Lyssna   
Hem

Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet på Riksgymnasiet vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta med service och reparationer av personbilar eller är intresserad av transportområdet.

Volvobilar i garaget på Tullängsgymnasiet.

På inriktningen personbil får du meka och lära dig om elektronik och felsökning. På transportinriktningen utbildas du till yrkesförare för att kunna köra lastbil och andra tunga fordon med avancerad utrustning. Du lär dig lasta, lossa och hantera gods på terminaler. Vi har ett nära samarbete med våra branscher och vår utrustning är den allra senaste både när det gäller personbilar och lastbilar.

Båda inriktningarna startar med kurser i fordonsteknik och branschkunskap. Första året läser du gymnasiegemensamma ämnen varvat med delar från de olika yrkesinriktningarna. Andra och tredje året läser du grundläggande och fördjupade ämnen inom din valda yrkesinriktning. Utbildningen till personbilsmekaniker respektive yrkesförare är avancerad med höga krav från våra branscher.

En del i din utbildning är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då är du ute på företag och arbetar. Det ger dig goda möjligheter till framtida bransch- och yrkeskontakter. Vi försöker att lägga din APL på din hemort.

Vad händer efter utbildningen?

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram, som leder till en yrkesexamen. Inom programmet har du även möjlighet att få grundläggande behörighet för högskolestudier genom att läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 via individuellt val (200p) och utökad kurs (100p).

 

Fordons- och transportprogrammet finns på Tullängsgymnasietlänk till annan webbplats.


Inriktningar - väljs till årskurs 2


■ Personbil

För dig som gillar teknik och datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning! Du lär dig om service, reparationer och diagnostik av lätta fordon. Exempel på framtida yrke är personbilsmekaniker.


■ Transport

För dig som vill bli yrkesförare och vill arbeta med en mängd olika och spännande uppdrag. Köra långväga till utlandet, skogstransporter, distribution i storstadsmiljö eller transporter av farligt gods för att nämna några. Exempel på framtida yrken är bussförare och lastbilsförare.


Ansökan

För att bli antagen till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkänt i ämnena svenska, engelska, matematik och fem andra ämnen. Om du saknar betyg i ett eller flera grundskoleämnen blir du antagen till introduktionsprogram. Du kan gå ett introduktionsprogram som är riktat mot Fordons- och transportprogrammet. Då får du en individuell studieplan. Du kan gå över till nationellt program när du blivit behörig eller välja att gå direkt ut i arbetslivet. Läs mer om introduktionsprogrammen.

För att Fordons- och transportprogrammet ska starta krävs att minst fyra elever söker till programmet. Vi har ingen inriktningsgaranti. Om du vill veta mer om programmet kan du antingen kontakta studie- och yrkesvägledare eller läsa mer på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SÖK TILL PROGRAMMET


Senast publicerad: 2019-10-01 11.13

Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 10 00 (Örebro kommuns servicecenter) | riksgymnasiet.kansli@orebro.se | Om webbplatsen