Lyssna   
Hem

Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet på Riksgymnasiet vänder sig till dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar.

Tegelstenar i förgrunden och ett påbörjat hus i bakgrunden.

På Bygg- och anläggningsprogrammet får du kunskaper och färdigheter i byggnation och anläggning. Under första året får du prova på delar från de olika yrkesområdena. Inför årskurs 2 väljer du sedan inom vilket yrke du vill fortsätta. Andra och tredje året läser du din valda yrkesinriktning samt grundläggande och fördjupade ämnen inom din inriktning. De olika inriktningarna leder till yrken som t.ex. snickare, anläggningsarbetare, målare, betongarbetare och murare. 

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesförberedande program som leder till en yrkesexamen. En del i din utbildning är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då är du ute på företag och arbetar. Det ger dig goda möjligheter till framtida bransch- och yrkeskontakter. Vi försöker att lägga din APL på din hemort.

Vad händer efter utbildningen?

Efter utbildningen söker du lärlingsanställning på ett företag. Du får ett yrkesbesvis efter att du har fullgjort din lärlingtid samt klarat av ett yrkesteoretiskt prov. På programmet har du även möjlighet att få grundläggande behörighet för högskolestudier genom att läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Dessa kurser kan du läsa som utökad studiekurs eller istället för programfördjupningskurser.


Bygg- och anläggningsprogrammet finns på Tullängsgymnasiet.länk till annan webbplatsInriktningar - väljs till årskurs 2


Husbyggnad

Du får kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler. Exempel på framtida yrken är golvläggare, murare och träarbetare.


■ Mark och anläggning

Du får kunskaper i markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar. Exempel på framtida yrken är beläggningsarbetare, bergarbetare och väg- och anläggningsarbetare.


■ Måleri

Du får kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika material du klär väggarna med samt kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden. Exempel på framtida yrke är byggnadsmålare.


Ansökan

För att bli antagen till Bygg- och anläggningsprogrammet behöver du ha godkänt i ämnena svenska, engelska, matematik och fem andra ämnen. Om du saknar betyg i ett eller flera grundskoleämnen blir du antagen till introduktionsprogram. Du kan gå ett introduktionsprogram som är riktat mot Bygg- och anläggningsprogrammet. Då får du en individuell studieplan. Du kan gå över till nationellt program när du blivit behörig eller välja att gå direkt ut i arbetslivet. Läs mer om introduktionsprogrammen.

För att Bygg- och anläggningsprogrammet ska starta krävs att minst fyra elever söker till programmet. Vi har ingen inriktningsgaranti. Om du vill veta mer om programmet kan du antingen kontakta studie- och yrkesvägledare eller läsa mer på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SÖK TILL PROGRAMMET


Senast publicerad: 2019-10-01 11.12

Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 10 00 (Örebro kommuns servicecenter) | riksgymnasiet.kansli@orebro.se | Om webbplatsen