Vård- och omsorgsboende är till för dig som inte kan få den vård och omsorg du behöver i ditt hem. Där bor du i egen lägenhet och det finns personal dygnet runt. Det finns både kommunala och privata boenden på många olika platser i Örebro kommun.
För dig med demenssjukdom finns gruppboende och vårdboende:
Här finns en lista över samliga vård- och omsorgsboenden i Örebro kommun.
På vård- och omsorgsboenden erbjuds omvårdnad, mat, service och aktiviteter utifrån vad du behöver, dygnet runt. Du ska kunna fortsätta att leva ditt liv som du är van vid och som du vill ha det.
Läs mer om vad de enskilda boendena har att erbjuda.
Du har rätt att fortsätta bo tillsammans med din maka/make eller sambo i ett vård- och omsorgsboende. Det gäller även om bara en av er har behov av plats på vård- och omsorgsboende.
Du har rätt att fortsätta leva tillsammans med din maka/make eller sambo i ett vård- och omsorgsboende. Det gäller även om bara en av er har behov av plats på vård- och omsorgsboende.
Att kunna välja var och hur man ska bo när man blir äldre är viktigt. Makar och sambor som har levt tillsammans har rätt att fortsätta bo tillsammans i ett vård- och omsorgsboende, ett så kallat parboende. Det gäller även om endast den ene har behov av ett särskilt boende.
Alla sammanboende vill inte fortsätta att bo tillsammans, men vill ändå leva vardagslivet tillsammans. För att möta rätten att leva hela livet tillsammans erbjuder Örebro kommun flera möjligheter till delad vardag utifrån önskemål och behov vad gäller boendeform, närhet, omsorg, service och sociala aktiviteter.
Den ena partnern bor på vård- och omsorgsboende medan den andra bor kvar hemma. Vård- och omsorgsboendet bjuder aktivt in och välkomnar den hemmaboende till en gemensam vardag med sin partner. Den hemmaboende erbjuds att fortsätta dela måltider och delta i aktiviteter tillsammans med sin partner.
Närhet kan vara avgörande för möjligheten att dela vardagen. Det kan finnas möjlighet att flytta till en seniorbostad i anslutning till, eller i närheten av, vård- och omsorgsboendet. Det kan vara ett alternativ för den som upplever resande till och från vård- och omsorgsboendet som ett hinder.
Örebrobostäder (ÖBO) beviljar förtur till seniorlägenheter för de som har en partner på vård- och omsorgsboende.
Dessa vård- och omsorgsboenden ligger i direkt anslutning till seniorbostäder:
När paret önskar bo tillsammans på vård- och omsorgsboende har de möjlight att göra det. Den medboende får då tillgång till kyl, frys, garderober, tvättmaskin och torkmöjligheter. Köks- och tvättutrustning finns oftast genom storhushållsprincipen. De pentryn som ska finnas i varje lägenhet uppfyller inte de nya kraven för ett självförsörjande hushåll.
Du som bor i vård- och omsorgsboende betalar hyra för lägenheten, avgift för mat och samt en avgift för vård och omsorg.
Hyran varierar mellan olika vård- och omsorgsboenden. Du kan ansöka om bostadstillägg hos Försäkringskassan. TV-licens ingår. Du måste ha en hemförsäkring.
I avgiften för mat ingår frukost, lunch, middag, mellanmål och fika.
I vård och omsorgsavgiften ingår personlig omvårdnad och service, vissa förbrukningsartiklar, t.ex. toalettpapper och rengöringsmedel. Vård och omsorgsavgiften är individuell och beräknas utifrån din inkomst och din hyra. Lämna in dina inkomstuppgifter så har du möjlighet att reducerad avgift. Läs mer om taxor och avgifter.
Du lämnar in dina inkomstuppgifter på ansökningsblanketten "Inkomstförfrågan, beräkning av vård- och omsorgsavgift" som finns på självservicesidan. Du får ett skriftligt besked om din avgift. Avgiften gäller tills vidare. Om uppgifterna ändras är du skyldig att meddela det. Har du nyligen lämnat in inkomstuppgifter behöver du inte lämna in en ny blankett när du fått plats på ett vård- och omsorgsboende.
Om du får dubbla boendekostnader i samband med att du flyttar till ett vård- och omsorgsboende kan du ansöka om sänkt omsorgsavgift i maximalt tre månader. Fyll i blanketten "Ansökan om ändrad beräkning av vård-och omsorgsavgift på grund av dubbla boendekostnader vid flytt till vård- och omsorgsboenden" som finns på självservicesidan. Ansökan ska ha kommit in senast tre månader efter inflyttning.
För att ansöka om vård- och omsorgsboende ringer du Servicecenter och ber att få prata med en biståndshandläggare. Biståndshandläggaren kommer att vilja träffa dig i ditt hem för att göra en utredning. Det är för att få veta vad du behöver hjälp med och bedöma hur dina behov kan tillgodoses. En sjuksköterska och en arbetsterapeut kan också vara med. Dina anhöriga får gärna vara med vid besöket.
Efter utredningen får du ett skriftligt beslut. Är beslutet att du behöver vård- och omsorgsboende placeras du på väntelista. Om du får avslag på din ansökan kan du överklaga beslutet. Vänd dig till din biståndshandläggare om du vill ha hjälp att överklaga.
Du har rätt att önska var du vill bo. Om vi inte direkt har en ledig lägenhet på det boende du önskat kommer du att erbjudas lägenhet på ett annat boende. Om du flyttar till ett boende som inte är ditt förstahandsval, finns möjligheten att byta när det blir en lägenhet ledig.
Väntetiden för att få en lägenhet kan vara upp till tre månader. När en lämplig lägenhet blir ledig i ett vård- och omsorgsboende kontaktas du av personal på boendet för visning av bostaden. Du lämnar besked inom tre dagar och flyttar in inom tio dagar, räknat från den dagen du blev erbjuden lägenheten.
Lägenheten hyrs ut omöblerad, säng och madrass ingår. Du tar med egna möbler och personliga saker för att känna dig hemma. Tänk på att inte möblera för trångt.
På alla boenden arbetar undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och enhetschefer. Vårdpersonal sköter tillsyn och omvårdnad dygnet runt. Tillgång till läkare och sjukgymnast finns. Läs mer om hälso- och sjukvård.
All personal har tystnadsplikt. Det innebär att personal inte får föra vidare sådant som han eller hon fått kännedom om rörande personliga förhållanden utan att den enskilde gett sitt samtycke.
Du som bor i vård- och omsorgsboende betalar hyra för lägenheten, avgift för mat och samt en avgift för vård och omsorg.
Du betalar även dina kläder, hygienartiklar, läkarvård, mediciner, försäkringar, telefon och tidningsprenumeration m.m. Du ansvarar för din personliga ekonomi med eventuell hjälp av närstående eller god man.
För att på bästa sätt möta dina behov av vård, omsorg och rehabilitering gör personalen en individuell vård- och omsorgsplan tillsammans med dig och eventuella anhöriga. För att du ska behålla din förmåga att klara dina dagliga aktiviteter så länge som möjligt arbetar personalen utifrån ett rehabiliterande förhållningssätt. Om du behöver hjälpmedel för din vardag, som t.ex. rullstol eller duschpall, får du det genom arbetsterapeuten på boendet.
Du får en omvårdnadsansvarig sjuksköterska och en kontaktperson som har ett särskilt ansvar att ta tillvara dina behov och önskemål.
På boendet finns matsal och vardagsrum för samvaro. Personalen, föreningar och frivilliga ordnar olika aktiviteter som t.ex. musikunderhållning, högläsning, högtidsfirande.
Om ditt behov av vård ändras kan du behöva byta till en annan avdelning inom boendet eller till ett annat vård- och omsorgsboende där dina behov kan tillgodoses bättre. Bytet görs i samråd med dig och dina anhöriga.
Örebro kommun garanterar dig som bor i vård- eller gruppboende att
För att öka möjligheterna att utveckla och förbättra verksamheten på våra särskilda boenden tar personalen gärna emot tankar, synpunkter och klagomål.