Lyssna   
Hem

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Riksgymnasiet vänder sig till dig som vill arbeta på exempelvis restaurang, bageri eller i butik. 

Bagare som bakar bullar.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som vill laga mat på restaurang, baka bröd eller arbeta med försäljning av färskvaror. Du utbildar dig till yrken som kock, servitör, bagare eller försäljare av olika livsmedelsprodukter. Skolan har egna övningsrestauranger som är öppna för allmänheten samt bageri, som tillverkar både bröd och konditoriprodukter. I skolans lokaler finns även en butik, som säljer produkter från bageri, delikatess- och charkavdelning. Läs mer om bufférestaurangen, butiken och restaurangskolanlänk till annan webbplats

En stor del av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Då gör du praktik på arbetsplatser inom den bransch du valt. Om du vill kan du få göra din APL utomlands. Vi har många internationella utbyten, bland annat med skolor i Doncaster i England och Hradec Kralové i Tjeckien.

 

Vad händer efter utbildningen?

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som ger en bred grundutbildning för arbete inom livsmedel och restaurangbranschen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. På programmet har du även möjligheten att komplettera dina studier för att uppnå grundläggande behörighet för studier på universitet och högskola.

 

Restaurang- och livsmedelsprogrammet finns på Virginska gymnasietlänk till annan webbplats.


Inriktningar - väljs till årskurs 2


■ Bageri och konditori

Du får en bred grundutbildning för arbete inom bageri och konditori.


■ Färskvaror, delikatess och catering

Du får kunskap inom livsmedelsområdet. Efter avslutad utbildningen kan du arbeta med catering, styckning, matlagning och delikatess.


■ Kök och servering

Du lär dig om matlagning och servering av mat och dryck. Efter avslutad utbildning kan du arbeta som servitris, servitör, bartender eller kock.


Kombinera idrott med dina studier

Restaurang- och livsmedelsprogrammet går att kombinera med en idrottssatsning i fotboll/futsal inom dövidrotten. Läs mer om Riksidrottsgymnasiet och hur du ansökerlänk till annan webbplats.


Ansökan

För att bli antagen till Restaurang- och livsmedelsprogrammet behöver du ha godkänt i ämnena svenska, engelska, matematik och fem andra ämnen. Om du saknar betyg i ett eller flera grundskoleämnen blir du antagen till introduktionsprogram. Du kan gå ett introduktionsprogram som är riktat mot Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Då får du en individuell studieplan. Du kan gå över till nationellt program när du blivit behörig eller välja att gå direkt ut i arbetslivet. Läs mer om introduktionsprogrammen.

För att Restaurang- och livsmedelsprogrammet ska starta krävs att minst fyra elever söker till programmet. Vi har ingen inriktningsgaranti. Om du vill veta mer om programmet kan du antingen kontakta studie- och yrkesvägledare eller läsa mer på Skolverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SÖK TILL PROGRAMMET


Senast publicerad: 2017-02-15 09.32

Riksgymnasiet för döva och hörselskadade | Box 31188, 701 35 Örebro
019-21 10 00 (Örebro kommuns servicecenter) | riksgymnasiet.kansli@orebro.se | Om webbplatsen