Måltidsverksamhetens utmärkelser – ett resultat av hårt arbete

Ekomatsligan, Svenska kyrkans miljöpris, stjärnor från Sveriges Offentliga Måltider och Årets skolkock 2024. Örebro kommuns kök och medarbetare från Måltidsverksamheten uppmärksammas från olika håll som ett resultat av ett hårt arbete kring målet att göra skillnad för hälsa och miljö.

Måltidsverksamheten är en verksamhet som tillhör Teknik- och serviceförvaltningen men vars arbete sträcker sig över många förvaltningsområden. Verksamheten har övergripande ansvar över maten i alla skolrestauranger, seniorrestauranger och tillhandahåller mat som serveras inom vård- och omsorg och vissa förskolor. Detta skapar en bredd i deras uppdrag men målet är densamma – att laga säker och god mat som gör skillnad för hälsa och miljö.

Bild från Måltidsverksamhetens anordnade Nobelmiddag.

Festlig måltid från Mariebergsskolans Nobelfest.

Kommit långt men är inte framme än

Klimatarbetet i kommunens kök började redan 2011 med konceptet Smartare Mat, ett tydligt ställningstagande för klimatsmarta val inom livsmedel. Där är en av de allra viktigaste principerna att fortsätta lag mat från grunden och jobba säsongsanpassat. Både för klimatet och för den goda smakens skull. Måltidsverksamheten kommer via exempelvis receptutveckling, tydlighet i upphandling, väl avvägda råvaruval och samverkan över förvaltningsgränserna jobba vidare för att nå de politiska klimatmålen för 2030.

För att kunna laga mat som gör skillnad för både hälsa och miljö jobbar Måltidsverksamheten ständigt med frågor som rör hållbarhet och kvalitet. Det finns tydliga mål satta för 2030 som att matsvinnet exempelvis endast ska vara 8 procent, 80 procent av varuinköp ska vara ekologiska, gärna lokala och minst 55 % med ursprung Sverige. De varor som köps in inte ska överstiga 1,25 CO2-ekvivalenter (livsmedlets utsläpp) per kilo av inköpta livsmedel. Tack vare engagerat arbete och kunniga medarbetare är det många av måltidsverksamhetens enheter som är nära målen för 2030.

Utmärkt i flera bemärkelser

Ett kvitto för det hårda arbetet med hållbarhet och kvalitet blir utmärkelsen ”Vinnare av Ekomatsligan 2024” som Örebro kommun vinner för tredje året i rad. Ekomatsligan är en årlig utmärkelse som hyllar kommuner och regioner för deras insatser inom ekologiska livsmedelsinköp och hållbar mat i offentlig sektor. Örebro kommun totalt hade 67 procent ekologiska inköp 2023, varav Måltidsverksamheten som är den största livmedelsinköparen hade 76 procent ekologiska inköp. Detta gör att Örebro kommun kan titulera sig som Sveriges främsta ekologiska kommun.

Måltidsverksamhetens medarbetare vinner även priser i Sveriges Offentliga Måltider, som är en årlig tävling där restauranger bedöms exempelvis efter smak och näring, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete och måltidsupplevelse för såväl yngre som äldre matgäster. Där har de skolrestauranger som valt att skicka in en ansökan, för att granskas av Svenska Offentliga Måltider och valt att delta i kocktävling, tagit hem utmärkelser som Årets skolkock 2024 och utmärkts med en, två eller tre stjärnor som Offentlig måltidsrestaurang.

Senast uppdaterad:
Publicerad: