Klosterbacken

Klosterbacken ligger centralt norr om stadens hjärta. Tåg och busskommunikationer finns i absolut närhet vid Resecentrum. Bilparkering mot avgift finns i anslutning till boendet.

Boendemiljö

Klosterbacken är ett särskilt boende som byggdes 1993. Verksamheten drivs som intraprenad. Vi har 62 lägenheter fördelade på fyra avdelningar. Två avdelningar med somatisk inriktning och två avdelningar med kognitiv inriktning. Närhet finns till Olaus Petri vårdcentral och apotek. Vi har ett övernattningsrum som anhöriga kan hyra och möjlighet finns till förrådsförvaring.

Vi har fyra parlägenheter som innebär att en partner kan bo tillsammans med sin närstående med beslut på boende.

Lägenheterna

Lägenheterna är mellan 37,5 m² och 50 m² med pentry och eget badrum. Rummen är utrustade med elmanövrerad säng och trygghetslarm. Hyran är mellan 7 700 kronor och 9 100 kronor per månad. Hyresvärden är Länsgården.

Vi har väl tilltagna gemensamhetsutrymmen med kök och allrum med en blandning av gammal och ny möblering. Vi har gott om konst i gemensamhetsutrymmena och vår vackra trädgård och utemiljö skapar förutsättningar för god utevistelse året om.

Ritningarna visar avdelningarnas gemensamma utrymmen, var uteplatser finns i anslutning till huset, lägenhetsnummer, mått i lägenheterna med mera.

Våra mål

Vi utgår från Vård- och omsorgs värdegrund som innebär att våra boende ska kunna leva sitt liv som de vill utifrån bakgrund, nutid och framtid. Här är det de individuella vård- och omsorgsbehoven som styr den omvårdnad som ges. En individuell vårdplan tas fram med undersköterska, sjuksköterska och arbetsterapeut, även anhöriga får vara delaktiga. Vårdplanen följs upp regelbundet och ändras vid behov. Tillsammans i team arbetar vi för att ge våra boende ett liv fyllt av mening, glädje och gemenskap.

Klosterbackens avdelningar med kognitiv inriktning har fått diplomet Stjärnmärkt. Det är ett bevis för att medarbetarna har grundläggande kunskap om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat. Stjärnmärkt är en utbildningsmodell från Svenskt Demenscentrum som har högsta prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

På Svenskt Demenscentrums webbplats kan du läsa mer om Stjärnmärkt.

Samverkan

För att ta vara på varje individs behov och möjligheter har vi välkomstsamtal, kontaktmannaskap, teamträffar och vårdplanering. Hos oss sker samverkan i team mellan boende, medarbetare, närstående och anhöriga.

Varje år erbjuder vi gemensamma anhörigträffar med aktuella teman. Nyhetsbrev skickas regelbundet hem till den som är anhörig (via e–post eller brev) med aktuell information om vad som är på gång på Klosterbacken. Vi samverkar med Anhörigcentrum.

Mat och måltider

Klosterbacken serverar frukost, lunch, middag, eftermiddagskaffe och mellanmål. Maten som serveras tillagas i Skebäcksgårdens kök och anpassas efter årstider och helgdagar. Alla måltider ingår i kostavgiften. Vi har kostombud som arbetar med övergripande kostfrågor inom verksamheten för att skapa bra måltidsmiljö.

Meny

Meny för vård- och omsorgsboende med alternativ.

Om du vill se rättens ingredienser – klicka på pilen till höger.

Om du vill prenumerera på menyn i din kalender – klicka på "Kalender".

Boende och närstående har möjlighet att koka kaffe i lägenheten och det finns även kylskåp för förvaring av dryck och livsmedel.

Hälso- och sjukvård

Klosterbacken samverkar med Olaus Petri vårdcentral. Dagtid finns sjuksköterskor och arbetsterapeuter i tjänst. Alla boende har sin omvårdnadsansvariga sjuksköterska och arbetsterapeut. Läkarrond sker varje vecka och besök av sjukgymnast. Eventuell räkning för dessa kommer från Region Örebro Län.

Alla boende har rätt till hembesök från en tandhygienist en gång per år och subventionerad tandvård. Kvällar och helger sker samverkan med andra sjuksköterskegrupper. Nattetid servas verksamheten av en sjuksköterskepatrull.

Aktiviteter

Klosterbacken har en kultur och aktivitetsgrupp som tillsammans planerar olika aktiviteter. Det är musikunderhållning, promenader enskilt och i grupp, högläsning, spela spel, film, musik, utflykter, bakning, rörelser, sång med mera. Vi har även många fina stunder av social samvaro enskilt och i grupp.

Vi har även kontakt med bland annat Medborgarskolan, församlingar, sång- och dansgrupper.
På våra boenderåd fångar vi upp önskemål och behov som finns. Vi strävar efter att skapa förutsättningar för att tillgodose det.

Frisör och fotvårdsterapeut utför arbete efter beställning, kontaktpersonen hjälper till att boka tid.

Städning och tvätt

Kontaktperson har huvudansvar för städning i lägenheten. Tvätten tas om hand på respektive avdelning. Städning i de gemensamma utrymmena utförs av företaget Forende.

Pengar och värdesaker

När du flyttar in till oss vill vi veta vem som hjälper dig med dina ekonomiska ärenden. En mindre summa bör kunna disponeras för utgifter, till exempelvis fot- och hårvård, apoteksvaror med mera. För att Klosterbacken ska kunna ansvara för den enskildes
medel får dessa högst uppgå till 1 500 kronor, enligt central riktlinje. I lägenheten har du tillgång till ett personligt värdeskåp.

Övrigt

Vid frågor och funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss via kontaktuppgifterna nedan.

Ansökan om plats

Är du eller din närstående intresserad av att bo på Klosterbacken? Ring vår administratör och boka tid för rundtur.

För att få bo på Klosterbacken behöver du ett beslut om särskilt boende. Ansökan gör du hos en biståndshandläggare, ring Servicecenter 019-21 10 00 för mer information.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker om plats på vård- och omsorgsboende.

Frågor, synpunkter och klagomål

Klosterbacken lyssnar på dig. Vi är tillmötesgående och om du har frågor, synpunkter och klagomål vill vi höra det. Vänd dig till någon av enhetscheferna som du lättast når via e-post, alternativt telefon tidig förmiddag måndag–fredag. Se kontaktuppgifter
nedan.

Kontakt

Besöksadress

Ribbingsgatan 10–14, 703 63 Örebro.
Huvudingång via Ribbingsgatan 12.

Hitta till Klosterbacken med hjälp av karta.

Postadress

Örebro kommun, Klosterbacken, Box 34640, 701 35 Örebro.

Avdelningar

Sjuksköterskor

Arbetsterapeuter

Administratör

Enhetschefer

Enhetschef Hälso- och sjukvård

Ida Revay, 019-21 49 12, ida.revay@orebro.se.

Senast uppdaterad:
Publicerad: