Klosterbacken

Klosterbacken ligger centralt strax norr om stadens hjärta. Buss och tågkommunikationer finns i absolut närhet. Bilparkering mot avgift finns i anslutning till boendet.

Information till dig som anhörig med närstående på vård- och omsorgsboende

Aktuell information

För dig som vill ha videosamtal med närstående på vård- och omsorgsboende – här finns en guide som visar hur du kommer igång med videosamtal.

Besök på vård- och omsorgsboende

Det finns ett antal rekommendationer som du som anhörig behöver följa om du gör ett besök på våra boenden i Örebro kommun.

  • Stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom.
  • Alla besök ska bokas i förväg – kontakta det aktuella boendet.
  • Besök sker i hyresgästens lägenhet eller utomhus, inte i allmänna utrymmen på boendet. Antalet besökare som kan komma samtidigt kan variera, eftersom det måste finnas möjlighet att hålla avstånd under besöket. Detta stäms av med personalen på det aktuella boendet. För besök i hyresgästens lägenhet rekommenderas en liten krets där avstånd är möjligt.
  • Tänk på att ha en god handhygien inför, under och efter besöket.
  • Under perioder med hög samhällsspridning av covid-19 kan anhörig använda munskydd eller visir. Munskydd ska användas i första hand omöjligt.
  • Hyresgäster som är vaccinerade kan, tre veckor efter dos ett, träffa besökare under förutsättning att dessa är symtomfria. Besöket kan ske utan skyddsutrustning och man behöver inte hålla avstånd i hyresgästens lägenhet. Det är viktigt att besökare håller avstånd till andra hyresgäster och personal.
  • Det går bra att ta med till exempel fika, presenter eller blommor.

Varje boende har lokala besöksrutiner, vilket betyder att besöksrutinerna kan skilja sig något mellan olika boenden. Lokala besöksrutiner kan komma att ändras vid eventuella smittutbrott.

Välkommen att höra av dig till aktuellt boende om du har frågor, eller om du vill boka ett besök!

Här finns mer information med anledning av coronaviruset.

Boendemiljö

Klosterbacken är sammanbyggt med Olaus Petri vårdcentral. Boendet är kommunalt men drivs som intraprenad sedan 2008.

Boendet har 60 vårdplatser fördelat på följande fyra grupper; ett gruppboende och ett vårdboende för personer med demenssjukdom samt två grupper med somatisk inriktning. Vi har också ett övernattningsrum som anhöriga kan hyra och det finns möjlighet till förrådsförvaring.

Parboende

På Klosterbacken finns lägenheter där vi erbjuder parboende. Det innebär att den som är anhörig (maka/make/partner) kan bo tillsammans med sin närstående som har beslut på boende. Det finns även möjlighet att bo tillsammans då båda parter har ett beslut på boende.

Lägenheterna

Lägenheterna är mellan 37,5 m² och 50 m² med pentry och eget badrum. Rummen är utrustade med elmanövrerad säng och trygghetslarm. Hyran är mellan 6 400 kr och 8 000 kr per månad. Hyresvärden är Länsgården.

Väl tilltagna gemensam­hets­utrymmen finns med kök och allrum där vi möblerat med en blandning av gammalt och nytt. Även en enklare träningslokal finns att använda.

Vi har gott om konst och bland annat genomsyras gemensamhetsutrymmena av väggmålningar med konst av Monica Sahlin.

Vår vackra trädgård och utemiljö skapar förutsättningar för god utevistelse året om.

Ritningarna visar avdelningarnas gemensamma utrymmen, var uteplatser finns i anslutning till huset, lägenhetsnummer, mått i lägenheterna m.m.

Panoramabilder från Klosterbacken

Våra mål

Vi som arbetar på Klosterbacken strävar efter att ge de boende en trygg och säker vård med individen i centrum. Här är det de individuella vård- och omsorgsbehoven som styr den omvårdnad som ges. En individuell vårdplan tas fram med undersköterska, sjuksköterska och arbetsterapeut, även anhöriga får vara delaktiga. Vårdplanen följs upp regelbundet och ändras vid behov.

Samverkan med anhöriga

Vi främjar samverkan mellan den som bor här, anhöriga och personalen genom att den boende har 1–2 kontaktpersoner i personalgruppen. Vi samverkar med Anhörigcentrum och vi har utbildade anhörigombud. Varje år erbjuder vi anhöriga att komma på enskilda stödsamtal samt gemensamma anhörigträffar med aktuella teman.

Nyhetsbrev skickas regelbundet hem till den som är anhörig (via e–post eller brev) med aktuell information om vad som är på gång på Klosterbacken.

Mat och måltider

Vi serverar frukost, lunch, middag och mellanmål vid behov. Maten kommer från Skebäcksköket och anpassas efter årstider och helgdagar. Alla måltider ingår i kostavgiften. Vi har kostombud som arbetar med övergripande kostfrågor inom verksamheten för att skapa bra måltidsmiljö.

Meny

Meny för vård- och omsorgsboende med alternativ.

Om du vill se rättens ingredienser – klicka på pilen till höger.

Om du vill prenumerera på menyn i din kalender – klicka på "Kalender".

Boende och närstående har möjlighet att koka kaffe i lägenheten och det finns även kylskåp för förvaring av dryck och livsmedel.

Hälso- och sjukvård

Dagtid finns alltid sjuksköterskor i tjänst liksom en arbetsterapeut. En nattpatrull med sjuksköterska finns att tillgå vid behov nattetid. Alla boende/gäster har sin omvårdnadsansvariga sjuksköterska och arbetsterapeut.

Sjukgymnast och läkare finns att tillgå från Olaus Petri vårdcentralen. Eventuell räkning för dessa kommer från Region Örebro Län. Alla boende har rätt till hembesök från en tandhygienist en gång per år och subventionerad tandvård.

Aktiviteter

Olika aktiviteter sker genom våra kontakter med bl.a. Medborgarskolan, församlingar, sånggrupper och dansgrupper. På våra boenderåd och genom den individuella omvårdnadsplaneringen fångar vi upp de önskemål och behov som finns och vi strävar efter att skapa förutsättningar för att tillgodose dem. Frisör och fotvårdsterapeut utför arbete efter beställning, kontaktpersonen hjälper till att boka tid.

Aktiviteter på Klosterbacken februari 2020. Pdf, 86.8 kB. (Pdf, 86.8 kB)

Aktiviteter på Klosterbacken mars 2020. Pdf, 87.5 kB. (Pdf, 87.5 kB)

Aktiviteter på Klosterbacken maj 2020. Pdf, 75.6 kB. (Pdf, 75.6 kB)

Aktiviteter på Klosterbacken juni 2020. Pdf, 169.2 kB. (Pdf, 169.2 kB)

Aktiviteter på Klosterbacken oktober 2020. Pdf, 91.4 kB. (Pdf, 91.4 kB)

Aktiviteter på Klosterbacken november 2020. Pdf, 82.9 kB. (Pdf, 82.9 kB)

Städning och tvätt

Städning utförs av företaget TS-städ i de gemensamma utrymmena och lägenheterna städas var tredje vecka av omvårdnadspersonalen. Tvätten tas om hand på respektive avdelning, under förutsättning att kläder och sängutrustning går att tvätta i tvättmaskin.

Pengar och värdesaker

Det är viktigt för oss att veta vem som är behjälplig i ekonomiska ärenden. En mindre summa bör kunna disponeras för utgifter till t.ex. fot- och hårvård, apoteksvaror m.m. För att vi ska kunna ansvara för den enskildes medel så får dessa högst uppgå till 1 500 kronor enligt central riktlinje. Pengarna ska förvaras i ett personligt värdeskåp.

Övrigt

Alla boende/gäster/anhöriga får vid inflyttning en mapp med information som kan vara bra att ha. Vid frågor och funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss via kontaktuppgifterna nedan.

Nyhetsbrev och information

Ansökan om plats

Är du eller din närstående intresserad av att bo på Klosterbacken? Ring vår administratör och boka en tid för rundtur hos oss! För att få bo på Klosterbacken behöver du ett beslut om särskilt boende.

Ansökan gör du hos en biståndshandläggare, ring Servicecenter 019-21 10 00 för mer information.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker om plats på vård- och omsorgsboende.

Frågor, synpunkter och klagomål

På Klosterbacken lyssnar vi på dig! Vi är tillmötesgående och om du har frågor, synpunkter och klagomål vill vi höra det. Vänd dig till någon av cheferna så kommer de försöka hjälpa dig. Lättast når du Anna-Karin och Gina via e-post, alternativt via telefon tidig förmiddag måndag-fredag. Se kontaktuppgifter nedan.

Kontakt

Besöksadress

Ribbingsgatan 10–14, 703 63 Örebro. Huvudingång via Ribbingsgatan 12.

Hitta till Klosterbacken med hjälp av karta.

Postadress

Örebro kommun, Klosterbacken, Box 34640, 701 35 Örebro.

Telefonnummer

Administratör

Enhetschefer

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!