Ängen

Ängen – hälsans hus, ligger i det expansiva Ladugårdsängen med närhet till grönområden, golfbana och city. I samma byggnad finns förutom vård- och omsorgsboende en vårdcentral, minnesmottagning, dagrehabilitering, seniorbostäder, gruppbostad, familjecentral och sjukgymnastik.

Ängen, entré

Information till dig som anhörig med närstående på vård- och omsorgsboende

Aktuell information

2020-04-21 Informationsbrev till anhöriga om coronaviruset. (pdf, 107 kB)

2020-03-27 Informationsbrev till anhöriga om coronaviruset. (pdf, 113 kB)

För dig som vill ha videosamtal med närstående på vård- och omsorgsboende – här finns en guide som visar hur du kommer igång med videosamtal.

Besöksförbud på vård- och omsorgsboenden för att begränsa smittspridningen av coronaviruset

För att begränsa smittspridningen av coronaviruset så tillåter vi till och med den 31 augusti inte besök på våra boenden eller verksamheter inom vård och omsorg. Ta i första hand kontakt med boende och personal via telefon eller e-post.

Besök kan i vissa fall tillåtas efter överenskommelse med boendets enhetschef eller ansvarig sjuksköterska, exempelvis om det handlar om besök vid livets slutskede. Det får då inte finnas någon misstanke om smitta.

Här finns mer information med anledning av coronaviruset.

Vi ställer om till mer utomhusaktivitet

Besök av volontärer och anordnade kulturarrangemang inomhus är inställda vid vård- och omsorgsboenden tills vidare. Vi ställer om till mer utomhusaktivitet!

Boendemiljö

Byggnaden Ängen stod klar i april 2011. Ängens vård- och omsorgsboende har 56 lägenheter fördelade på fyra avdelningar:

Lunden - plan två

Somatiskt vårdboende, 14 lägenheter.

Hagen - plan tre

Gruppboende för personer med demensdiagnos, 14 lägenheter.

Mossen - plan fyra

Gruppboende för personer med demensdiagnos, 7 lägenheter.

Vårdboende för personer med demensdiagnos, 7 lägenheter.

Myren - plan fem

Somatiskt vårdboende, 14 lägenheter.

Lägenheterna

Varje lägenhet är ljus och fräsch med stora fönster, egen dusch och toalett samt en liten köksdel utan spis. På varje avdelning finns två stora allrum/matsalar och ett kök samt två inglasade balkonger. I anslutning till vårt boende finns en fin innergård med promenadstråk, sittgrupper, grillplats, växthus och odlingsytor.
Hyran är för närvarande cirka 4 415 kr per månad.

Ritningar på Ängen

Här kan du se på ritningar över äldreboendet Ängen

Ritningarna visar avdelningarnas gemensamma utrymmen, var uteplatser finns i anslutning till huset, lägenhetsnummer, mått i lägenheterna m.m.

Vår målsättning

Vi på Ängen vill ge äldre med omfattande vårdbehov ett boende i en trygg miljö. Vi vill ge en personlig och professionell omsorg baserad på individuella vård- och omsorgsplaner med förebyggande och vardagsrehabiliterande inriktning. Vi vill sätta dig som boende i centrum och utgå från dina behov och önskemål så att du kan känna delaktighet, trygghet och gemenskap hos oss.

Samverkan

Samverkan är viktig och sker mellan den boende, närstående och personal genom kontaktmannaskap och t.ex. ankomstsamtal, vårdplaneringar och anhörigträffar.

Mat och måltider

På Ängens vård- och omsorgsboende lägger vi stor vikt vid måltiderna och har fokus på att köpa ekologiska och rättvisemärkta produkter. Lunch och middag levereras från köket på Adolfsbergshemmet. Vi tillagar tillbehör till dessa samt serverar frukost, eftermiddagsfika, kvällsfika och mellanmål där vi i så stor utsträckning som möjligt utgår från dina önskemål. Måltiderna ingår i kostavgiften. Du väljer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen eller i din egen lägenhet.

Meny

Meny för vård- och omsorgsboende med alternativ.

Om du vill se rättens ingredienser – klicka på pilen till höger.

Om du vill prenumerera på menyn i din kalender – klicka på "Kalender".

Hälso- och sjukvård

Det finns omvårdnadsansvarig sjuksköterska på varje avdelning på Ängen. Vi bemannar med egna sjuksköterskor dagtid vardagar. Kvällar och helger samverkar vi med ett annat vård-och omsorgsboende. På nätterna samverkar vi med kommunens natt­sjuksköterske­organisation.

Läkarrond sker varje vecka och sjuksköterskorna samarbetar med läkare från Ängens vårdcentral. Ängen har en arbetsterapeut på plats alla vardagar i veckan. Sjukgymnast kopplas vid behov in i omvårdnads-situationen. Alla boende har rätt till subventionerad tandvård samt kostnadsfri munhälsobedömning en gång per år.

Aktiviteter

Vi samarbetar med det civila samhället för att ordna olika aktiviteter som t.ex. musikunderhållning, högläsning, högtidsfirande med mera. Din kontaktperson har huvudansvaret för planeringen av de aktiviteter som du önskar delta i. På varje avdelning finns det aktivitetsombud som ordnar aktiviteter både i grupp och enskilt. Vi har aktivitetsrum som ger möjlighet för social samvaro både i grupp, enskilt eller tillsammans med dina närstående. Det finns även möjlighet för dig att delta i gudstjänst.

Följ vårt Instagramkonto för att se vad som händer på Ängens vård- och omsorgsboende.

Städning och tvätt

Din lägenhet städas minst var tredje vecka, däremellan sker lättare städning vid behov. Vi tar hand om din tvätt i vår gemensamma tvättstuga som finns på avdelningen där din tvätt tvättas separat, skilt från våra andra hyresgäster.

Pengar och värdesaker

När du flyttar in hos oss går vi igenom vem som ska ansvara för din ekonomi om du inte gör det själv. Du behöver en mindre summa pengar tillgängliga i ett låst värdeskåp i din lägenhet. Nyckeln till detta skåp finns inlåst i ett elektroniskt skåp som loggar varje person och tillfälle då denna tas ut, för din säkerhet. Kontaktpersonen har ansvar för att redovisa dina kontanter till dig eller den som hjälper dig med ekonomin.

Stöd till anhöriga

Din synpunkt som anhörig eller närstående är viktig för oss. Vårt mål är att träffa anhöriga vid speciella träffar 1–2 tillfällen/år. Ni är alltid välkomna att kontakta oss om ni har frågor eller synpunkter.

Det går också bra att vända sig till Anhörigcentrum för rådgivning och samtal.

Språk

Vi har en viss språkkompetens hos vår personal. För mer information kontakta enhetschef.

Övrigt

Hårvård och fotvård bekostas av den enskilde. Vi hjälper gärna till att förmedla kontakt med olika serviceinrättningar på begäran.

Besöksadress

Boskärsgatan 48 A
702 25 Örebro

Hitta till Ängen med hjälp av karta.

Telefonnummer

  • Våning 2 - Lunden 019-21 56 02.
  • Våning 3 - Hagen 019-21 56 03.
  • Våning 4 - Mossen 019-21 56 04.
  • Våning 5 - Myren 019-21 56 05.
  • Sjuksköterska 019-21 56 11.
  • Sjuksköterska 019-21 56 12.
  • Arbetsterapeut 019-21 56 15.
  • Administrativ assistent 019-21 56 06.

Enhetschefer

Senast uppdaterad: 21 april 2020
Publicerad: 29 september 2016
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?