Meny
  • Start
  • / Kommande utställningar

Kommande utställningar

Här hittar du information om våra utställningar 2019.

Fragments of the future

Fragments of the future

Utställningen pågår 8 juni - 1 september

Örebro kommuns fristadskonstnär Fikret Atay kurerar en utställning i Örebro konsthall som också är en del av OpenART. Deltagande konstnärer är förutom Fikret Atay själv också Hito Steyerl, Allora & Callzadilla, Thomas Hirschhorn och Anri Sala. Vernissagen hålls 8 juni kl. 14 och då hålls också ett konstnärssamtal mellan Fikret Atay och Anri Sala (på engelska).

På Örebro konsthall visas i sommar en grupputställning som framställts i ett nära samarbete med Fikret Atay, kurdisk konstnär som sedan två år är bosatt i Örebro.

I Fragments of the future har bilden en central plats.

Konstnärerna har intresserat sig för hur bilder skapas och hur bilder påverkar oss i vår syn på vår omvärld. Hur media och makt influerar vårt seende och vårt sätt att se på världen och verkligheten.

Vi lever i en värld uppbyggd av bilder där det blir allt svårare att navigera i vad som är sant eller falskt. Vi omges av bilder med olika syften, som skapats för att informera och dokumentera eller med ett syfte att chockera och sprida rädsla.

Utställningen tar upp hur vi påverkas av det vi ser men också hur vi påverkas att se. Genom de fragment av bilder som vi möts av i nyhetsrapportering, i sociala medier, i reklam och i propaganda skapas narrativ som blir till verklighetsuppfattning och som blir till vår bild av framtiden. Bilder av krig, våldsamheter och död, hur påverkar det vår verklighetsuppfattning och hur påverkar det vår bild av framtiden? Om vi inte tar makten över bilderna så har vi tappat makten över vår framtid?

Frågor som i högsta grad ter sig viktiga att diskutera i dagens samhälle. Vilken framtid vill du se?

Konsten kan hjälpa oss att föreställa oss en ny framtid.

Medverkande konstnärer är:
Allora & Callzadilla, Anri Sala, Fikret Atay, Hito Steyerl och Thomas Hirschhorn.

Konstnärsduon Allora & Callazadilla har skapat ett nytt verk till utställningen där det i installationsform framträder bilder på växtlighet som skuggor av en framtida svunnen värld.

I Thomas Hirschhorns omfattande bildserie Pixel collage undersöks hur bilder visas genom att ställa sammanfogade verkliga bilder av döda och lemlästade med pixlade bilder ur modemagazin.

Fikret Atay visar ett nytt verk filmat på Gotland sommaren 2018. I the flood undersöker han hur bilder ger upphov till tolkningar. ”Att gestalta framtiden när den ser ut som den gör. Hur kan man känna hopp och framtidstro när man är satt på väntan”.

Anri Sala visar 43 Names in the Doldrums som består av en trumma med trumpinnar som alstrar ljud och bildar en rytm.. Vibrationerna är ljudet av en nyhetssändning där namnen på 43 ungdomar som dödats i Mexico år 2016 utan förklaring utav myndigheterna, läses upp.

Hito Steyerls verk How not to be seen a fucking didactic movie är en kommentar till den växande övervakningen av medborgarna i ett samhälle.


En affisch med texten Fragments of the future
Cecilia Jansson & Geoffrey Chadsey

Cecilia Jansson & Geoffrey Chadsey

14 september - 3 november

Cecilia Jansson, konstnär från Örebro, ställer ut tillsammans med amerikanen Geoffrey Chadsey.

Cecilia Jansson är keramiker i grunden men arbetar med teckning och andra tekniker. Hon har bland annat fått region Örebro läns kulturpris, haft stipendie för att arbeta i Kina och ställt ut på Venedigbiennalen.

Geoffrey Chadsey är konstnär från Brooklyn mest känd för sina bilder där han undersöker frågor om identitet och (främst) den manliga kroppen och leker med bilden av våra könsroller.

Raketa

Raketa

9 november - 29 december

Samlingsutställning med konstnärsgruppen Raketa.

Senast uppdaterad: 31 maj 2019

Publicerad: 17 augusti 2017

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se