Lyssna   
Hem

Vård- och omsorgsprogrammet

Det här programmet passar dig som är intresserad av att jobba inom vård och omsorg. Här får du de grundläggande kunskaper som behövs för att arbeta inom äldreomsorgen och i olika verksamheter för personer med funktionsnedsättning. Du får också en bra grund för vidare studier till olika vårdyrken.

Bild på skrattande äldre man och personal från äldreboende

Fotograf: Scandinav/Susanne Kronholm

Det här lär du dig
Du lär dig om vård, omvårdnad och omsorg och om olika funktionsvariationer. Du får också lära dig grunderna i pedagogik, psykologi och om människans behov i olika åldrar samt om hälsa och ohälsa.

På skolan finns ett metodrum där du får möjlighet att öva praktiskt. I programmet ingår även arbetsplatsförlagt lärande (APL) på 15 veckor där du får möjlighet att öva dina kunskaper praktiskt. APL är en viktig del i utbildningen som ger dig erfarenheter och viktiga kontakter i framtida jobbsökande.

Inriktningar
Vård- och omsorgsprogrammet har inga inriktningar men ger möjlighet till fördjupningskurser inom äldreomsorgen.

Vad händer efter utbildningen?
Vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. På Riksgymnasiet kommer du läsa kurser inom äldreomsorgsområdet vilket sedan ger dig möjlighet att kunna arbeta på särskilda boenden, gruppbostäder, daglig verksamhet, hemvård/hemtjänst, personlig assistans och inom hemsjukvården. Utbildningen ger dig även grundläggande kunskaper i vård- och omsorgsarbete. För att få arbeta som undersköterska på sjukhus behöver du komplettera med fördjupningskurser i akutsjukvård och medicin. Dessa kurser kan du läsa på exempelvis Komvux.

Utbildningen på Vård- och omsorgsprogrammet lägger även grunden för fortsatta studier till sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut eller andra yrken inom vårdområdet.


Vård- och omsorgsprogrammet finns på Rudbecksgymnasietlänk till annan webbplats.


Ansökan

För att bli antagen till Vård- och omsorgsprogrammet behöver du ha godkänt i ämnena svenska, engelska, matematik och fem andra ämnen. Om du saknar betyg i ett eller flera grundskoleämnen blir du antagen till introduktionsprogram. Du kan gå ett introduktionsprogram som är riktat mot Vård- och omsorgsprogrammet. Då får du en individuell studieplan. Du kan gå över till nationellt program när du blivit behörig eller välja att gå direkt ut i arbetslivet. Läs mer om introduktionsprogrammen.

För att Vård- och omsorgsprogrammet ska starta krävs att minst fyra elever söker till programmet. Om du vill veta mer om programmet kan du antingen kontakta studie- och yrkesvägledare eller läsa mer på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SÖK TILL PROGRAMMET


Senast publicerad: 2019-11-28 14.31

Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 10 00 (Örebro kommuns servicecenter) | riksgymnasiet.kansli@orebro.se | Om webbplatsen