Meny

Utställningar

EVA HILD

Entity

Utställningen pågår 10 november– 30 december

Eva Hild i sin studio

Eva Hild är med sina karaktäristiska organiska former en av Sveriges mest framgångsrika skulptörer. Hild har en stark position på den internationella konstscenen och är representerad i betydande privata och institutionella samlingar runt om i världen.

Hennes skulpturer är som kroppar exponerade för tryck och rörelse. Skulpturerna är långsamt uppbyggda för hand av tunna lager lera, men det är hålrummen, luften och tomheten som definierar formen. Tomrummet är lika mycket en del av skulpturen som den fasta materian - kroppar där närvaro och frånvaro möts. Såväl utsida som insida är presenterad och de avancerade formerna uttrycker både en skörhet, sinnlig lätthet och en kraftfull styrka.

"Jag undersöker sakernas tillstånd. Öppningar som plötsligt uppstår och leder vidare. Rörelser och komplexa strukturer som finns under ytan, ett nätverk av hål, gångar och inre rum. I en långsam arbetsprocess låter jag tankar och ord omformas i ett material. Jag för en dialog med formen - dess egenskaper fyller i berättelsen, utvidgar den och låter den ta andra vägar."

Eva Hild är född 1966 i Lidköping, uppvuxen i Borås och utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg (MFA 1998). Hon är representerad på bland annat Museum of Arts and Design (New York, USA), Museum of Fine Arts (Boston, USA), Sèvres Ceramics Museum (Paris, France) och Museum of Modern Ceramic Art (Mino, Japan). I Sverige finns hennes verk i betydande samlingar såsom Nationalmuseum i Stockholm, Borås Konstmuseum, Röhsska Museet i Göteborg och hon har erhållit ett flertal priser, utmärkelser och stipendier både i Sverige och internationellt.

Genom åren har Eva Hild också genomfört offentliga utsmyckningar i storformat, exempelvis det tvådelade verket Binär som är permanent placerat utanför Regeringskansliet i Stockholm och den imponerande, sex meter höga, vitmålade aluminiumskulpturen Rubato utanför Malmö konserthus.

"Erfarenheter i mitt liv ger mig känslor som jag gestaltar i de tunna, skalformiga volymerna. En kropp, ett tunt skal som förgrenas, smälter samman och bildar rum i rummet, hål åt alla håll."

Senast uppdaterad: 15 november 2018

Publicerad: 31 januari 2017

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se