Navet
Translate

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Skolrestaurangen


Klicka på KRAV-märket för mer information

Dagens lunch

Visa matsedelnlänk till annan webbplats

Här i köket på Navet lagar vi ca 700 portioner mat per dag, ca 500 elever på Navet samt ca 200 barn på förskolorna Fåraherden, Stallbacken, Gåsapigan och Höskullen.

Vi lagar mat från grunden

Det viktiga för oss är att laga mat med glädje och kärlek från grunden, vi har därför valt bort så gott som alla hel/halvfabrikat och tillsatser. När vi bakar vårt eget bröd sprider sig en god doft som välkomnar våra gäster. Vi har även en vacker lockande salladsbuffé med 15-20 olika sorters sallader varje dag. Vi använder endast svenskt nötkött, fläskkött, lammkött och kyckling. Fisken vi använder är alltid MSC-märkt, det vill säga fisk som är fiskad på miljömässigt hållbart sätt och med minimal påverkan på ekosystemet. Vi är även stolta över att ha uppnått kommunens mål med att minst 50 % av de varor vi köper in skall vara ekologiska. Vi på Navet ligger på 70%. Nästa kommunmål är 80% år 2020.

Vi serverar alltid en näringsberäknad huvudrätt och ett vegetariskt alternativ varje dag. Enligt rekommendationer skall skollunchen innehålla 25 % av dagens behov i näring och energi. Man kan även plocka ihop en komplett måltid ifrån vårt fina salladsbord t ex pasta (kolhydrater) som du kompletterar med linser och bönor (proteiner) tillsammans med andra grönsaker. Vi försöker hela tiden utveckla, förbättra och tänka om för att förnya recepten och tillvägagångssätten i matlagningen för att nå det bästa resultatet. Vi har stor frihet att skapa och lägga in personlighet i vårt arbete. Vi tycker att det är viktigt att lära barnen grunden och helhetstänkandet från råvara till svinnet på tallriken som också påverkar miljö och pengar. Vi försöker inspirera barnen att smaka på så mycket mat som möjligt och att man får äta så mycket man vill men att de bara tar så mycket de orkar äta upp så maten inte slängs i onödan. Har ni några frågor till oss i köket på Navet så är det bara att höra av sig eller kika förbi.

Bättre kvalitet

  • Kockarna lagar maten själva av råvaror — det blir godast så! Vi har tagit fram många nya recept på goda maträtter, både svensk husmanskost och mat med inspiration från andra länder.
  • Vi har valt bort nästan alla helfabrikat och många halvfabrikat.
  • Vi har valt bort rätter som fiskpinnar, potatisbullar och pytt i panna som industrin har lagat.
  • Vi köper alltid svenskt nöt- fläsk- lammkött och kyckling.
  • Vi väljer bort livsmedel med onödiga tillsatser t.ex. smakförstärkare, aromer m.m.
  • Vi bakar oftast brödet själva när vi serverar soppa.

Kontakt


Dela:

2017-10-26 12.16

Navet skola | Postadress: Box 31230, 701 35 Örebro | Besöksadress: Loftbodsgatan 1 | Karta
E-post: navet.skola@orebro.se | Tel: 019-21 47 00 | Fax: 019-21 47 21

Logotyp