Klosterbacken (boende och utbildning)

Klosterbacken ligger centralt strax norr om stadens hjärta. Buss och tågkommunikationer finns i absolut närhet.

Klosterbacken, entré

Boendemiljö

Klosterbacken är sammanbyggt med Olaus Petri vårdcentral. Verksamheten är kommunal men drivs som intraprenad sedan 2008.

Boendet har 64 vårdplatser fördelat på fem grupper. En grupp är ett gruppboende för personer med demenssjukdom, en är ett vårdboende för personer med demenssjukdom och två grupper är vårdboende för personer med stora omvårdnadsbehov. En grupp med tolv platser finns på korttidsenheten där inriktningen är utredning och rehabilitering. Här finns även ett samarbete med Örebro universitet för sjuksköterske- och arbetsterapeutstudenter där målet är teamarbete.

Lägenheterna

Lägenheterna är mellan 37,5 m² och 50 m² med pentry och eget badrum. Rummen är utrustade med elmanövrerad säng och trygghetslarm. Hyran är mellan 4 300 kr och 6 700 kr per månad. Väl tilltagna gemensamhetsutrymmen finns där vi möblerat med en blandning av gammalt och nytt.

Vi har gott om konst och bland annat genomsyras alla grupper av väggmålningar med konst av Monica Sahlin.

Vår vackra utemiljö skapar förutsättningar för god utevistelse. Under sommarmånaderna erbjuder vi utevistelse måndag till fredag i vårt eget utecafé.

Ritningar på Klosterbacken

Här kan du se på ritningar över äldreboendet Klosterbacken. Ritningarna visar avdelningarnas gemensamma utrymmen, var uteplatser finns i anslutning till huset, lägenhetsnummer, mått i lägenheterna m.m.

Panoramabilder från Klosterbacken

Våra mål

Vi strävar efter att ge en trygg och säker vård med individen i centrum. Här är det du som bor här som själv styr vilken omvårdnad som ges.

Samverkan

Vi främjar samverkan mellan dig som bor här, anhöriga och personalen genom att du har en till två kontaktpersoner i personalgruppen som företräder dig och hjälper dina anhöriga. Vi kallar också till regelbundna vårdplaneringar och träffas under trevliga former vid anhörigträffar.

Mat och måltider

Vi serverar frukost, lunch och middag och däremellan tar vi små kaffestunder. Maten kommer från Skebäcksköket och är mycket smaklig. Alla måltider ingår i kostavgiften.

Matsedel

Menyn visar nuvarande vecka högst upp. Vill du se fler veckor klicka på pilarna högst upp till höger på menysidan.

Matsedel för vård- och omsorgsboende

Boende och närstående har möjlighet att koka kaffe i lägenheten och det finns även kylskåp för förvaring av dryck och livsmedel.

Hälso- och sjukvård

Dagtid finns alltid mellan tre och sju sjuksköterskor i tjänst liksom två arbetsterapeuter. En nattpatrull med sjuksköterska finns vid behov nattetid. Alla boende/gäster har sin omvårdnadsansvariga sjuksköterska och arbetsterapeut. Sjukgymnast och läkare finns att tillgå från Olaus Petri vårdcentralen. Eventuell räkning för dessa kommer från landstinget.

Aktiviteter

Upparbetade kontakter finns genom Medborgarskolan, Vuxenskolan, tre olika församlingar, sånggrupper och dansgrupper. Personalen arbetar med aktiviteter både på grupp- och individnivå utifrån önskemål. Frisör och fotvårdsterapeut utför arbete efter beställning.

På våra boenderåd och genom den individuella omvårdnadsplaneringen fångar vi upp de önskemål som finns och vi strävar efter att skapa förutsättningar för att tillgodose dem.

Städning och tvätt

Städning utförs av TS städ i gemensamma utrymmen och lägenheterna städas av respektive kontaktpersonen. Tvätten tas om hand av omvårdnadspersonal på varje grupp under förutsättning att kläder och sängutrustning går att tvätta i tvättmaskin.

Pengar och värdesaker

Det är viktigt för oss att veta vem som är behjälplig i ekonomiska ärenden. En mindre summa bör disponeras för utgifter till fot och hårvård, apoteksvaror m.m. För att vi ska kunna ansvara för den enskildes medel så får dessa högst uppgå till 1 500 kronor enligt central riktlinje och skall förvaras i ett personligt värdeskåp.

Övrigt

Alla boende/gäster får vid ankomsten en informationspärm med information.

Kontakt

Besöksadress

Ribbingsgatan 10–14, huvudingång via Ribbingsgatan 12.

Hitta till Klosterbacken med hjälp av karta

Postadress: Örebro kommun, Klosterbacken, Box 34640, 701 35 Örebro

Jourtelefon kl. 22–7: 019-21 47 71
Grupp 1: 019-21 47 71
Grupp 2: 019-21 47 72 (Utredning- och rehabiliteringsenhet)
Grupp 3-4: 019-21 47 73, 019-21 47 74
Grupp 5-6: 019-21 47 75, 019-21 47 76
Grupp 7-8: 019-21 47 77, 019-21 47 78

Administrativ assistent, Lisbeth Israelsson, 019-21 29 30

Enhetschefer

Maria Bygdén, 019-21 47 69, maria.a.bygden@orebro.se
Annelie Johansson, 019-21 47 79, annelie.b.johansson@orebro.se

Senast uppdaterad: 14 maj 2018
Publicerad: 29 september 2016
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?