Södermalmshemmet

Södermalmshemmet ligger nära stadens centrum, har 108 lägenheter och tolv avdelningar fördelade på två sexvåningshus.

Södermalmshemmet, entré

Information till dig som anhörig med närstående på vård- och omsorgsboende

Aktuell information

För dig som vill ha videosamtal med närstående på vård- och omsorgsboende – här finns en guide som visar hur du kommer igång med videosamtal.

Besök på vård- och omsorgsboende

Det finns ett antal rekommendationer som du som anhörig behöver följa om du gör ett besök på våra boenden i Örebro kommun.

  • Stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom.
  • Alla besök ska bokas i förväg – kontakta det aktuella boendet.
  • Besök sker i hyresgästens lägenhet eller utomhus, inte i allmänna utrymmen på boendet. Antalet besökare som kan komma samtidigt kan variera, eftersom det måste finnas möjlighet att hålla avstånd under besöket. Detta stäms av med personalen på det aktuella boendet. För besök i hyresgästens lägenhet rekommenderas en liten krets där avstånd är möjligt.
  • Tänk på att ha en god handhygien inför, under och efter besöket.
  • Under perioder med hög samhällsspridning av covid-19 kan anhörig använda munskydd eller visir. Munskydd ska användas i första hand omöjligt.
  • Hyresgäster som är vaccinerade kan, tre veckor efter dos ett, träffa besökare under förutsättning att dessa är symtomfria. Besöket kan ske utan skyddsutrustning och man behöver inte hålla avstånd i hyresgästens lägenhet. Det är viktigt att besökare håller avstånd till andra hyresgäster och personal.
  • Det går bra att ta med till exempel fika, presenter eller blommor.

Varje boende har lokala besöksrutiner, vilket betyder att besöksrutinerna kan skilja sig något mellan olika boenden. Lokala besöksrutiner kan komma att ändras vid eventuella smittutbrott.

Välkommen att höra av dig till aktuellt boende om du har frågor, eller om du vill boka ett besök!

Här finns mer information med anledning av coronaviruset.

Boendemiljö

Nio avdelningar är gruppboenden för personer med demenssjukdom och en avdelning är vårdboende för personer med demenssjukdom. Två avdelningar är för personer med somatisk sjukdom.

Lägenheterna

Varje avdelning består av nio lägenheter. Varje lägenhet har ett pentry, dusch samt toalett. På varje avdelning finns ett gemensamt kök och allrum. Varje lägenhet och alla gemensamhetsutrymmen är också utrustade med sprinklersystem. Mellan husen finns en stor gemensam trädgård.

Vår målsättning

På Södermalmshemmet lever vi värdegrunden varje dag. Våra boende får en god individuell vård och omsorg, en meningsfull vardag, delaktighet och valfrihet i en trygg och säker miljö. De boende får en säker hälso- och sjukvård samt ett professionellt bemötande. Vi arbetar med ett rehabiliterande arbetssätt, med kompetent personal som har rätt utbildning.

Personal

Sammanlagt tjänstgör cirka 130 medarbetare fördelade på vårdbiträden, under­sköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeut, kulturombud, administratör och fyra enhetschefer.

Vår personal är delaktig och engagerad och kvalitetsarbete sker i en strukturerad form och dokumenteras. Vi arbetar med ett nära ledarskap genom att vi har sjuksköterskor med arbetsledaransvar på varje avdelning.

Hälso- och sjukvård

Det finns sjuksköterska dagtid, kvällar, nätter och helger har vi ett samarbete med andra enheter och sjuksköterska kommer till oss vid behov. Alla boende har en omvårdnadsansvarig sjuksköterska. Läkare kommer till boendet två gånger i veckan och kan vid behov även göra hembesök.

Södermalmshemmet har två arbetsterapeuter som vid behov arbetar med rehabilitering och tillgodoser behovet av hjälpmedel. Alla boende har rätt till subventionerad tandvård samt kostnadsfri munvårdsbedömning en gång per år. På Södermalmshemmet finns det även ett demensteam som används i demensvården.

Samverkan

Samverkan sker mellan den boende, närstående och personal genom ankomstsamtal, kontaktmannaskap, vårdplaneringar och anhörigträffar. På Södermalmshemmet finns personal som är flerspråkiga. Exempel på språkkunskaper inom verksamheten är engelska, bosniska, persiska, arabiska, ryska och turkiska.

Mat och måltider

På Södermalmshemmet värdesätter vi maten och matsituationen högt. Vi serverar frukost, lunch och middag samt eftermiddagskaffe mellanmål, kvälls- och nattmål. Huvudkomponenterna till lunch och middag tillagas i Skebäcksköket, tillbehören tillreder vi själva. Alla måltider ingår i kostavgiften. Du väljer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen eller i din egen lägenhet.

Meny

Meny för vård- och omsorgsboende med alternativ.

Om du vill se rättens ingredienser – klicka på pilen till höger.

Om du vill prenumerera på menyn i din kalender – klicka på "Kalender".

Aktiviteter

Kontaktpersonerna har huvudansvaret för de individuella aktiviteter som önskas men vi har även ett kulturombud som anordnar gemensamma aktiviteter varje vardageftermiddag såsom exempelvis herrträffar, sittgymnastik och promenadgrupper.

Vi samarbetar även med ideella föreningar och skolor i samband med aktivitet. Här finns även en samlingssal som används vid högtider och andra tillfällen.

Städning och tvätt

Städning av lägenhet sker en gång varannan vecka samt vid behov. Tvättmaskin och torktumlare finns på varje våning och sköts gemensamt.

Pengar och värdesaker

Om den boende inte utför sina ekonomiska ärenden själv, behöver vi veta vem som gör det. Kontaktpersonerna är ansvariga för redovisning av kontanter till den boende eller till den som hjälper till med ekonomin.

Kontakt

Besöksadress

Skomakaregatan 4–6, 702 24 Örebro.

Hitta till Södermalmshemmet med hjälp av karta.

Telefonnummer

Enhetschefer

Administrativ assistent

Maria Nilsson, 019-21 32 19, maria.b.nilsson@orebro.se

Administratör

Sanina Civic, 019-21 32 10.

Arbetsterapeut

019-21 46 79, 019-21 32 56.

Avdelningar

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!