Skebäcksgården

Skebäcksgården ligger vackert beläget intill Wadköping och Stadsparken på Öster i Örebro. Hela boendet är i markplan i samma fastighet som Skebäcks vårdcentral.

Skylt med texten Skebäcksgården på tegelvägg intill en vit träbyggnad

Boendemiljö

Den vackra utemiljön skapar förutsättningar för god utevistelse. Skebäcksgården är ett vård- och omsorgsboende med 59 platser fördelat på fem grupper/avdelningar:

  • tre grupper för somatiskt vårdboende med 16, 16, 10 platser
  • en grupp för korttidsvård med totalt 8 platser där 6 platser har palliativ inriktning och 2 stycken är utredningsplatser
  • en grupp för växelvård med totalt 9 platser där ett av rummen är ett gästrum som bokas genom Anhörigcentrum.

Sammanlagt tjänstgör cirka 74 medarbetare fördelade på vårdbiträden, under­sköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeut, administratör, servicebiträden och två enhetschefer.

På Skebäcksgården finns personal som är flerspråkiga. Exempel på språkkunskaper inom verksamheten är engelska, bosniska, persiska, arabiska, albanska, ryska, turkiska och finska.

Lägenheterna

Varje lägenhet har egen dusch och toalett. Samtliga lägenheter har pentry med undantag från korttidsenheten och 9 växelvårdsplatser. Lägenheternas storlek varierar mellan 24,2–38,9 kvm.

På varje avdelning finns ett gemensamhetsutrymme i form av kök/allrum. Till varje avdelning finns uteplatser där det sommartid odlas blommor och tid för utevistelse möjliggörs.

Ritningarna visar avdelningarnas gemensamma utrymmen, var uteplatser finns i anslutning till huset, lägenhetsnummer, mått i lägenheterna m.m.

Vår målsättning

På Skebäcksgården ska du kunna leva ditt liv som du vill. Vården och omsorgen är till för dig utifrån dina behov. Du väljer själv när du vill vara tillsammans med andra eller ensam i din lägenhet. En i personalen blir din kontaktperson. Ni gör tillsammans med omvårdnads­ansvarig sjuksköterska och arbetsterapeut din individuella vård- och omsorgsplanering.

På Skebäcksgården är du alltid välkommen. Vi uppmuntrar anhöriga till delaktighet.

Aktiviteter planeras både enskilt och i grupp. Det är din kontaktperson och du som planerar för de enskilda aktiviteterna. Våra gruppaktiviteter planeras både av gruppens kulturombud och vår aktivitets­­coach som vi har turen att ha i vår verksamhet.

Det handlar både om enstaka evenemang och festligheter men också om återkommande aktiviteter som bingo, tipspromenader, handträning, gymnastik, gudstjänst, musik­underhållning, frågesport, filmvisning med mera.

Samverkan

Grunden till samverkan bygger på kommunikation mellan team, boende/patienter och närstående. Det sker genom ankomstsamtal, kontaktmannaskap och vårdplaneringar. Vi arbetar i team som består av omvårdnadspersonal, omvårdnadsansvarig sjuksköterska, arbetsterapeut samt enhetschef.

Mat och måltider

Måltiderna är en viktig del av dagen. I varje arbetsgrupp finns utarbetade måltidsrutiner för att skapa en så lugn och trevlig måltidsmiljö som möjligt.

Vi serverar frukost, lunch och middag samt eftermiddagsfika och mellanmål. Det finns även kvällsfika för den som vill ha. Dessa måltider ingår i kostavgiften.

Meny

Meny för vård- och omsorgsboende med alternativ.

Om du vill se rättens ingredienser – klicka på pilen till höger.

Om du vill prenumerera på menyn i din kalender – klicka på "Kalender".

Hälso- och sjukvård

Det finns alltid sjuksköterskor på plats dagtid. Vardagskvällar och helger ingår vi i en gemensam HSL- organisation som utgår från Skebäcksgården. Nattetid finns en nattsjuksköterskepatrull. Alla boende/patienter har en omvårdnadsansvarig sjuksköterska och en patientansvarig läkare som finns på Skebäcks vårdcentral.

Skebäcksgården har en arbetsterapeut. Vi samarbetar med sjukgymnast från Skebäcks vårdcentral. Alla boende har rätt till subventionerad tandvård och kostnadsfri tandvårdsbedömning en gång per år.

Aktiviteter

Kontaktpersonerna har huvudansvaret för att planera de aktiviteter som du önskar. Vi erbjuder aktiviteter i olika former veckans alla dagar.

Vi har en parcykel och erbjuder boende möjligheten att åter känna vinden i håret när de far fram längs Svartåns strand. Som anhörig får du gärna låna cykeln och ta en tur tillsammans med din anhörig.

På Instagram kan du se inslag från varje veckas aktiviteter och händelser på Skebäcksgården.

Städning och tvätt

Din lägenhet städas varannan vecka av servicebiträde eller omvårdnadspersonal. Vi sköter all din tvätt på avdelningen. Städning i gemensamma utrymmen sköts av extern städpersonal.

Pengar och värdesaker

När du flyttar in hos oss vill vi veta vem som hjälper dig med dina ekonomiska ärenden om du inte gör det själv. Det finns ett värdeskåp i varje lägenhet där du kan låsa in pengar. Så lite kontanter som möjligt är önskvärt. Kontaktpersonerna är ansvariga för redovisning av kontanter till dig eller till den som hjälper dig med ekonomin.

Kontakt

Besöksadress

Slussgatan 12, 702 15 Örebro.

Hitta till Skebäcksgården med hjälp av karta.

Telefonnummer

Enhetschefer

Administratör

Senast uppdaterad:
Publicerad: