snitt i våra restauranger inom verksamhetsområdena grundskola, gymnasium samt vård och omsorg.
  • Minska klimatbelastningen: Vi förändrar våra menyer successivt för att bidra till klimatmålen. Vi har fler klimatsmarta rätter, vi har minskat andelen kött och ökat andelen grönsaker bland annat genom att ändra recepten och servera fler vegetariska rätter. När det gäller livsmedelsinköp har vi nått målet på 1,9 CO2e per kg/livsmedel och snittet är nu 1,7 CO2e per kg/livsmedel.

Priser och nomineringar

I Örebro ligger vi i framkant när det gäller att förnya och förbättra måltidsverksamheten. Det märker vi bland annat när vi jämförs med andra kommuner i landet. Här är några exempel:

  • White Guide Junior 2023: Årets hållbara offentliga restaurang, Tullängsgymnasiets restaurang och Årets skolmatskock Kajsa Siggesson, Tullängsgymnasiets restaurang.
  • Ekomatsligan 2023: Örebro kommun årets vinnare i Ekomatsligan.

  • White Guide Junior 2022: Årets gröna skolmåltid Mariebergsskolan.
  • Ekomatsligan 2022: Örebro kommun årets vinnare i Ekomatsligan.
  • Lilla ekomatsligan 2021: Tullängsgymnasiets skolrestaurang tilldelades KRAV:s pris.
  • White Guide Junior 2021: Årets skolrestaurang Tullängsgymnasiet.
  • Örebro kommuns interna miljöpris 2021: Tullängsgymnasiets skolrestaurang.
  • Ekomatsligan 2021: Örebro kommun kom på andra plats i ekomatsligan​, kom på andra plats i klimatekoligan (lågt co2e och högt eko), tredje plats i svekomatsligan ​(inköp av svenskekologiskt)​, samt blev en av fem ekologiska spjutspetskommuner.
  • Ekomatsligan 2020: Örebro kommun kom på tredje plats när det gäller andel ekologiska inköp, på andra plats när det gäller Klimatekopriset samt fick en särskild utmärkelse som en av Sveriges ekologiska spjutspets­kommuner.
  • White Guide Junior 2020: Årets klimatkök, Tullängsgymnasiet.
  • Skolmats Gastro 2020: Navets skola kom på första plats.
  • Ekomatsligan 2019: Örebro kommun kom på fjärde plats och fick en särskild utmärkelse som en av Sveriges ekologiska spjutspets­kommuner.
  • White Guide Junior 2018: Örebro kommun blev Årets hållbara skolmatskommun och Tullängsgymnasiet nominerades i tre kategorier.
  • SkolmatsGastro 2018: Navets skola kom på andra plats.
  • White Guide Junior 2017: Årets klimatkök, Tullängsgymnasiet.
  • Interna miljöpriset 2017: Vård- och omsorgsförvaltningen för arbetet med Smartare mat.
  • SkolmatsGastro 2014: Virginska skolan kom på tredje plats.
  • Arla Guldko 2014: Skolrestaurangerna i Örebro kom till semifinal i kategorierna ”Bästa miljöarbete” och Virginska skolan kom till semifinal som ”Bästa matglädjeskola”.
  • Änglamarkspriset 2013: Örebros grundskolor gick till final för arbetet med Smartare mat.
  • Kommunens interna kvalitetspris 2013: Skolrestaurangerna Sydost vann priset för sitt systematiska utvecklingsarbete.
Senast uppdaterad:
Publicerad: