Meny

Raketa

Utställningen [59°18’16.0”N 15°14’35.2”E] med Raketa är en homage till den stora stenen. Raketa har funnits sedan år 2000 som en pågående experiment; ett laboratorium-in-progress. De arbetar - i teori och praktik - med projekt som befinner sig i gränslandet mellan konst, design, arkitektur med utgångspunkt i det offentliga rummet.

[59°18’16.0”N 15°14’35.2”E]

och så kom det en sten

och så kom det en sten

och så kom det en sten

och så kom det en sten

och så kom det en sten

En homage till den stora stenen - nedsläppt av isen för tiotusen år sedan: materia / tid / avstånd / ljus / ljud / rörelse. Från skogen i stadens utkant flyttar vi - i formen av en parafras, ett eko ett omtag - stenen till palatset i centrum av en stad vid en svart å. Ett möte sten mot sten.

Raketa arbetar - i teori och praktik - med projekt som befinner sig i gränslandet mellan konst/design/arkitektur och med utgångspunkt i det offentliga rummet. De intresserar sig framför allt för den alternativa världskarta som ritas upp mellan det digitala och det urbana, det mentala och den vilda terrängen: de alternativa geografier som ligger som ett raster över världen, letar sig in mellan, under, ovan.

Raketa har funnits sedan år 2000 som en pågående experiment; ett laboratorium-in-progress. RAKETA _ PRESS startades 2004 och är ett oberoende förlag. Do you speak art? Do you read nature?. Raketas arbetsmetoder utgår från idéer om hur konstnärliga processer och metoder kan initiera, skapa och leda till verklig förändring, bryta ned van(e)föreställningar och bygga upp ett nytt seende - ett sätt att tänka, förstå och förklara världen på nytt: kunskapsproduktion på konstnärliga villkor. Arbetet omfattar bland annat inom- och utomhusbyggnationer av olika skala, ljus, projektioner, ljud, landskapsarkitektur, växtlighet och interaktion, dialog. Raketa har på många olika sätt ägnat sig åt offentliga rum, inte minst trädgårdar och parker, från det lilla (t ex dagisgården Tallen), trädgården Handelsträdgården i Lyckeby (Karlskrona), till det pågående projektet kring träarkitektur i nationalparken Kenozero NP i nordvästra Ryssland. Raketas verk tillkommer så gott som alltid i stark och direkt samverkan med de människor som lever på den plats som verken görs för, genom t ex workshops, intervjuer, arkivforskning på orten, de vänder sig till lokala föreningar och entreprenörer som kan och värnar sin närmiljö. De har också ett starkt intresse av att utforska sambanden mellan handens arbete, platsens historia/specifika villkor och det personliga berättandet.

Fakta

Datum:

9 november - 29 december 2019

Vernissage 9 november, finissage 29 december

Tid:

0:00 – 0:00

tisdag-torsdag 12-18, fredag-söndag 12-16

Plats:

Örebro konsthall

Kontakt:

019-214900

Tillgänglighet:

Ramp och handikapptoalett finns

Arrangör:

Örebro konsthall/Örebro kommun

Entré:

Fri entré

Hitta hit:

Olaigatan 17 B

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se