Karlslundsgården

Karlslundsgården är ett välkomnande vård- och omsorgsboende där goda möten och en aktiv vardag står i centrum. För att bidra till ökad trygghet och självständighet är vi hela tiden öppna för att testa hur ny välfärdsteknik kan stärka stödet till dig som hyresgäst. Vi erbjuder även omsorg på teckenspråk.

Information till dig som anhörig med närstående på vård- och omsorgsboende

Aktuell information

För dig som vill ha videosamtal med närstående på vård- och omsorgsboende – här finns en guide som visar hur du kommer igång med videosamtal.

Besök på vård- och omsorgsboende

Regeringen har beslutat att det tillfälliga besöksförbudet på vård- och omsorgsboenden tas bort från och med 1 oktober 2020. Trots att besöksförbudet hävs, finns ett antal rekommendationer du som anhörig behöver följa om du gör ett besök på våra boenden i Örebro kommun.

 • Stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom.
 • Personer över 70 år och andra riskgrupper bör begränsa sina fysiska kontakter.
 • Tänk på att ha en god handhygien inför, under och efter besöket.
 • Alla besök ska bokas i förväg – kontakta det aktuella boendet.
 • Besök sker i hyresgästens lägenhet eller utomhus, inte i allmänna utrymmen på boendet. Antalet besökare som kan komma samtidigt kan variera, eftersom det måste finnas möjlighet att hålla avstånd under besöket. Detta stäms av med personalen på det aktuella boendet. För besök i hyresgästens lägenhet rekommenderas en liten krets där avstånd är möjligt.
 • Vid besöket tar personalen emot dig på eller utanför avdelningen. Där kommer du att få information om vilka rutiner som gäller på just det boendet, till exempel var det finns handsprit. Personalen kommer även att ställa några frågor till dig för att kontrollera att du inte har symtom på covid-19.
 • Besökare, hyresgäst som får besök samt personal ska hålla ett säkert avstånd till varandra på minst 1,5–2 meter.
 • Det går bra att ta med till exempel fika, presenter eller blommor.

Varje boende har lokala besöksrutiner, vilket betyder att besöksrutinerna kan skilja sig något mellan olika boenden. Lokala besöksrutiner kan komma att ändras vid eventuella smittutbrott.

Välkommen att höra av dig till aktuellt boende om du har frågor, eller om du vill boka ett besök!

Här finns mer information med anledning av coronaviruset.

Vi ställer om till mer utomhusaktivitet

Besök av volontärer och anordnade kulturarrangemang inomhus är inställda vid vård- och omsorgsboenden tills vidare. Vi ställer om till mer utomhusaktivitet!

Boendemiljö

Karlslundsgården ligger på Gäddestavägen 2 i Karlslund. Boendemiljön är hemlik och trevlig. I huset finns 68 bostäder fördelade på nio enheter. Varje lägenhet är utrustad med pentry och badrum. På bottenplan finns fyra lägenheter för parboende som är utrustade med kök, badrum och egen uteplats. Varje lägenhet är utrustad med tvättmaskin och i badrummen finns en värmeplatta över duschen. Varje avdelning har ett gemensamt kök med matrum och rum för samvaro. På alla våningar finns flera gemensamma balkonger. I den mysiga trädgården finns växthus, odlingar, lusthus, konstverk, en damm, boulebana och promenadstråk med sittplatser.

Vår målsättning

Vår målsättning är att Karlslundsgården ska vara framtidens boende. Här skapar vi vardagen tillsammans, hela tiden med utgångspunkt i dig som bor här. Karlslundsgården ska vara ett öppet boende som bjuder in livet, en plats där alla är välkomna och där man känner sig trygg och kan vara självständig.

Viljan att hela tiden utveckla vårt stöd och intresset för att använda nya digitala verktyg och välfärdsteknik genomsyrar både våra arbetssätt och lokalutformning. Vi hittar tillsammans lösningar genom att tänka utanför boxen. Det här gör vi i team med hyresgästen som huvudperson.

Mat och måltider

Meny

Meny för vård- och omsorgsboende med alternativ.

Om du vill se rättens ingredienser – klicka på pilen till höger.

Om du vill prenumerera på menyn i din kalender – klicka på "Kalender".

Inriktning teckenspråk

På Karlslundsgården finns möjlighet till vård på teckenspråk. Det finns 8 platser med teckenspråksinriktning, där omsorg och aktiviteter sker på teckenspråk. Planen är också att kunna erbjuda aktiviteter på teckenspråk som är öppna även för dem som inte bor i huset.

På enheten med teckenspråksinriktning finns både döv och hörande personal med teckenspråkskompetens. Det är viktigt för att vi ska kunna ge rätt stöd till dig på teckenspråk och samarbeta på ett bra sätt mellan enheterna i huset. Eftersom vi vill att alla ska kunna göra sig förstådda med alla kommer övrig personal i huset att gå utbildningar i enklare teckenspråk.

Se filmen om Karlslundsgården på teckenspråk

Användning av digitala möjligheter

På Karlslundsgården kommer vi att testa och använda nya tekniska möjligheter för att förbättra vårt stöd som helhet. Den teknik vi testar och använder ska bidra till att förbättra din trygghet, säkerhet och självständighet och vi testar och utvärderar den tillsammans med dig.

Viljan att utveckla stödet med hjälp av välfärdsteknik kommer att vara synlig på flera sätt i lokalerna från början, men framför allt är huset byggt med förutsättningar att kunna bygga ut användandet av välfärdsteknik utifrån de behov som hyresgästerna har. I samarbete med Alfred Nobel Science Park och Örebro universitetet kommer det också att finnas möjlighet att vara med och prova helt ny teknik i testmiljöer i boendet.

Det här är de lösningar som finns på plats vid öppnandet

Mer välfärdsteknik kommer att plockas in vartefter utifrån hyresgästernas behov.

 • Hörteknik (SLS-teknik) – en typ av utvecklade hörselslingor.
 • Sensorgolv
 • Tyst kallelselarm
 • Mediarum med möjlighet att genomföra videosamtal.
 • Nyckelfritt
 • Intern informationskanal för hyresgäster.
 • Digitala spelbord (Tovertafel).
 • VR-teknik
 • Digitala husdjur
 • WiFi i hela huset och delar av utemiljön (för personalens bruk och i ett vårdperspektiv).

Sensorgolv larmar vid fall

Det finns sensorgolv installerat i samtliga lägenheter på Karlslundsgården, som larmar vid fall.

 • Ökad trygghet för hyresgäster.
 • Individanpassad användning av funktionerna.
 • Nattbelysning i golvsockel tänds vid uppstigning.
 • Hemmalik miljö eftersom systemet inte syns.
 • Minskar antalet fall och fallrelaterade skador.

Önskemål om plats på boendet

Hyresgäster kan flytta in från och med januari 2019. Platser till boendet fördelas från kommunens ordinarie kö till vård- och omsorgsboenden. När du ansöker om plats kan du lämna önskemål om var du vill bo och önskemålen tillgodoses så långt som möjligt.

Ansökningar till teckenspråksenheten görs på samma sätt som till övriga platser, men när du ansöker ska du vara tydlig med att du behöver stöd på teckenspråk.

Här finns mer information om hur du ansöker om plats.

Kontakt

Besöksadress

Gäddestavägen 2, Örebro.

Hitta till Karlslundsgården med hjälp av karta.

E-postadress

karlslundsgarden@orebro.se

Telefonnummer

Enhetschefer

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Tack för ditt svar!

Du måste skriva in dina synpunkter för att kunna skicka meddelandet

Tack för ditt svar!