Ölmbrogården

Ölmbrogården ligger i Ölmbrotorp, ett litet samhälle på landet ca 15 kilometer norr om Örebro. Ölmbrogården är ett vård– och omsorgsboende och ligger långt ifrån storstadens stress. Här kan du njuta av lugnet, frisk luft och natur.

Information till dig som anhörig med närstående på vård- och omsorgsboende

Aktuell information

För dig som vill ha videosamtal med närstående på vård- och omsorgsboende – här finns en guide som visar hur du kommer igång med videosamtal.

Besök på vård- och omsorgsboende

Det finns ett antal rekommendationer som du som anhörig behöver följa om du gör ett besök på våra boenden i Örebro kommun.

  • Stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom.
  • Alla besök ska bokas i förväg – kontakta det aktuella boendet.
  • Besök sker i hyresgästens lägenhet eller utomhus, inte i allmänna utrymmen på boendet. Antalet besökare som kan komma samtidigt kan variera, eftersom det måste finnas möjlighet att hålla avstånd under besöket. Detta stäms av med personalen på det aktuella boendet. För besök i hyresgästens lägenhet rekommenderas en liten krets där avstånd är möjligt.
  • Tänk på att ha en god handhygien inför, under och efter besöket.
  • Under perioder med hög samhällsspridning av covid-19 kan anhörig använda munskydd eller visir. Munskydd ska användas i första hand omöjligt.
  • Hyresgäster som är vaccinerade kan, tre veckor efter dos ett, träffa besökare under förutsättning att dessa är symtomfria. Besöket kan ske utan skyddsutrustning och man behöver inte hålla avstånd i hyresgästens lägenhet. Det är viktigt att besökare håller avstånd till andra hyresgäster och personal.
  • Det går bra att ta med till exempel fika, presenter eller blommor.

Varje boende har lokala besöksrutiner, vilket betyder att besöksrutinerna kan skilja sig något mellan olika boenden. Lokala besöksrutiner kan komma att ändras vid eventuella smittutbrott.

Välkommen att höra av dig till aktuellt boende om du har frågor, eller om du vill boka ett besök!

Här finns mer information med anledning av coronaviruset.

Boendemiljön

På Ölmbrogården finns två korttidsboende med 13-16 platser, Gläntan och Linden. Det finns ett gruppboende med 8 platser för personer med demenshandikapp som heter Heden och ett vårdboende med 8 platser för personer med demenshandikapp som heter Ängen.

En lägenhet på Heden och en på Ängen är dubblett med delat badrum. Dessa lägenheter kan med fördel bebos av make-par. På Heden bor även två marsvin och två långhåriga kaniner.

Ölmbrogården är ett suterränghus så var du än befinner dig på huset så är du på markplan.

Lägenheterna

Varje lägenhet består av ett rum med kokvrå och eget badrum. I dubbletterna delar man badrum och kokvrå. Hyran ligger på i snitt 5 100 kr per månad.

Utanför din lägenhet finns gemensamma lokaler som vi disponerar tillsammans såsom kök, tv-rum och rum för aktivitet. Det finns rum där man kan umgås med andra boende och gäster.


Ritningarna visar avdelningarnas gemensamma utrymmen, var uteplatser finns i anslutning till huset, lägenhetsnummer, mått i lägenheterna m.m.

Utomhusvistelse

På Ölmbrogården finns många planerade ytor för utomhusvistelse och alla "ute-platser" finns i markplan där boende och gäster själva kan välja att gå ut när de vill. Dörrarna till uteplatserna står oftast öppna under våren och sommaren.

På korttidsboendena Gläntan och Linden finns två uteplatser, en på husets framsida och en på baksidan. På Ängen finns en balkong där du kan sitta i lä tidigt på året och njuta av solen och på Heden finns en altan med tak. Från altanen går en ramp ut i trädgården där det finns flera odlingar.

Närmiljö

I närområdet finns det många fina spår i skogen för härliga promenader i skogsmiljö. På boendet finns en parcykel och tycker du om att cykla får du hjälp med att ta en tur ut i naturen eller i närområdet.

En idrottsanläggning ligger nedanför boendet där det ofta spelas fotboll. Är du intresserad kan du få hjälp att gå ned och titta på en match.

Ölmbrogården ligger omgivet av skola och förskola, och det är ofta barn i rörelse, både inne i huset och utanför. Varje år bjuds boendet till förskolan för att dansa kring midsommarstången och på Lucia kommer barnen från skolan in och lussar för oss.

Mat och måltider

I boendet ingår helpension med tre huvudmål och två mellanmål. Du som boende väljer själv var du vill äta dina måltider, i din lägenhet, i restaurangen eller i köket på våningen tillsammans med de andra boende. Måltiden är en trevlig stund och är ett utmärkt tillfälle att umgås.

På Ölmbrogården har vi vårt eget tillagningskök och restaurang.

Meny

Meny för vård- och omsorgsboende med alternativ.

Om du vill se rättens ingredienser – klicka på pilen till höger.

Om du vill prenumerera på menyn i din kalender – klicka på "Kalender".

Inflyttande

När du flyttar in hos oss kommer en av våra medarbetare utses till att vara din kontaktman. Tillsammans gör du och kontaktmannen en individuell plan över vilken omsorg/service du behöver samt vilka sociala och kulturella intressen du har.

I samband med inflyttning får du en mapp med bl.a. ett frågeformulär där din levnadsberättelse kan nedtecknas. Detta för att vi på bästa sätt kan möta dig. Närstående kan också delta i planeringen om du önskar detta eller om det finns behov.

Kontaktmannen är den du och dina närstående i första hand vänder sig till med frågor och synpunkter.

Personalens kompetens och bemanningen

Omsorgspersonalen som arbetar på Ölmbrogården finns tillgänglig dygnet runt. Vi som arbetar här bär namnskylt.

All personal på Ölmbrogården arbetar salutogent. Att arbeta salutogent innebär att vi arbetar hälsobefrämjande. Vi utgår från det friska. Vi arbetar med att stärka KASAM, som är en förkortning av en känsla av sammanhang. För att stärka känslan av sammanhang arbetar vi med begreppen hanterbarhet, begriplighet och meningsfullhet.

Vi strävar efter att personalen du möter ska ha en god kännedom om dig, samtidigt som de ska vara välbekanta för dig. De kommer att hjälpa dig i din lägenhet med den omsorg du behöver.

Den omsorg vi utför anpassas utifrån valfrihet, självbestämmande och inflytande med den boende i centrum

Kommunikation/trygghetslarm

Ölmbrogården har ett larmsystem som innebär att det är en "tyst" larmmiljö, dvs. inga larm hörs i korridoren. Du får en larmknapp att bära på dig. Genom larmet kan du som boende alltid nå personal.

Din dörr öppnas och låses automatiskt via din larmknapp. Det innebär att din dörr alltid är låst utifrån.

Närstående

Närstående och vänner är alltid välkomna. Entrén är öppen vardagar klockan 7–16. Övriga tider får besökare ringa på porttelefonen, så öppnar personalen.

Hälsovård

Det finns alltid en sjuksköterska tillgänglig dagtid. Kvällar och helger har en sjuksköterske­patrull ansvaret. Alla som bor hos oss har en omvårdnadsansvarig sjuksköterska. Läkare kommer till boendet en gång i veckan och kan även göra hembesök när det behövs. Högkostnadsskyddet gäller.

Ölmbrogården har arbetsterapeuter som är ansvarig för rehabilitering och hjälpmedel. Vi har även besök en gång i veckan av sjukgymnast.

Städning och tvätt

Städning av lägenheten sker var tredje vecka av kontaktperson eller annan personal. Tillgång till tvättstuga finns på varje våningsplan. Personalen hjälper dig med tvätten om du behöver assistans.

Pengar, värdesaker, hemförsäkring

När du flyttar in hos oss vill vi veta vem som hjälper dig med dina ekonomiska ärenden om du inte gör det själv. Det finns ett värdeskåp på boendet där du kan låsa in pengar och värdesaker. Hemförsäkring tecknar du själv.

Tv, telefon, post, tidning

Du kan ha tv i din lägenhet, installera telefon och du kan ha din tidning adresserad till dig på boendet. Tidningen levereras centralt i huset och delas ut av personal varje morgon. Post delas ut dagligen av personal. I det gemensamma tv-rummet finns utrustning för att se film och tv-program.

Frisör och fotvård

Fotvårdsspecialist kommer till Ölmbrogården. Du bokar själv tid (kontaktmannen kan hjälpa dig med detta om behov finns) och du bekostar fotvården själv.

Det finns även en frisör i samhället, där du kan välja att boka tid och klippa sig. Personalen hjälper dig att ta dig dit vid behov.

Ölmbrogården på Instagram

Besök gärna vår Instagramsida där vi skriver om vad vi gör på våra boenden, om aktiviteter, fester och livets små vardagligheter.

Ölmbrogården

Ölmbrogården, Ölmbrovägen 6

Kontakt

Besöksadress

Ölmbrovägen 6, 718 40 Dyltabruk.

Hitta till Ölmbrogården med hjälp av karta.

Telefonnummer

Enhetschef

Hanna Herud, 019-21 25 35, hanna.herud@orebro.se.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!