Adolfsbergshemmet

Adolfsbergshemmet ligger strax utanför Örebro centrum i ett grönskande område. I närheten finns avfart från motorvägen och vi har hållplats för både länsbuss och stadsbuss alldeles utanför. Mittemot finns vårdcentral, tandläkare och apotek. I närmiljön finns även Brunnsparken och en stor livsmedelsaffär. Mariebergs köpcentrum finns inte långt härifrån.

Adolfsbergshemmet, utifrån

Information till dig som anhörig med närstående på vård- och omsorgsboende

Aktuell information

2020-04-21 Informationsbrev till anhöriga om coronaviruset. (pdf, 107 kB)

2020-03-27 Informationsbrev till anhöriga om coronaviruset. (pdf, 113 kB)

För dig som vill ha videosamtal med närstående på vård- och omsorgsboende – här finns en guide som visar hur du kommer igång med videosamtal.

Besöksförbud på vård- och omsorgsboenden för att begränsa smittspridningen av coronaviruset

För att begränsa smittspridningen av coronaviruset så tillåter vi till och med den 31 augusti inte besök på våra boenden eller verksamheter inom vård och omsorg. Ta i första hand kontakt med boende och personal via telefon eller e-post.

Besök kan i vissa fall tillåtas efter överenskommelse med boendets enhetschef eller ansvarig sjuksköterska, exempelvis om det handlar om besök vid livets slutskede. Det får då inte finnas någon misstanke om smitta.

Här finns mer information med anledning av coronaviruset.

Vi ställer om till mer utomhusaktivitet

Besök av volontärer och anordnade kulturarrangemang inomhus är inställda vid vård- och omsorgsboenden tills vidare. Vi ställer om till mer utomhusaktivitet!

Boendemiljö

Det finns 71 lägenheter fördelade på två huskroppar. Varje huskropp har en egen grönskande innergård med bl.a. fontän. Det finns åtta avdelningar på Adolfsbergshemmet, fyra har inriktningen vårdboende, en avdelning är gruppboende för personer med demenssjukdom, en är vårdboende för personer med demenssjukdom och två avdelningar är för äldre med psykiskt funktionshinder.

Lägenheter

På varje avdelning finns det nio lägenheter. Samtliga lägenheter har ett pentry. Demensavdelningen har dinetter (ingen kokmöjlighet men kylskåp och vatten finns). Samtliga lägenheter har egen dusch och toalett. På varje avdelning finns det ett gemensamhetsutrymme i form av kök, matsal och allrum. I allrummet finns storbilds-TV och DVD-/videospelare.

Hyran för lägenheterna är mellan 2 948 kr och 3 219 kr per månad samt 4 301 kr per månad för dubbletterna.

Ritningar på Adolfsbergshemmet

Här kan du se på ritningar över äldreboendet Adolfsbergs­hemmet

Ritningarna visar avdelningarnas gemensamma utrymmen, var uteplatser finns i anslutning till huset, lägenhetsnummer, mått i lägenheterna m.m.

Vår målsättning

Målet med vår verksamhet är att du som bor här ska känna dig delaktig och i en trygg och säker miljö få dina individuella vård- och omsorgsbehov tillgodosedda.

Samverkan

Samverkan är viktig och sker mellan dig som bor här, närstående och personal genom ankomstsamtal, kontaktpersoner, vårdplaneringar och anhörigträffar. Flera i personalgruppen är flerspråkiga.

Mat och måltider

På Adolfsbergshemmet lägger vi stor vikt vid måltiderna och serverar frukost, lunch, middag, eftermiddagsfika och mellanmål. Det finns även kvällsfika för den som vill ha. Måltiderna ingår i kostavgiften. Du väljer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen eller i din egen lägenhet. Om du vill bjuda dina besökare på mat eller fika får du använda ditt eget kök och porslin.

I huset finns även Adolfsbergshemmets restaurang som är öppen måndag–fredag kl. 12–13.30. Om du som bor på Adolfbergshemmet vill äta din lunch i restaurangen, istället för på avdelningen, tillsammans med dina besökare går det bra. Meddela personalen på avdelningen i förväg. Övriga dagar går det att beställa lunch till dina besökande. Det finns teckenspråkskunnig personal på restaurangen.

Meny

Meny för vård- och omsorgsboende med alternativ.

Om du vill se rättens ingredienser – klicka på pilen till höger.

Om du vill prenumerera på menyn i din kalender – klicka på "Kalender".

Sjukvård

På Adolfsbergshemmet finns en sjuksköterska dag- och kvällstid. På natten servas boendet av en sjuksköterskepatrull. Du som bor på Adolfbergshemmet har en omvårdnadsansvarig sjuksköterska och läkare kan vid behov besöka dig i din lägenhet. Vi har också en arbetsterapeut och sjukgymnast som kan kopplas in vid behov. Du har rätt till subventionerad tandvård och kostnadsfri tandvårdsundersökning en gång per år. Tandvårdskortet ansöker du hos en av våra assistenter.

Aktiviteter

Kontaktpersonen har huvudansvaret för dina aktiviteter. Vi samarbetar med Adolfsbergskyrkan, väntjänsten och andra ideella föreningar. Vid högtider och andra tillfällen nyttjar vi även lokalerna i Adolfsbergshemmets restaurang.

Städning och tvätt

Städning i lägenheten sköts av personalen på avdelningen. Vi tar även hand om din tvätt. Rengöringsmedel och tvättmedel ingår i omvårdnadsavgiften.

Pengar och värdesaker

När du flyttar in hos oss vill vi veta vem som hjälper dig med dina ekonomiska ärenden om du inte gör det själv. Du behöver en mindre summa pengar tillgänglig i lägenheten för att täcka läkarbesök eller andra liknande utgifter. Det finns ett värdeskåp i varje lägenhet där vi kan låsa in pengar, smycken och andra värdesaker. Kontaktpersonen är ansvarig för redovisning av inköp till dig alternativt till din anhörige/god man därför är det vi som ansvarar för nyckeln till värdeskåpet.

Övrigt

Önskar du hjälp med fotvård och hårvård så kan omvårdnadspersonalen bistå med information om hur du går tillväga och hjälp med kontakt. Kostnaden står du själv för.

Kontakta oss

076-551 35 68 (dygnet runt)

Besöksadress

Lindhultsvägen 1
702 30 Örebro

Hitta till Adolfsbergshemmet med hjälp av karta.

Telefonnummer till avdelningarna

  • A1: 019–21 40 31.
  • A2: 019–21 40 32.
  • B1: 019-21 40 33.
  • B2: 019-21 40 34.
  • C1: 019–21 40 35.
  • C2: 019-21 40 36.
  • D1: 019–21 40 37.
  • D2: 019–21 40 38.

Adolfsbergshemmets restaurang: 019-21 19 94.

Enhetschefer

Olof Björkdahl, 019-21 44 19, olof.bjorkdahl@orebro.se
Karl Sandström, 019-21 20 44, karl.sandstrom@orebro.se

Senast uppdaterad: 14 april 2020
Publicerad: 23 augusti 2016
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?