Lyssna   
Hem

Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet på Riksgymnasiet är för dig som vill använda händerna och arbeta med ett kreativt hantverksyrke. Hos oss kan du utbilda dig till bland annat frisör.

Frisörelev

Hantverksprogrammet ger dig en förberedande utbildning till ett speciellt yrke, samtidigt som du läser gymnasiegemensamma ämnen. Utbildningen passar dig som är händig, konstnärlig och har ett stort intresse för yrket. Service och kundbemötande är en stor och viktig del av utbildningen. På programmet samarbetar de olika inriktningarna och arrangerar exempelvis frisyr- och modevisningar.

15 veckor av utbildningen består av arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då är du ute på företag och arbetar. Vi har ett bra samarbete med olika branschföreträdare. Inom programmet har vi även flera internationella utbyten. Eleverna som läser frisör har bland annat utbyte med en skola i Izmir i Turkiet och Doncaster i England.

Vad händer efter utbildningen?

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Du är inte färdigutbildad efter gymnasieskolan utan måste först arbeta som lärling och därefter gå vidare mot ett gesällbrev. Ett gesällprov omfattar flera hundra timmars arbete. På programmet har du även möjligheten att komplettera dina studier för att uppnå grundläggande behörighet för studier på universitet och högskola.

Hantverksprogrammet finns på Virginska gymnasietlänk till annan webbplats.


Inriktningar - väljs till årskurs 1■ Frisör

Du får lära dig att klippa, permanenta, färga och designa frisyrer. Manikyr, hudvård och make up ingår också i utbildningen. I vår nyrenoverade salong tar du emot kunder från och med årskurs 2. Service och kundbemötande är en stor och viktig del av utbildningen. Läs mer om Salong Oscarialänk till annan webbplats


■ Stylist

Du lär dig om personlig stil och att styla utifrån en uppdragsgivares önskemål med hjälp av make-up, kläder och accessoarer med mera. Exempel på kurser inom utbildningen är formgivning, entreprenörskap, information och layout och idé- och stilhistoria.


Ansökan

Om du saknar betyg i ett eller flera grundskoleämnen blir du antagen till introduktionsprogram. Du kan gå ett introduktionsprogram som är riktat mot Hantverksprogrammet. Då får du en individuell studieplan. Du kan gå över till nationellt program när du blivit behörig eller välja att gå direkt ut i arbetslivet. Läs mer om introduktionsprogrammen.

För att Hantverksprogrammet ska starta krävs att minst fyra elever söker till programmet. Vi har ingen inriktningsgaranti. Om du vill veta mer om programmet kan du antingen kontakta studie- och yrkesvägledare eller läsa mer på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SÖK TILL PROGRAMMET


Senast publicerad: 2019-11-28 14.26

Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 10 00 (Örebro kommuns servicecenter) | riksgymnasiet.kansli@orebro.se | Om webbplatsen