Backagården

Backagården ligger i det expansiva Ladugårdsängen med närhet till grönområden, golfbana och city.

Backagården, utifrån

Information till dig som anhörig med närstående på vård- och omsorgsboende

Aktuell information

2020-04-21 Informationsbrev till anhöriga om coronaviruset. (pdf, 107 kB)

2020-03-27 Informationsbrev till anhöriga om coronaviruset. (pdf, 113 kB)

För dig som vill ha videosamtal med närstående på vård- och omsorgsboende – här finns en guide som visar hur du kommer igång med videosamtal.

Besöksförbud på vård- och omsorgsboenden för att begränsa smittspridningen av coronaviruset

För att begränsa smittspridningen av coronaviruset så tillåter vi till och med den 31 augusti inte besök på våra boenden eller verksamheter inom vård och omsorg. Ta i första hand kontakt med boende och personal via telefon eller e-post.

Besök kan i vissa fall tillåtas efter överenskommelse med boendets enhetschef eller ansvarig sjuksköterska, exempelvis om det handlar om besök vid livets slutskede. Det får då inte finnas någon misstanke om smitta.

Här finns mer information med anledning av coronaviruset.

Vi ställer om till mer utomhusaktivitet

Besök av volontärer och anordnade kulturarrangemang inomhus är inställda vid vård- och omsorgsboenden tills vidare. Vi ställer om till mer utomhusaktivitet!

Boendemiljö

Här finns 36 lägenheter fördelade på fyra avdelningar (en avdelning vårdboende, två avdelningar gruppboende demens och en avdelning vårdboende demens). Vi har också ett övernattningsrum för anhöriga och det finns möjlighet till förvaring på ett vindsförråd.

Lägenheterna

De stora och ljusa lägenheterna består av ett eller två rum med pentry samt en rymlig toalett. Dessutom finns gemensamhetsutrymmen som kök, allrum och spa-rum (på en avdelning).

Alla avdelningar har balkong och vi har tillgång till en liten trädgård på baksidan.

Ritningar på Backagården

Här kan du se på ritningar över äldreboendet Backagården

Ritningarna visar avdelningarnas gemensamma utrymmen, var uteplatser finns i anslutning till huset, lägenhetsnummer, mått i lägenheterna m.m.

Panoramabilder från Backagården

Verksamheten drivs av Örebro kommun och hyresvärd är SHG seniorboende.

Våra mål

Vi strävar efter att ge en trygg och säker vård med individen i centrum. Här är det du som bor här som själv styr vilken omvårdnad som ges.

Samverkan

Vi främjar samverkan mellan dig som bor här, anhöriga och personalen genom att du har en till två kontaktpersoner i personalgruppen som företräder dig och hjälper dina anhöriga. Vi kallar också till regelbundna vårdplaneringar och träffas under trevliga former vid anhörigträffar.

Mat och måltider

Vi serverar frukost, lunch och middag och däremellan tar vi små kaffestunder. Maten kommer från köket på Adolfsbergshemmet och är mycket smaklig. Alla måltider ingår i kostavgiften.

Meny

Meny för vård- och omsorgsboende med alternativ.

Om du vill se rättens ingredienser – klicka på pilen till höger.

Om du vill prenumerera på menyn i din kalender – klicka på "Kalender".

Hälso- och sjukvård

Du som bor här får en omvårdnadsansvarig sjuksköterska. Sjuksköterskorna finns här dagtid sju dagar i veckan. Vi bemannas även av egna sköterskor alla kvällar (i samarbete med Ängens vård- och omsorgsboende). Vi har en läkare som kommer till oss en gång i veckan samt en arbetsterapeut som är stationerad här tre gånger i veckan. Dessutom har vi tillgång till sjukgymnast vid behov.

Alla boende har dessutom rätt till hembesök från en tandhygienist en gång per år och subventionerad tandvård.

Aktiviteter

Varje vardag är en ur personalgruppen "pensionärsvärd" och ordnar aktiviteter anpassad efter individ. Det kan till exempel vara promenad, gymnastik, sångstund, lättare bollspel eller sällskapsspel. På en våning finns ett spa-rum som du kan boka för bad, hårvård eller bara lugn och ro en stund. Två gånger i månaden har vi andakt.

Städ och tvätt

Städning och tvätt sköts av kontaktpersonerna.

Pengar och värdesaker

Du behöver ha tillgång till en mindre summa kontanter för att täcka kostnader för t.ex. hår- och fotvård. Dessa pengar, och eventuella värdesaker, kan du förvara i värdeskåp i lägenheten.

Övrigt

Fotvårdsspecialisten gör regelbundet hembesök hos oss. Det finns två frisersalonger i området. Ladugårdsängen tillhör Ängens vårdcentral och Adolfsbergs folktandvård.

Besöksadress

Loggatan 1, 702 26 Örebro

Hitta till Backagården med hjälp av karta.

Telefonnummer

  • Plan 2, 019-21 47 32.
  • Plan 3, 019-21 47 33.
  • Plan 4, 019-21 47 34.
  • Plan 5, 019-21 47 35.

Sjuksköterskor

  • 019-21 47 37.
  • Fax: 019-21 47 38.

Arbetsterapeut

  • 070-650 83 83

Gemensam nattelefon kl. 21–07

019-21 47 37.

Enhetschef

Mariah Molani, 019-21 47 30, mariah.molani@orebro.se

Senast uppdaterad: 14 april 2020
Publicerad: 28 september 2016
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?