Lyssna   
Hem

VVS- och fastighetsprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet på Riksgymnasiet utbildar dig till yrket VVS-montör. I yrket ingår exempelvis arbeten med installation av bergvärme- och luftvärmepannor.

Flera rör som ligger staplade på varandra.

VVS- och fastighetsprogrammet på Riksgymnasiet vänder sig till dig som är intresserad av installationer, service och underhåll av energitekniska anläggningar och system i fastigheter. På programmet utbildas du till yrket VVS-montör. I yrket ingår arbeten som installation av bergvärme- och luftvärmepannor, solvärme, varmvattenberedare och arbete med energibesparing. VVS-montör är ett fritt och självständigt yrke där du ofta träffar kunder. Ofta planerar du allt från inköp av material till planering och montering.

En del i din utbildning är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då är du ute på företag och arbetar. Det ger dig goda möjligheter till framtida bransch- och yrkeskontakter. Vi försöker att lägga din APL på din hemort.

Vad händer efter utbildningen?

På VVS- och fastighetsprogrammet får du grunderna i yrket. Efter utbildningen kan du söka arbete direkt. Du är även behörig att söka till utbildningar inom yrkeshögskolan.

Efter gymnasiet börjar lärlingstiden på totalt 3 400 timmar. I slutet av lärlingstiden gör du ett slutprov där man testar dina kunskaper. Om du blir godkänt blir du certifierad VVS-montör.

Inom VVS- och fastighetsprogrammet har du även möjlighet att få grundläggande behörighet för högskolestudier genom att läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 via individuellt val (200p) och utökad kurs (100p).

VVS- och fastighetsprogrammet finns på Tullängsgymnasietlänk till annan webbplats.


Inriktning


■ VVS

Ger dig kunskaper i installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem, om installationsregler och bygglagstiftning samt om energi-, miljö- och säkerhetsfrågor.

Om du vill veta mer om programmet kan du antingen kontakta studie- och yrkesvägledare eller läsa mer på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Ansökan

För att bli antagen till VVS- och fastighetsprogrammet behöver du ha godkänt i ämnena svenska, engelska, matematik och fem andra ämnen. Om du saknar betyg i ett eller flera grundskoleämnen blir du antagen till introduktionsprogram. Du kan gå ett introduktionsprogram som är riktat mot VVS- och fastighetsprogrammet. Då får du en individuell studieplan. Du kan gå över till nationellt program när du blivit behörig eller välja att gå direkt ut i arbetslivet. Läs mer om introduktionsprogrammen.

För att VVS- och fastighetsprogrammet ska starta krävs att minst fyra elever söker till programmet.

SÖK TILL PROGRAMMET


Senast publicerad: 2019-10-01 11.15

Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 10 00 (Örebro kommuns servicecenter) | riksgymnasiet.kansli@orebro.se | Om webbplatsen