Skäpplandsgården (entreprenad)

Skäpplandsgården ligger centralt i Haga med närhet till fina strövområden. Det finns också en gemensam trädgård som används flitigt under sommarhalvåret.

Skäpplandsgården, entré och interiör

Boendemiljö

Välkommen till Skäpplandsgården, ett vårdboende beläget i västra Örebro. Hos oss bor du i en trivsam miljö omgivet av vackra grönområden. Verksamheten är granne med anrika Karlslunds herrgård och Haga centrums affärer, caféer, restauranger och övriga serviceinrättningar. Verksamheten består av 27 boendeplatser på tre enheter varav två enheter är avsedda för personer med demenssjukdom.

Varje enhet har gemensamma utrymmen såsom kök, matsal och ett stort allrum där vi umgås, intar måltider, ser på TV eller dricker en kopp kaffe. I vår gemensamma trädgård anordnar vi under vår- och sommarmånaderna uteaktiviteter, fester och grillkvällar.

Norlandia är på uppdrag av Örebro kommun ansvarig för driften av verksamheten. Under ledning av verksamhetschef arbetar undersköterskor, sjuksköterskor, arbets­terapeut och en kultur- och aktivitetsansvarig medarbetare med vård och omsorg till dig som boende.

Vår värdegrund

Vår värdegrund – CARE Competent

Vi kan mycket och vill ännu mer. Vår tjänst är kunskapsbaserad och vi är en lärande organisation som utvecklar medarbetarnas kompetens.

Ambitious

Vi är innovativa och letar efter bra lösningar för våra anställda och våra kunder. Vi är en positiv utmanare på marknaden och en viktig bidragsgivare när det gäller vidare­utveckling av tjänster.

Respectful

Vi tar utgångspunkt i den enskilda människans behov och resurser. Vi är öppna och lyhörda i alla våra relationer.

Energetic

Vi vet vad vi vill och vad som krävs. Vi arbetar målmedvetet för att lyckas med våra uppdrag. Vi utstrålar energi och arbetsglädje.

Mat och måltider

Mat och måltiden är en viktig del av dagen. På Skäpplandsgården är vi måna om att kunna servera god och nyttigt mat och vi har en gastronom som hjälper till med att göra en näringsriktig och varierad meny. Vi skiljer på året genom att duka fint till helger och högtider, till storhelger erbjuds dryck som den boende önskar och är van vid.

På Skäpplandsgården har du som boende möjlighet att välja en av två rätter till lunch varje dag i veckan. Maten beställs av Dafgård och värms och tillreds på avdelningen. Måltiden serveras av omsorgspersonal som också deltar, allt för att skapa en smaklig och trevlig stund tillsammans vid matbordet. Vi på Skäpplandsgården arbetar hårt för att alltid erbjuda god och näringsriktig mat, som är varierad och avpassad efter säsong och högtider.

Kultur och aktiviteter

För oss är det av största vikt att utifrån individuella behov skapa möjlighet till delaktighet och aktivitet för varje boende. Detta överensstämmer väl med vår filosofi om ett "Gott liv – Varje dag". På Skäpplandsgården arbetar vi aktivt med att realisera detta genom exempelvis ett rikt kultur- och aktivitetsliv i och utanför boendet.

Varje vecka erbjuds aktiviteter enskilt eller i grupp så som gudstjänster, bingo, sittgympa, hantverkskurser, måleri samt högläsning. Utöver detta anordnas bland annat frågesporter och olika konserter. Vi strävar efter att alla aktiviteterna är meningsfulla för den boende och bidrar till ett gott liv.

På Skäpplandsgården finns en kultur- och aktivitetsansvarig tre dagar i veckan som ansvarar för de större aktiviteterna som sker på och utanför boendet. På Skäpplandsgården anordnar vi aktiviteter och kulturella evenemang varje dag. Vår målsättning är att skapa en aktiv, social och meningsfull tillvaro där dina förutsättningar, behov och önskemål är vägledande.

Vår kultur- och aktivitetsansvariga medarbetare presenterar varje vecka ett gemensamt kultur- och aktivitetsprogram som även omfattar besök av lokala föreningar. Utflykter, filmvisningar, promenader, gymnastik, vinprovningar, fester, dans, musikkvällar är endast ett axplock av aktiviteter vi anordnar. Utöver de gemensamma aktiviteterna har du varje vecka egen tid med din kontaktperson för individuella aktiviteter.

Omvårdnad, hälso- och sjukvård

Omvårdnad - ta vara på det friska

Vi vet att hälsan är grunden för hur vi har det i vardagen. För att säkerställa att våra boende har det så bra som möjligt, ser vi till att den boende alltid har en direktkontakt med sin kontaktperson.

Kontaktpersonen ansvarar för att den boendes vård- och omsorgsbehov blir tillgodosedda samt att de önskemål som den boende har blir bemötta på bästa sätt. Varje boende har också en omsorgsansvarig sjuksköterska som har vårdansvar för den boende.

På Skäpplandsgården har vi ett team av medarbetare som ska ser till att den boende får sina behov och önskemål tillgodosedda i möjligaste mån. Här finns läkare, sjuk­sköterskor, arbetsterapeut, undersköterskor, vårdbiträden, sjukgymnast tillgängliga för samtliga boende.

Skäpplandsgården är bemannad med sjuksköterska varje vardag mellan kl. 7–15.30. Kvällar och helger finns en gemensam sjuksköterska på Skäpplandsgården och Sirishof. Skäpplandsgården har en arbetsterapeut två dagar i veckan. Läkare och sjukgymnast kommer en gång i veckan.

Pengar och värdesaker

Varje lägenhet har ett värdeskåp, där boende kan förvara en mindre summa pengar, till exempel för fotvård och hårvård. Det är kontaktpersonen som ansvarar för redovisningen.

Lägenheterna­

Varje lägenhet har pentry, dusch och toalett. Enheterna har vardagsrum och en matsal.

Ritningarna visar avdelningarnas gemensamma utrymmen, var uteplatser finns i anslutning till huset, lägenhetsnummer, mått i lägenheterna m.m.

Kontakt

Besöksadress

Skäpplandsgatan 27, 703 46 Örebro.

Hitta till Skäpplandsgården med hjälp av karta.

Telefonnummer

Verksamhetschef

Senast uppdaterad:
Publicerad: